Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Τα ορόσημα του Σεπτεμβρίου και οι αβεβαιότητες

Στη μέγγενη μεταξύ πορισμάτων των ελέγχων και του άρθρου 106α βρίσκονται οι πιστωτές της εισηγμένης. Το κρίσιμο α’ δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, το παζάρι και η αμηχανία όλων όσοι καλούνται να πάρουν θέση χωρίς στοιχεία.

Folli Follie: Τα ορόσημα του Σεπτεμβρίου και οι αβεβαιότητες

Οι εν εξελίξει έλεγχοι από την Alvarez&Marshall και την ΕΥ, όσον αφορά το πραγματικό μέγεθος του ομίλου Folli Follie, αλλά και τα ορόσημα της εξ αναβολής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της και της συζήτησης της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της (βάση του άρθρου 106α) στο Μονομελές Πρωτοδικείο, αποτελούν τις βασικές -οριοθετημένες αλλά και απόλυτα μεταξύ τους εξαρτώμενες-παραμέτρους στην πρωτοφανή υπόθεση της εισηγμένης.

Ο όμιλος με δίδυμες χθεσινές ανακοινώσεις, άφησε αφενός ανοικτό το ενδεχόμενο οι έλεγχοι (δικανικός και στοχευμένος) εκ μέρους των παραπάνω οίκων να μην δημοσιοποιηθούν εγκαίρως- δηλαδή πριν την εκπνοή του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου- γεγονός που θα επηρεάσει με τη σειρά του και τις υπόλοιπες διαδικασίες.

Χωρίς αναμορφωμένο ισολογισμό δεν υπάρχει αντικείμενο σύγκλησης γενικής συνέλευσης μετόχων, η οποία έχει οριστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου. Ήδη, οι μικρομέτοχοι έχουν πάρει θέση με μηνυτήριες αναφορές, προεξοφλώντας της στάση τους, εάν και εφόσον, πραγματοποιηθεί συνέλευση. Από την άλλη η Fosun, ως κύριος μέτοχος μειοψηφίας, δεν εκτίθεται, περιμένοντας τις εξελίξεις.

Αυτό όμως που κυρίως διακυβεύεται, είναι η συζήτηση της προσφυγής σε προστασία από πιστωτές εκ μέρους της FFG στις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς χωρίς ασφαλή δεδομένα, η Deloitte, ως σύμβουλος, δεν μπορεί να καταρτίσει ένα έστω υποτυπώδες σχέδιο εξυγίανσης, ενώ αντιστοίχως οι πιστωτές (ομολογιούχοι, τράπεζες, δημόσιο, εργαζόμενοι), αδυνατούν να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους.

Η εισηγμένη με την ανακοίνωση της στις 14 Αυγούστου, εκτιμούσε πως το πόρισμα της δικανικής έρευνας από την Alvarez&Marshall στην κινεζική θυγατρική θα ολοκληρωνόταν στα τέλη Αυγούστου, ενώ ο στοχευμένος οικονομικός έλεγχος της ΕΥ σε βασικά κονδύλια (πωλήσεις, απαιτήσεις, εμπορεύματα, διαθέσιμα) μέσα στο Σεπτέμβριο. Όπως εγκαίρως έχει γράψει το Euro2day.gr, το πόρισμα της EY δεν μπορεί εξ αντικειμένου να προηγηθεί.

Σ’αυτό το δυστοπικό χώρο που διαμορφώθηκε τους τελευταίους μήνες, η διοίκηση της FFG επιχειρεί να ξεκινήσει σειρά διαπραγματεύσεων κατ’αρχάς με τους βασικούς της πιστωτές, τους ομολογιούχους, που αθροιστικά έχουν τροφοδοτήσει τον όμιλο με 450,5 εκατ. ευρώ.

Η προσφυγή της ωστόσο στην προστασία του άρθρου 106α, εκτός από τη «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι εκ μέρους του ομολογιούχου Schuldschein για ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ, και ενεργοποίησε και την UBS για το ομόλογο των 150 εκατ. ευρώ, (και ενδεχομένως και τους ομολογιούχους των 249,5 εκατ. ευρώ λήξης 2019), δημιουργεί νέες συνθήκες ακόμη και για τους εξασφαλισμένους πιστωτές.

Η εταιρία κατά δήλωση της αλλά και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν διαθέτει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς καμιά κατηγορία πιστωτών (ομολογιούχοι, τράπεζες, προμηθευτές, δημόσιο, εργαζόμενοι), ωστόσο η συζήτηση της προσωρινής προστασίας και η μετέπειτα συζήτηση της κύριας υπόθεσης υπαγωγής στο 106 α, ανακατεύει την «τράπουλα».

Οι τράπεζες σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της FFG να προσφύγει στο πτωχευτικό «εξετάζουν τις κινήσεις τους». Αντιστοίχως, οι ομολογιούχοι οργανώνουν μια κάποια αντίδραση με τις παραπάνω κινήσεις.

Και η διοίκηση της FFG βασίζεται στους συμβούλους της (Alvarez&Marshall, EY, Rothschild και εσχάτως Deloitte) αλλά και στον… καιρό, δημιουργώντας ένα γόρδιο δεσμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v