Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Αυξημένες οι προβλέψεις για φέτος

Η τράπεζα έδωσε νέο guidance για το ύψος των προβλέψεων. Οι λόγοι και τα νέα προιόντα για ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής που προσφέρονται από τον Ιούλιο. Πως θα πιαστεί ο φετινός στόχος για τη μείωση των NPEs.

Alpha Bank: Αυξημένες οι προβλέψεις για φέτος

Νέα οδηγία στους αναλυτές για αυξημένες, φέτος, προβλέψεις έδωσε η διοίκηση της Alpha Bank, υιοθετώντας περισσότερο συντηρητική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του μείζονος, για όλο το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ειδικότερα, η διοίκηση της τράπεζας, σχολιάζοντας τις υψηλές προβλέψεις (699,5 εκατ. ευρώ) κατά τη διάρκεια του α εξαμήνου σημείωσε ότι θα παραμείνουν υψηλές και στο β εξάμηνο, αντικατοπτρίζοντας κόστος πιστωτικού κινδύνου της τάξης των 230 με 240 μονάδων βάσης. Κατά τα αποτελέσματα α τριμήνου είχε δοθεί οδηγία, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου θα κινηθούν περίπου στις 190 μ.β.

Η συντηρητικότερη προσέγγιση έρχεται ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι ρυθμίσεις προβληματικών δανείων παραμένουν υποτονικές, ενώ την ίδια στιγμή δεν βελτιώνεται αισθητά το ύψος των ρυθμισμένων δανείων που «ξανασκάνε».

Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι με τα νέα προιόντα ρυθμίσεων που έχει λανσάρει από τον περασμένο μήνα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εστιασμένα σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής, ο αριθμός και η ποιότητα των ρυθμίσεων θα ανακάμψει σταδιακά από το β εξάμηνο. Τα μηνύματα από το δίμηνο διάθεσης των νέων αυτοματοποιημένων ρυθμίσεων είναι θετικά.

Ο φετινός στόχος μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ( Non Performing Exposures- NPEs) κατά 2,9 δις ευρώ θα επιτευχθεί χάρη στις πωλήσεις των χαρτοφυλακίων Jupiter και Mercury (1,9 δισ. ευρώ) καθώς και από την απόδοση ρυθμίσεων, πλειστηριασμών και διαγραφών.

Επιταχύνονται οι πλειστηριασμοί

Η διοίκηση της Alpha επισήμανε ότι οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων θα συνεχιστούν επιταχυνόμενες τους επόμενους μήνες. Ήδη κατά το β’ τρίμηνο οι πλειστηριασμοί τετραπλασιαστηκαν, σε σχέση με το α’ τρίμηνο. Η Alpha πραγματοποίησε 700 πλειστηριασμούς και αναμένεται αυξημένη κίνηση μετά το Σεπτέμβριο. Τα έσοδα ήταν 300 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του έτους.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων σημειώθηκε ότι η εστίαση τώρα είναι στις πωλήσεις πακέτων δανείων με εξασφάλιση. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την τιμολόγηση του Jupiter είναι θετικές. Όπως, δε, τονίστηκε ετοιμάζεται η πώληση ενός ακόμα πακέτου.

Σημειώθηκε ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει συζήτηση με τον SSM για τους νέους στόχους αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια και τη μείωση τους κατά την τριετία 2019-21. Οι τελικοί στόχοι θα οριστικοποιηθούν, σε πανευρωπαική βάση, τον Μάρτιο του 2019.

Σε ότι αφορά τις χορηγήσεις δανείων υποστηρίχθηκε ότι η πιστωτική επέκταση θα είναι μηδενική αλλά θα υπάρξουν θετικά πρόσημα το 2019 χάρις κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια και όχι στη λιανική.

Τέλος, αναφορικά με την έκθεση που έχει η τράπεζα σε εξαγωγείς που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία το management απάντησε πως επί της ουσίας είναι ελάχιστο.

Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα έχοντας πετύχει υψηλό πλεόνασμα αλλά και ανάπτυξη για δυο συνεχή χρόνια, σημείωσε το management της τράπεζας. Η ανεργία μειώνεται αν και πολλές θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, ενώ η κτηματαγορά αρχίζει να ανακάμπτει.

Περιμένει ανάπτυξη ίσως και πάνω από 2% φέτος και μέτρια περαιτέρω αύξηση το 2019. Παράλληλα τονίζει ότι παρότι το outlook είναι θετικό υπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως η κρίση στην Τουρκία και η κατάσταση στην Ιταλία. Στο εσωτερικό μέτωπο είναι σημαντική η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως ειπώθηκε, η αύξηση των καταθέσεων συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο, καθώς όπως ειπώθηκε καταγράφεται επιπλέον εισροή ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v