Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Περισσότερες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων

Την πώληση πακέτου με μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια εξετάζει η τράπεζα. Δεν συμπεριλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό για τη φετινή χρονιά. Το ύψος του χαρτοφυλακίου που θα διατεθεί, το timing και οι λόγοι.

Πειραιώς: Περισσότερες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περισσότερες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, φέτος, εξετάζει η Τράπεζα Πειραιώς, στοχεύοντας να στείλει έμπρακτο μήνυμα σε επόπτη και αγορές για την αποφασιστικότητά της να μειώσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα ολοκληρώνει την απαραίτητη προεργασία, ώστε να βγάλει προς πώληση χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, αξίας περίπου 600 με 800 εκατ. ευρώ (σ.σ. εντός ισολογισμού απαίτηση).

Για το σκοπό αυτό έχει, ήδη, βολιδοσκοπήσει ξένες επενδυτικές τράπεζες, με την αγορά να θεωρεί ως φαβορί για την ανάληψη της θέσης του συμβούλου πώλησης την Houlihan Lokey, λόγω της εμπειρίας της συγκεκριμένης επενδυτικής τράπεζας στις συναλλαγές της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Εφόσον οι αποφάσεις «κλειδώσουν», η διαγωνιστική διαδικασία ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμη και τον επόμενο μήνα, με στόχο να ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις αρχές του 2019, ώστε να μπορεί να εγγραφεί στις επιδόσεις της φετινής χρονιάς.

Η εξεταζόμενη πώληση δεν συμπεριλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό της τράπεζας, όπως τουλάχιστον είχε επικοινωνηθεί στην αγορά, μέσω των τηλεδιασκέψεων και των παρουσιάσεων. Ο στόχος για φέτος ήταν η πώληση δύο χαρτοφυλακίων - ένα με εξασφαλίσεις (project Amoeba) και ένα δεύτερο χωρίς εξασφαλίσεις (project Arctos)- ο οποίος επιτεύχθηκε προ διμήνου.

Οι δύο παραπάνω επιτυχείς πωλήσεις χαρτοφυλακίων, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγράμματος αποεπένδυσης από το εξωτερικό (πωλήσεις θυγατρικών σε Ρουμανία, Αλβανία) και την πώληση θυγατρικών (π.χ. Ερρίκος Ντυνάν) οδηγεί στην μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού κατά τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας το δείκτη Common Equity Tier I κατά τουλάχιστον μια ποσοστιαία μονάδα (σ.σ. από το 14% στο τέλος Μαρτίου σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 15%).

Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης προβλέπει, επίσης, την έκδοση ομολόγου Tier I ή Tier II της τάξης των 450 με 500 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v