Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Glass Lewis: Σύσταση υπερψήφισης όλων των προτάσεων Καλλιτσάντση

Η κορυφαία εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών προς μετόχους τάσσεται υπέρ των προτάσεων Καλλιτσάντση για ανάκληση του υπάρχοντος Δ.Σ. και αντικατάστασή του με τη νέα σύνθεση που προτείνει η πρωτοβουλία Change4Ellaktor.

Glass Lewis: Σύσταση υπερψήφισης όλων των προτάσεων Καλλιτσάντση

Να υπερψηφίσουν τις προτάσεις της πλευράς Αναστάσιου και Δημήτριου Καλλιτσάντση (φωτό) για ανάκληση του υπάρχοντος Δ.Σ. και αντικατάστασή του με τη νέα σύνθεση που προτείνει η πλευρά Καλλιτσάντση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor (www.change4ellaktor.gr) συστήνει στους μετόχους της Ελλάκτωρ η Glass Lewis. Η τελευταία είναι μία εκ των κορυφαίων διεθνών εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς μετόχους σε σχέση με ψηφοφορίες στο πλαίσιο Γενικών Συνελεύσεων.

Η Glass Lewis προχώρησε στην έκδοση ειδικής έκθεσης προς όλους τους πελάτες της, με την οποία συστήνει την υπερψήφιση όλων των προτάσεων Καλλιτσάντση από τους μετόχους της Eλλάκτωρ, στη Γενική Συνέλευση της επόμενης Τετάρτης 25 Ιουλίου.

Είναι η δεύτερη φορά που ο διεθνής οίκος εκδίδει θετική σύσταση για τις προτάσεις της πλευράς Καλλιτσάντση, αφού μάλιστα επανεξέτασε τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης της Eλλάκτωρ, σε συνέχεια της συγκεκριμενοποίησης των προτάσεων του κ. Λεων. Μπόμπολα για την αντικατάσταση των κ.κ. Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση από τους κ.κ. Κώστα Ανδρεόπουλο και Λάμπρο Παπακωνσταντίνου στο Δ.Σ. της εισηγμένης. Μετά την επανεξέταση, διατηρεί τη θετική σύστασή της για τις προτάσεις της πλευράς Καλλιτσάντση και καλεί τους πελάτες της να καταψηφίσουν τις προτάσεις της πλευράς Λεων. Μπόμπολα.

Προκειμένου να καταλήξει στη συγκεκριμένη σύσταση, η Glass Lewis επισημαίνει στην έκθεσή της πως στις 21 Ιουνίου πραγματοποίησε δύο διαφορετικές τηλεδιασκέψεις, τόσο με τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor (δηλαδή την πλευρά Καλλιτσάντση) όσο και με τους εκπροσώπους της Eλλάκτωρ (δηλαδή την πλευρά Μπόμπολα). Ετσι οι δύο πλευρές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους σε σχέση με τις αλλαγές που προτείνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eλλάκτωρ.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει πως για να προχωρήσει στη σύσταση που τάσσεται με την πλευρά Καλλιτσάντση έλαβε υπόψη και τις παραιτήσεις των τριών μελών του Δ.Σ. της Eλλάκτωρ στις 9 Ιουλίου (Μ. Μπόμπολα, Δ. Χατζηγρηγοριάδης, Γ.Τζιβέλης). Οι τρεις τελευταίοι αντικαταστάθηκαν στις 13  Ιουλίου από τους κ.κ. Χρήστο Γκλαβάνη και Μαρκ Ραχωβίδη καθώς και από την κα Παναγιώτα Ιπλιξιάν. Παρά τις αλλαγές στο Δ.Σ. της Eλλάκτωρ, η Glass Lewis εμμένει στην άποψή της ότι το παρόν Δ.Σ. πρέπει να ανακληθεί από την προσεχή γενική συνέλευση.

Οι αναλυτές της Glass Lewis δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για τη δέσμευση που αναλαμβάνει η πλευρά Λεων. Μπόμπολα απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που η ίδια προτείνει. Θεωρούν πως είναι κυρίως μια αντίδραση που εκδηλώθηκε μετά την πίεση των αδερφών Καλλιτσάντση και όχι μία πραγματική πρωτοβουλία για ουσιαστικές αλλαγές στην Eλλάκτωρ.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως κατά την άποψη της Glass Lewis, «αν και οι πρόσφατες αλλαγές στο Δ.Σ. της εταιρείας δείχνουν ότι αναγνωρίζεται από τα εναπομείναντα μέλη η ανάγκη για σημαντική βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και της οργανωτικής δομής στην Eλλάκτωρ, θεωρούμε πως οι προτάσεις της εταιρείας για τις αλλαγές στο Δ.Σ. έρχονται περισσότερο ως απάντηση στην καμπάνια των Διαφωνούντων (σ.σ. τους αδερφούς Καλλιτσάντση), και δεν προέρχονται από πραγματική δέσμευση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων σε επίπεδο διακυβέρνησης και οργανωτικής δομής», που λειτούργησαν αρνητικά για την εισηγμένη.

Οι αναλυτές προσθέτουν πως αντιμετωπίζουν «με σκεπτικισμό την επιμέλεια με την οποία αξιολογήθηκαν και επιλέχθηκαν από τα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ. τα νέα μέλη, που θα πρέπει να έχουν την εμπειρία και τις ικανότητες για να υλοποιήσουν ένα ουσιαστικό πλάνο αναδιάρθρωσης, ώστε να προχωρήσει η εταιρεία μπροστά, λαμβάνοντας υπόψη και το σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η εταιρεία φέρεται να ανέπτυξε το πλάνο της και να υλοποίησε σημαντικές αλλαγές». Καταλήγουν πως πράγματι τα νέα μέλη που μπήκαν πρόσφατα στο Δ.Σ. της Eλλάκτωρ «φαίνεται να είναι έμπειρα και να χαίρουν σεβασμού ως επαγγελματίες».

Όμως «θεωρούμε το προτεινόμενο από τους Διαφωνούντες (σ.σ. αδερφούς Καλλιτσάντση) Διοικητικό Συμβούλιο συνολικά ανώτερο και πιο προσεχτικά επιλεγμένο, καθώς συνδυάζει πλουσιότερη εμπειρία και προοπτικές για την εταιρεία» αυτή τη στιγμή.

Εκτός από τις προτάσεις για το διοικητικό συμβούλιο, η Glass Lewis συγκρίνει και το στρατηγικό σχέδιο που έχει καταθέσει κάθε πλευρά και παρέχει πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόταση των αδερφών Καλλιτσάντση. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «εντοπίζουμε λίγες λεπτομέρειες ή πειστικούς λόγους για να υποστηρίξουμε την πρόταση των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα για διατήρηση της εταιρείας στη σημερινή τροχιά, με επικέντρωση στην κατασκευή, στις παραχωρήσεις και στα έργα περιβάλλοντος με ταυτόχρονη απομάκρυνση από την κερδοφόρο δραστηριότητα των αιολικών, ως μέσο για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας που υποαποδίδουν».

Αντίθετα θεωρούν πως «οι Διαφωνούντες (σ.σ. αδερφοί Καλλιτσάντση) έχουν παρουσιάσει μια εξαιρετικά λεπτομερή και πειστικότερη ανάλυση για το εναλλακτικό σχέδιό τους, στο οποίο προβλέπονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για κάθε έναν από τους κλάδους δραστηριότητας της εταιρείας. Μεταξύ αυτών επισημαίνουν «την εστίαση στα δυνατά σημεία της κατασκευής αλλά χωρίς να δίνεται προτεραιότητα στο ανεκτέλεστο έναντι της κερδοφορίας, την κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης της εταιρείας στις παραχωρήσεις μέσω αναζήτησης ευκαιριών συγχωνεύσεων, τη συνέχιση της αποκόμισης ωφελειών από τις σταθερές και προβλέψιμες ταμειακές ροές των αιολικών, καθώς και την αναζήτηση συνεργειών και την καλύτερη διάρθρωση της κοστολογικής και κεφαλαιακής βάσης σε ολόκληρο τον όμιλο». Γι’ αυτό και θεωρούν πως «το επιχειρηματικό σχέδιο των αδερφών Καλλιτσάντση είναι πιο συνεκτικό και λογικό για την εταιρεία σε αυτή τη φάση».

«Παρά τις πρόσφατες αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο και παρά το πλάνο της εταιρείας για την επόμενη ημέρα, που κατά τη γνώμη μας έρχεται περισσότερο ως απάντηση στους Διαφωνούντες και είναι λιγότερο ανεπτυγμένο από αυτό των Διαφωνούντων, πιστεύουμε ότι οι μέτοχοι πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την καμπάνια των Διαφωνούντων για αλλαγή στην Eλλάκτωρ», καταλήγει η έκθεση.

Ποια είναι η Glass Lewis

Η Glass Lewis είναι σήμερα μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες παροχής υπηρεσιών εταιρικής διακυβέρνησης και συμβουλεύει μετόχους και επενδυτές για ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν ή ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Διεθνείς όμιλοι όπως η Glass Lewis παρακολουθούν όσα διαδραματίζονται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και πριν από τις Γενικές Συνελεύσεις εκδίδουν προτάσεις ψηφοφορίας στους πελάτες τους, υπέρ ή κατά κάθε θέματος που έχει συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v