Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Γιατί ανακλήθηκε η έκθεση των ορκωτών

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την υπογραφή του πιστοποιητικού ελέγχου για τις λογιστικές καταστάσεις του 2017, κι ενώ η «βόμβα» έχει σκάσει από τις αρχές Μαΐου, ο ορκωτός ελεγκτής του ομίλου «θυμήθηκε» ότι η βασική θυγατρική του ομίλου και οι ελεγκτές της δεν του έχουν στείλει τα έγγραφα που ζήτησε! Τι λέει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Folli Follie: Γιατί ανακλήθηκε η έκθεση των ορκωτών

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρεις μήνες, προκειμένου ο ορκωτός ελεγκτής του ομίλου Folli Follie Group Γιώργος Βαρθαλίτης και η εταιρία Ecovis VNT, να διαπιστώσουν ότι δεν έχουν λάβει «έγγραφα και λοιπές πληροφορίες» που ζήτησαν από τη βασική θυγατρική του ομίλου FFG Sourcing και τους ελεγκτές της, αλλά και να προχωρήσουν σε ανάκληση του πιστοποιητικού ελέγχου.

Και τούτο παρότι ήδη από τις αρχές Μαΐου έσκασε η «βόμβα» με τις καταγγελίες του QCM fund!

Αυτό ακριβώς υποστηρίζεται σε ανακοίνωση της FF Group, για τους λόγους που ο κ. Βαρθαλίτης ανακάλεσε πριν από τρεις ημέρες το πιστοποιητικό ελέγχου για τις λογιστικές καταστάσεις 2017 του ομίλου.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

«Ειδικότερα, η Folli Follie σε συνέχεια της χθεσινής, από 17/7/2018, ανακοινώσεώς της προς το επενδυτικό κοινό αναφορικά με την από 16 Ιουλίου 2018, με αριθμό πρωτοκόλλου 3044 επιστολή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δια της παρούσης ανακοινώνει συμπληρωματικά ότι οι ορκωτοί ελεγκτές της, VNT Oρκωτοί Ελεγκτές Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ανώνυμη Εταιρεία, ενημέρωσαν την Εταιρεία ότι ανακάλεσαν την από 26 Απριλίου 2018 έκθεση ελέγχου τους επί των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, διότι η θυγατρική της Εταιρείας, Folli Follie Group Sourcing Limited και οι ορκωτοί ελεγκτές αυτής, Th. NG Chi Wa & Co, δεν έθεσαν στη διάθεση της ECOVIS τα έγγραφα και τις λοιπές πληροφορίες που ζήτησε η ECOVIS, ώστε να είναι σε θέση να επαληθεύσει τις οικονομικές καταστάσεις και ιδίως τα ταμειακά διαθέσιμα της FFG Sourcing κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Συνεπώς, η ECOVIS εξέφρασε επιφυλάξεις για την ορθότητα της από 14 Απριλίου 2018 έκθεσης ελέγχου της Th. NG Chi Wa & Co επί των οικονομικών καταστάσεων της FFG Sourcing για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, και, σύμφωνα με την ECOVIS, αυτό το γεγονός δύναται να έχει αρνητική επίπτωση στην ορθότητα και αξιοπιστία των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων του 2017.

Η Εταιρεία λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ανάκληση της έκθεσης ελέγχου της ECOVIS και θα συνεχίσει τη διαδικασία των έκτακτων ελέγχων και επισκοπήσεων που διενεργούν οι Ernst & Young και Alvarez & Marsal (όπως ανακοινώθηκε στις 25 Ιουνίου 2018), ενώ θα λάβει τις αποφάσεις της επί των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων του 2017 βάσει του αποτελέσματος αυτών των ελέγχων και επισκοπήσεων, τα οποία θα τεθούν στην τακτική γενική συνέλευση της Εταιρείας. Επίσης, η Εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις λοιπές αρμόδιες αρχές».

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι, εάν και εφόσον η Ecovis ζήτησε και δεν έλαβε έγγραφα και πληροφορίες από τον ορκωτό της κινεζικής θυγατρικής, για ποιο λόγο έσπευσε να υπογράψει τις λογιστικές καταστάσεις 2017 της Folli Follie Group, καθώς, σύμφωνα με τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα, είχε την απόλυτη ευχέρεια να μην το πράξει και επιπλέον, καθώς η κινεζική εταιρία ορκωτών δεν ήταν ανάμεσα στις διεθνώς αναγνωρισμένες ελεγκτικές εταιρίες, όφειλε να εξακριβώσει την ποιότητα του ελέγχου της θυγατρικής FFG Sourcing. 

Και γιατί δεν το έπραξε επί μήνες, και ενώ είχε ήδη ξεσπάσει θύελλα για τις λογιστικές καταστάσεις γενικότερα, και το ταμείο ειδικότερα, της FF Group; 

Σχετικά ερωτήματα άλλωστε απηύθυνε το Euro2day.gr ήδη από τις 9 Ιουλίου 2018, στο θέμα «FF Group: Τι είδε η Baker Tilly που δεν είδε ο Γ. Βαρθαλίτης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v