Το μπρα ντε φερ της Folli Follie με τους ομολογιούχους

Διαπραγμάτευση με τους βασικότερους πιστωτές της, ενόσω εκκρεμεί η πιστοποίηση του οικονομικού της μεγέθους ξεκίνησε η εισηγμένη. Ο ρόλος του διμερούς ομολογιακού δανείου με το Schuldschein, το πλαίσιο του άρθρου 106α και οι εν εξελίξει έλεγχοι.

Το μπρα ντε φερ της Folli Follie με τους ομολογιούχους

Την έναρξη διαπραγμάτευσης με τους βασικότερους της πιστωτές – τους ομολογιούχους της- ξεκίνησε επισήμως η Folli Follie, όπως η διοίκηση της αποκάλυψε στην πρόσφατη ανακοίνωση της, διατηρώντας ανοιχτούς δύο ελέγχους (από Alvarez&Marshall και EY), αλλά και έχοντας έναν ακόμη σύμβουλο -την Deloitte- που αναλαμβάνει να καταρτίσει ένα πειστικό επιχειρησιακό σχέδιο εξυγίανσης.

Έχοντας ήδη δώσει το στίγμα της -με την καταφυγή στο άρθρο 106α του πτωχευτικού και αιτούμενη προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της- η διοίκηση της FFG μετά την τακτοποίηση των πιστωτριών τραπεζών και  την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των προμηθευτών της (τουλάχιστον προς το παρόν), μπαίνει στο «ψητό» καθ’ υπόδειξη των συμβούλων της και πλησιάζει πλέον τους ομολογιούχους που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν υποχρεώσεις ύψους 450,5 εκατ.

Το μπρα ντε φερ με τους -ποικίλων χαρακτηριστικών- ομολογιούχους της ξεκίνησε με την επίδοση καταγγελίας  εκ μέρους του τίτλου Schuldschein για ποσό ύψους 20 εκατ. Πρόκειται για διμερές δάνειο έναντι ομολογιών, το οποίο διαθέτει και «ουρά» 31 εκατ. ευρώ. Η κίνηση εκ μέρους του Schuldschein αποτελεί και την πρώτη επίσημη αντίδραση ομολογιούχων του ομίλου. Προκαλεί βεβαίως απορία γιατί η επίδοση καταγγελίας αφορά μόνον τα 20 εκατ. ευρώ και δεν περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα 31 εκατ., ωστόσο φαίνεται πως η συγκεκριμένη κίνηση λειτούργησε ως θρυαλλίδα που ενεργοποίησε την έναρξη διαπραγματεύσεων, εξυπηρετώντας ενδεχομένως και τους ομολογιούχους των μεγάλων συμβάσεων (249,5 και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στην πλευρά των ομολογιούχων, πάντως, η επίδοση καταγγελίας δεν συνιστά γεγονός default, αλλά αποτελεί κίνηση προστασίας και ενδεχομένως «πρόκλησης» εκ μέρους τους για την προώθηση οικονομικών λύσεων στο γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργήσει η FFG.

Ήδη όπως γνωστοποίησε η εισηγμένη «σύντομα θα ειδοποιήσει τον Εκπρόσωπο (Trustee) για τα μετατρέψιμα ομόλογα (249,5 εκατ. ευρώ λήξης Ιουλίου 2019) και τον Αντιπρόσωπο Κατόχων των Ομολόγων CHF (150 εκατ. ευρώ)» καθώς και πως βρίσκεται  στο στάδιο έναρξης συναινετικής συνεργασίας με τους χρηματοοικονομικούς πιστωτές της.

Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε επίσης της συνεργασία της με την Deloitte, η οποία αναλαμβάνει επί της ουσίας να οδηγήσει την εισηγμένη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου στις 12 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί σε -αδρές έστω- γραμμές η πρόταση εξυγίανσης, όπως ορίζεται από το 106 α (κούρεμα οφειλών, αποπληρωμές και εισφορά φρέσκου χρήματος).

Αν και το πλαίσιο έχει καθοριστεί, εν τούτοις παραμένει εντελώς ασαφές το τι θα περιλαμβάνει η πρόταση προς τους πιστωτές, δεδομένου ότι τόσο η Alvarez&Marshall, που διενεργεί την forensic έρευνα, όσο και η E&Y, που ελέγχει βασικά κονδύλια της FFG δεν έχουν επιδώσει το πόρισμα τους (τα οποία σύμφωνα με την εισηγμένη θα επιδοθούν τέλη Αυγούστου το πρώτο και «μέσα στο Σεπτέμβριο» το δεύτερο και προφανώς θα αλλάξουν τον ισολογισμός της) .

Ως εκ τούτου, παραμένει ανοικτό το πως η Deloitte θα «πιστοποιήσει» τις οικονομικές δυνατότητες ικανοποίησης των πιστωτών της FFG, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v