Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Τα «ορφανά» 242 εκατ. και το πρόστιμο

Η απουσία στοιχείων για τα ταμειακά διαθέσιμα στην Ασία οδήγησε στο βαρύ πρόστιμο και στην παραπομπή στον εισαγγελέα. Η κατηγορία της χειραγώγησης και πότε το πλημμέλημα μετατρέπεται σε… κακούργημα.

Folli Follie: Τα «ορφανά» 242 εκατ. και το πρόστιμο

Ταμειακά διαθέσιμα ύψους 242,5 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν εγγραφεί στις λογιστικές καταστάσεις και αφορούσαν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, την αγορά της Ασίας, αλλά για τα οποία δεν προσκομίστηκαν ποτέ τα απαραίτητα στοιχεία, αποτέλεσαν κατά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) την απόδειξη χειραγώγησης της αγοράς από τη Διοίκηση και άλλα στελέχη της Folli Follie. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ΕΚ προχώρησε χθες στην επιβολή μεγάλων προστίμων.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα της πολύκροτης υπόθεσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε χθες στην επιβολή υψηλών προστίμων σε 9 φυσικά πρόσωπα αλλά και στην ίδια την εισηγμένη, με την κατηγορία χειραγώγησης της αγοράς. Αυτόματη επόμενη διαδικασία, η παραπομπή της υπόθεσης στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει ήδη γνώση του θέματος και βρίσκεται σε αναμονή των τυπικών αποφάσεων της Ε.Κ., προκειμένου να ξεκινήσει τη διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου.

Η Δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο ως προς το πλημμέλημα της χειραγώγησης (που όμως μετατρέπεται σε κακούργημα εάν αποδειχθεί όφελος μεγάλης αξίας ή αν αποδειχθεί πως η χειραγώγηση διαπράχθηκε κατ' εξακολούθηση), ενώ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απομένει η παρακολούθηση όλων των εξελίξεων που αφορούν στην εισηγμένη εταιρεία, όπως η επαναδημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 2017.

Από κάποιες πλευρές στην αγορά έγινε λόγος για χαμηλού ύψους πρόστιμα και «δυνατότητα επιβολής ακόμα υψηλότερων προστίμων», όπως επέμεναν κάποιοι άλλοι.  Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που δόθηκε από την εποπτική αρχή για μία μόνο υπόθεση, ενώ αν ανατρέξουμε πιο πίσω, ισόποσα ή ελαφρώς μεγαλύτερα ποσά θα βρούμε την περίοδο του 1999.

Για τα συγκεκριμένα «άφαντα», όπως φαίνεται, ταμειακά διαθέσιμα ύψους 242,5 εκατ. ευρώ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε πραγματοποιήσει προ διμήνου περίπου επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της εταιρείας, ζητώντας σχετικά αποδεικτικά. Οι εκπρόσωποι της Folli Follie είχαν τότε δηλώσει αδυναμία, υποσχόμενοι ωστόσο πως την επόμενη ημέρα θα ενημέρωναν σχετικώς την εποπτική αρχή. Κάτι που όμως δεν συνέβη ποτέ.

Ακολούθησε η ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας περί αδυναμίας προσκόμισης στοιχείων, η μηνυτήρια αναφορά της ΕΚ για παρεμπόδιση του έργου της και όλα τα επόμενα επεισόδια σε ένα «σίριαλ» για το οποίο φαίνεται να αργούνε ακόμα οι τίτλοι τέλους.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά το θέμα της χειραγώγησης, τα πρόστιμα μοιράστηκαν ως εξής:

- € 1.200.000 στον Δημήτριο Κουτσολιούτσο του Γεωργίου, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας

- € 1.200.000 στον Γεώργιο Κουτσολιούτσο του Δημητρίου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας

- € 600.000 στην Εταιρία

- € 300.000 στον Ζαχαρία Μαντζαβίνο του Σπυρίδωνος, πρώην Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρίας

- € 160.000 στoν Φραγκίσκο Γρατσώνη του Αριστείδη, Οικονομικό Διευθυντή της Εταιρίας

- € 100.000 στην Αικατερίνη Κουτσολιούτσου του Κορνηλίου, Αντιπροέδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας

- € 80.000 στον Γεώργιο Αλαβάνο του Δημητρίου, Διευθυντή Λογιστηρίου της Εταιρίας

- € 70.000 στον Εμμανουήλ Ζαχαρίου του Νικολάου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας

- € 70.000 στην Ειρήνη Νιώτη του Γεωργίου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v