Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Σχεδιάζει τιτλοποίηση στεγαστικών, ύψους 2 δισ. ευρώ

Πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το timing και την τιμολόγηση. Πώς θα ξεπεραστούν φέτος οι στόχοι μείωσης στα «κόκκινα» δάνεια.

Eurobank: Σχεδιάζει τιτλοποίηση στεγαστικών, ύψους 2 δισ. ευρώ

Την τιτλοποίηση του πρώτου εν Ελλάδι χαρτοφυλακίου με στεγαστικά δάνεια σχεδιάζει η Eurobank, όπως αποκάλυψε η διοίκησή της, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου.

Η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τον επόπτη προκειμένου να βρεθεί η αποδεκτή φόρμουλα για την πρώτη τιτλοποίηση δανείων. Πρόκειται για στεγαστικά δάνεια με εξασφαλίσεις, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ (εντός ισολογισμού απαίτηση), τα οποία θα αποτελέσουν το κάλυμμα για την έκδοση τριών ομολόγων (senior, medium, junior).

Η διοίκηση αρνήθηκε να κάνει εκτιμήσεις για την τιμολόγηση, ανέφερε όμως ότι αναμένει ισχυρή ζήτηση καθώς πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων με εξασφαλίσεις στην Ελλάδα. Εκτίμησε, δε, ότι η τιμή θα είναι κοντά στη λογιστική αξία των δανείων.

Ο σχεδιασμός της Eurobank επιβεβαιώνει πλήρως το πρόσφατο ρεπορτάζ του Euro2day.gr ότι οι τράπεζες εξετάζουν την τιτλοποίηση πακέτων με κόκκινα στεγαστικά δάνεια και το πρώτο εγχείρημα θα περιλαμβάνει δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου 2 με 2,5 δισ.

Εφόσον υπάρξει έγκριση της ρυθμιστικής αρχής, η συναλλαγή θα προχωρήσει πριν το τέλος της χρονιάς με στόχο να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Σε ό,τι αφορά τις τιτλοποιήσεις και την πιθανότητα να δοθεί κάποια μορφή εγγύησης είτε από το ελληνικό δημόσιο είτε από διεθνείς φορείς (EBRD κ.τ.λ.), το management της τράπεζας σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό αυτή τη στιγμή.

Αναφορικά με το εάν υπάρχουν άλλα πακέτα για τιτλοποίηση, η διοίκηση αρκέστηκε να πει ότι έχει στόχο να κλείσει αυτή τη συναλλαγή που είναι μια από τις πρώτες συνολικά στην Ευρώπη και μετά θα εξεταστούν αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες υποκατηγορίες του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πιο επιθετικά θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια

Η τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου με κόκκινα στεγαστικά δάνεια δείχνει την πρόθεση της Eurobank να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ταχύτερα έναντι του υφιστάμενου στόχου για το 2019. Άλλωστε ως τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς θα οριστικοποιηθούν οι στόχοι της τριετίας 2019-21, που θα εμπεριέχουν αλλαγές και στη στοχοθεσία του 2019.

Για φέτος η Eurobank αναμένει ότι τα NPEs θα υποχωρήσουν στα 15,3 δισ. ευρώ, επίδοση κατά 300 εκατ. ευρώ καλύτερη του στόχου (15,6 δισ. ευρώ). Στο δεύτερο τρίμηνο υπήρχε αρνητική δημιουργία NPEs 200 εκατ. ευρώ, η οποία προήλθε από όλους τους τομείς. Στο β' εξάμηνο τα NPEs αναμένεται να μειωθούν κατά 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. θα προέλθει από την πώληση πακέτου και 1 δισ. από ρυθμίσεις, ρευστοποιήσεις και διαγραφές.

Σε ό,τι αφορά τους μελλοντικούς στόχους επισημάνθηκε ότι το ανανεωμένο πλάνο θα τεθεί στον SSM στα τέλη Σεπτεμβρίου και στόχος είναι μετά την τριετία (2021) τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν πέριξ του 15% του χαρτοφυλακίου, με χρήση όλων των εργαλείων και χωρίς να υπάρξει αρνητική επίδραση στην κεφαλαιακή βάση.

Για την οικονομία εκτιμήθηκε ότι η ανάπτυξη θα είναι κοντά στο 2% του ΑΕΠ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v