Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Τον Οκτώβριο η πώληση «κόκκινων» δανείων με εξασφάλιση

Η Εθνική θα περιμένει την ωρίμανση του project Jupiter (Alpha), για να βγάλει προς πώληση το πρώτο δικό της αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο. Τα χαρακτηριστικά του πακέτου και ο φετινός στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

ETE: Τον Οκτώβριο η πώληση «κόκκινων» δανείων με εξασφάλιση

Για τους τελευταίους μήνες του έτους μετατίθεται η έναρξη του διαγωνισμού πώλησης από την Εθνική μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική θα περιμένει την ωρίμανση της διαδικασίας που τρέχει η Alpha για χαρτοφυλάκιο με αντίστοιχα χαρακτηριστικά (project Jupiter). Όπως έγραψε το Euro2day.gr, οι δεσμευτικές προσφορές για το project Jupiter θα υποβληθούν στις 24 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται μικρή παράταση.

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη θα πάρει η Εθνική, στοχεύοντας η συναλλαγή να ολοκληρωθεί το αργότερο τον Ιανουάριο του 2019. Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει εντός ισολογισμού απαιτήσεις ονομαστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ, για τις οποίες η τράπεζα έχει σχηματίσει ικανοποιητικές προβλέψεις καθώς πρόκειται στην πλειονότητά τους για καταγγελμένα δάνεια.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει φέτος τον ευκολότερο στόχο μείωσης των NPEs μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Καλείται να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 2,5 δισ. ευρώ, αλλά κουβαλά «μαξιλάρι» υπεραπόδοσης 0,83 δισ. ευρώ από το 2017.

Έτσι χρειάζεται 1,5 δισ. για να υποχωρήσουν τα NPEs στα 15,8 δισ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς. Στο τέλος του 2019, τα NPEs πρέπει να υποχωρήσουν τουλάχιστον στα επίπεδα των 13,1 δισ. ευρώ.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του διαγωνισμού Earth (πώληση δανείων χωρίς εξασφαλίσεις ονομαστικής αξίας 2 δισ.) μείωσε τις εντός ισολογισμού απαιτήσεις κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v