Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Gongbao για Εθνική Ασφαλιστική

Οι συναντήσεις με τη διοίκηση της Εθνικής, υπουργούς και την ΤτΕ και το «unfair» με την άτυπη ενημέρωση μερίδας του Τύπου. Η στάση της Εθνικής, η δυνατότητα νέου διαγωνισμού και η αρνητική επίδραση της υπόθεσης Folli Follie.

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Gongbao για Εθνική Ασφαλιστική

Στην Αθήνα για συναντήσεις με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, την Τράπεζα της Ελλάδος και αρμόδιους υπουργούς βρίσκεται ο Wang Ching, πρόεδρος του κινεζικού ομίλου Gongbao, που αποτελεί τον μοναδικό ενδιαφερόμενο επενδυτή που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Χθες, ο Wang Ching συναντήθηκε με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Eθνικής Tράπεζας Π. Μυλωνά, ενώ φέρεται να είδε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα τραπεζών Γ. Δραγασάκη. Μεθαύριο θα δει την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αντικείμενο των επαφών είναι η τύχη της δεσμευτικής προσφοράς, ύψους 676 εκατ. ευρώ, για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη 10ετή σύμβαση αποκλειστικής διάθεσης ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της τράπεζας (bankassurance).

Σε συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ εκπρόσωποι του κινεζικού ομίλου με δημοσιογράφους μερίδας Μέσων Ενημέρωσης (σ.σ. το Euro2day.gr δεν εκλήθη), δηλώθηκε η αισιοδοξία του κινεζικού ομίλου για την έκβαση του διαγωνισμού και η πίστη τους ότι η προσφορά τους θα γίνει, τελικώς, αποδεκτή από την Εθνική Τράπεζα.

Πάντως, οι εκπρόσωποι του κινεζικού ομίλου αρνήθηκαν να δώσουν, σύμφωνα με το Next Deal.gr, χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση των συνομιλιών, όπως και να αναφερθούν στο business plan που έχουν εκπονήσει για την Εθνική Ασφαλιστική.

Εντύπωση προκάλεσε, δε, με δεδομένη τη συμφωνία εμπιστευτικότητας που έχει υπογράψει η Gongbao, τόσο η άτυπη συνάντηση ενημέρωσης, όσο και η αναφορά που φέρεται να έκανε υψηλόβαθμο στέλεχός της ότι ελληνική και κινεζική κυβέρνηση βλέπουν με θετικό μάτι την απόκτηση του 75% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας από την Gongbao.

Η στάση και τα περιθώρια της Εθνικής

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η Εθνική δεν βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση προκειμένου να κλείσει η πώληση άμεσα. Στον αντίποδα, με δεδομένη την πρόοδο στην υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης, είναι αρκετά πιθανόν η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) να συναινέσει στη χορήγηση μικρής παράτασης 9 ως 12 μηνών, για την ολοκλήρωση της πώλησης τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το αν θα απαιτηθεί ή όχι νέος διαγωνισμός θα αποφασισθεί το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι η Gongbao δεν έχει ολοκληρώσει την αποστολή όλων των στοιχείων που ζήτησε η Εθνική, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν στη χρηματοοικονομική δομή της συναλλαγής.   

Το γεγονός ότι – σημαντικό- μέρος του τιμήματος θα χρηματοδοτηθεί από σύναψη δανεισμού προβληματίζει την Εθνική, ως προς τη δυνατότητα της Gongbao να ανταπεξέλθει μακροχρόνια σε μια τέτοια υποχρέωση. Η αγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 676 εκατ. ευρώ αποτελεί με βάση τον υφιστάμενο ισολογισμό της Gongbao «μεγάλη μπουκιά»  και για το λόγο αυτό ζητούνται μεγαλύτερες εξασφαλίσεις, πέραν της εγγύησης που φέρεται να παρέχει η κινεζική ICBC.

Είναι εμφανές ότι στην Εθνική επιδιώκουν να διασφαλίσουν το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς αφενός θα διατηρήσουν μειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 25%, αφετέρου θα έχουν αποκλειστική συνεργασία bancassurance για 10 χρόνια.  

Επιπρόσθετα, η έλλειψη εμπειρίας της Gongbao στην ασφαλιστική βιομηχανία, η μη ύπαρξη άλλων θυγατρικών του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ε.Ε. και ο αρνητικός απόηχος από την υπόθεση της FF Group δημιουργούν προβληματισμό σε τράπεζα και αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Απριλίου, μόλις μερικές ημέρες, δηλαδή, πριν σκάσει η υπόθεση FF Group, η Fosun μεταβίβασε στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας, Felidate-Companhia de Seguros, που είναι θυγατρική της, το 10% της FF Group.

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή το Δ.Σ. της Εθνικής, με ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες, μεταξύ των οποίων και αυτή της διεθνούς δημόσιας προσφοράς, εξέλιξη που ερμηνεύτηκε από την αγορά ως προδιάθεση να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v