Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα γενιά της τεχνολογίας μένει Ελλάδα και δημιουργεί

Πέντε νέοι προγραμματιστές της SingularLogic εξηγούν γιατί επέλεξαν μια μεγάλη εταιρεία του κλάδου, τις ευκαιρίες που προσφέρει η ένταξη σε έναν όμιλο με ευρύτατη παρουσία στην τεχνολογία και, κυρίως, πώς και γιατί ένας ιστορικός «παίκτης» της αγοράς στηρίζει την καινοτομία.

Η νέα γενιά της τεχνολογίας μένει Ελλάδα και δημιουργεί

Ορισμένοι είχαν την ευκαιρία να φύγουν στο εξωτερικό και κάποιοι άλλοι πέρασαν, την περίοδο που αναζητούσαν δουλειά, από μικρές επιχειρήσεις (startups). Και οι πέντε έμειναν, όμως, στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια εργάζονται ως προγραμματιστές στον όμιλο SingularLogic.

Υποστηρίζουν πως το ευρύ αποτύπωμα της SingularLogic στην αγορά τεχνολογίας, με το τεράστιο πελατολόγιο (40.000 μικρομεσαίες και περισσότερες από 700 μεγάλες επιχειρήσεις), παρέχει και χώρο και κίνητρα για καινοτομία. Εξηγούν γιατί το οικοσύστημα της πληροφορικής χρειάζεται τους «νευρικούς» νέους παίκτες, αλλά και τη σιγουριά που προσφέρει ένας μεγάλος όμιλος. Ο τελευταίος «πρέπει ταυτόχρονα να καινοτομεί και να μην αφήνει πίσω αλλά να υποστηρίζει δεκάδες χιλιάδες πελάτες που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν το σπριντ της τεχνολογίας».

Από αριστερά προς τα δεξιά, ο Κώστας Σοφός, ο Ιάσων Τσίτσαρης, η Ελευθερία Πλακίδα, η Ιωάννα Σταυροπούλου και ο Ανδρέας Καλαϊτζής.

Από τα δύο κορίτσια της παρέας, την Ιωάννα Σταυροπούλου και την Ελευθερία Πλακίδα, η πρώτη ασχολείται με την ανάπτυξη εφαρμογών για φορητές συσκευές (Mobile Software Engineer) και η δεύτερη με τις λύσεις για τα ξενοδοχεία και τη διαχείριση πελατών (Galaxy Modules, Galaxy Hospitality, Galaxy CRM) της πλατφόρμας επιχειρηματικού λογισμικού (ERP) Galaxy. Ο Ιάσων Τσίτσαρης επέλεξε το τελευταίο διάστημα να επικεντρωθεί στις λύσεις της θυγατρικής SenseOne που δραστηριοποιείται στο Internet of Things (IoT) και προσφέρει, μεταξύ άλλων, λύσεις διαχείρισης υποδομών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Από τους δύο παλαιότερους, ο Senior Software Engineer Κώστας Σοφός ασχολείται εδώ και χρόνια με την πλατφόρμα Galaxy, ενώ ο Software Engineer Ανδρέας Καλαϊτζής στον τομέα ηλεκτρονικού εμπορίου (Portals & e-Commerce, Cloud & Mobile Integration Unit) και προσαρμοσμένων (custom) λύσεων για την πελατεία της SingularLogic.

Η Ιωάννα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και στη συνέχεια πέρασε τον Ατλαντικό προκειμένου να λάβει Computer Science Master’s Degree από το University of Toronto. Λέει πως από την αρχή ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά αναζητούσε τη σιγουριά ενός μεγάλου ομίλου κυρίως γιατί το σημερινό φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια σε ένα νέο προγραμματιστή για να ασκήσει ελεύθερο επάγγελμα. Προσθέτει πως αποδείχθηκε σωστή επιλογή αφού ήδη έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με διαφορετικά αντικείμενα εντός του ομίλου: «Ξεκίνησα με την ανάπτυξη εφαρμογών για Android και σήμερα ασχολούμαι κυρίως με iOS (σ.σ. το λειτουργικό σύστημα της Apple)» λέει.

Η Ελευθερία, απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ήρθε στη SingularLogic μέσω του προγράμματος «Decode your Talent!», που είχε υλοποιήσει στο παρελθόν η εταιρεία. Με το πρόγραμμα είχαν επιλεγεί δέκα προγραμματιστές ώστε να εργαστούν για 12 μήνες στην εταιρεία. Τελικά παρέμεινε στη SingularLogic και μετά το τέλος του προγράμματος, αν και νωρίτερα είχε και ευκαιρίες να εργαστεί σε μικρότερες εταιρείες software. «Σε έναν χρόνο έχω ήδη ασχοληθεί με τον τομέα των λύσεων για τα ξενοδοχεία και πλέον και τον τομέα διαχείρισης πελατών (CRM)» προσθέτει.

«Μπορεί ένας μεγάλος όμιλος να έχει απαιτήσεις και ποιοτικά και ποσοτικά, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερη υποστήριξη σε έναν νέο προγραμματιστή» λέει ο Ιάσων, απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. «Ενας μεγάλος όμιλος προσφέρει και την απαραίτητη υποδομή, ενώ σε προσγειώνει καθώς πρέπει να προσφέρεις λύσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες χιλιάδων επιχειρήσεων που είναι ήδη πελάτες και δεν πρέπει να τους χάσεις» λέει ο Κώστας, που τελείωσε το τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

«Μια μικρότερη εταιρεία software με περιορισμένο πελατολόγιο σαφώς και μπορεί να πάρει μεγαλύτερα ρίσκα και να λειτουργήσει με αυξημένους κινδύνους» υποστηρίζει ο Ανδρέας που έλαβε Πτυχίο Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα από το ίδιο πανεπιστήμιο. Ομως, «σε μια μεγάλη εταιρεία, με ευρύτατο πελατολόγιο όπως η SingularLogic, γνωρίζουμε πως η επιβίωση χιλιάδων πελατών μας εξαρτάται από τις δικές μας λύσεις». Γι’ αυτό και η ανάγκη για καινοτομία συνδυάζεται με την ταυτόχρονη κάλυψη της καθημερινής λειτουργίας αυτών των χιλιάδων πελατών.

Την ίδια στιγμή, όμως, όπως εξηγούν οι πέντε software developers της SingularLogic, οι πελάτες απαιτούν από μια μεγάλη εταιρεία να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει εγκαίρως τις αλλαγές π.χ. στο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις σε κάθε έναν από τους τομείς που δραστηριοποιείται. «Δεν έχεις τη δυνατότητα να μείνεις πίσω» λέει η Ιωάννα, καθώς οι ίδιοι οι πελάτες ζητούν να αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες που προσφέρονται με κάθε νέα έκδοση του iOS ή του Android. Το ίδιο ισχύει και με τις τεχνολογίες του IoT, προσθέτει ο Ιάσων, οι οποίες μεταβάλλονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια εν μέσω ταχείας διεύρυνσης των εφαρμογών τους.

«Οταν έχεις μια τόσο μεγάλη βάση πελατών, οι επιχειρήσεις περιμένουν να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις άμεσα κάθε αλλαγή» εξηγεί η Ελευθερία, η οποία φέρνει ως παράδειγμα τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ξενοδοχείων (με το πρόσφατο τέλος που επιβαρύνει τον πελάτη). «Επρεπε να γνωρίζουμε από πριν πώς θα είναι η σχετική εγκύκλιος και να προσαρμόσουμε ανάλογα το σύστημά μας, ώστε να λειτουργεί από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της» λέει.

Ο Ανδρέας και ο Κώστας, οι πιο έμπειροι της ομάδας, προσθέτουν πως το μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων του ομίλου παρέχει και ευελιξία στους developers που θέλουν να κινηθούν σε άλλους τομείς, αλλά και τη δυνατότητα συνεργασίας με προγραμματιστές και άλλα στελέχη από διαφορετικά πεδία. Το συμπέρασμα; Η καινοτομία δεν ξεχωρίζει τους μεγάλους από τους μικρούς παίκτες στον τομέα της τεχνολογίας. Και οι δύο είναι αναγκασμένοι να τρέχουν ώστε να προλάβουν τις ραγδαίες αλλαγές, όπως γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι πέντε software developers της SingularLogic.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v