Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: SOS για τις μονάδες Καρδιάς και Αμυνταίου

Μελέτη-σοκ που παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ περιγράφει τα σενάρια με την παύση και την παράταση των ωρών λειτουργίας των δύο λιγνιτικών σταθμών. Ο κίνδυνος για την επάρκεια ενέργειας έως το 2021 και μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια.

ΔΕΗ: SOS για τις μονάδες Καρδιάς και Αμυνταίου

Σήμα κινδύνου για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης και τα τιμολόγια ρεύματος εκπέμπει η ΔΕΗ, στο ενδεχόμενο που δεν δοθεί παράταση των ωρών λειτουργίας στις παλιές και ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες των δύο σταθμών στην Καρδιά της Κοζάνης και στο Αμύνταιο της Φλώρινας.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις Στρατηγικής και Παραγωγής της δημόσιας εταιρίας παρουσίασαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, μελέτη για τις επιπτώσεις, στο σενάριο που οι δύο ΑΗΣ δεν πάρουν παράταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000 από τις 17.500. Όπως είναι εύλογο, παρουσιάστηκε και το αισιόδοξο σχέδιο, στο ενδεχόμενο που ικανοποιηθεί το αίτημα για συνέχιση της λειτουργίας των σταθμών.

Οι 17.500 ώρες λειτουργίας μάλιστα, όπως είχε επισημάνει και η ΓΕΝΟΠ με πρόσφατη παρέμβασή της, σχεδόν εξαντλούνται. Και ιδίως οι δύο μονάδες του Αμυνταίου έχουν περιθώριο λειτουργίας για ώρες που ισούνται με περίπου ενάμιση μήνα.

Πηγές αναφέρουν ότι η μελέτη της ΔEH επισημαίνει πως αν δεν δοθεί η παράταση, τότε η καθαρή ισχύς του συνόλου των θερμικών μονάδων (ΔEH και ανεξάρτητων παραγωγών) θα μειωθεί περισσότερο από 1.600 MW την περίοδο 2019-2020 και κατά 734 MW το 2021 σε σχέση με το 2018. Το 2021 υπολογίζεται ότι θα μπουν στο σύστημα οι μονάδες φυσικού αερίου της Μυτιληναίος πάνω από 650 MW και η λιγνιτική της ΔEΗ «Πτολεμαΐδα 5» ισχύος 600 MW.

Ωστόσο, πρώτα τις αρνητικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τη ΔEΗ, θα τις βιώσουν οι κάτοικοι του Αμυνταίου καθώς δεν θα λειτουργεί η τηλεθέρμανση και από την Άνοιξη του 2019 κι εκείνοι της Πτολεμαΐδας αφού επίσης οι μονάδες της Καρδιάς που δίνουν τηλεθέρμανση θα σβήσουν.

Η μελέτη της ΔEH εκτιμά ακόμη ότι η απόσυρση των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου θα ανεβάσουν στα ύψη τη χρήση του φυσικού αερίου αφού οι μονάδες παραγωγής ανεξάρτητων παραγωγών και της δημόσιας επιχείρησης θα πρέπει να είναι συνέχεια στο σύστημα. Αυτό, όπως υποστηρίζουν τα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, θα ανεβάσει την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο καύσιμο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Και δεν είναι σίγουρο, λένε πηγές, αν θα αρκούν και οι εισαγωγές.

Τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά αρνητικά, καθώς αφενός, σε χρονικά διαστήματα με υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανόν να εμφανιστούν προβλήματα ενεργειακής επάρκειας και αφετέρου, η Οριακή Τιμή Συστήματος εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα 100 ευρώ, ακόμη και στα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι μονάδες φυσικού αερίου που θα παράγουν ρεύμα, δεν θα είναι εφικτό να δουλεύουν αδιάλειπτα αφού χρειάζονται και οι χρόνοι προσωρινής παύσης λειτουργίας για τις αναγκαίες συντηρήσεις.

Το προαναφερόμενο κόστος δε, κανείς από τους παίκτες της παραγωγής δεν θα μπορεί να απορροφήσει και άρα θα περάσει στα τιμολόγια καταναλωτή.

Συνεπώς, καταλήγει η μελέτη της ΔEΗ, είναι κρίσιμο να δοθεί η παράταση των 32.000 ωρών λειτουργίας, οπότε και το πρόβλημα επάρκειας θα εμφανιστεί από το 2021 με μείωση της ισχύος των θερμικών μονάδων κατά 734 MW. Επιπλέον στο περιθώριο των δύο ετών είναι εφικτό να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις, ενώ Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο δεν θα έχουν πρόβλημα στην τηλεθέρμανση.

Ο αληθινός σκοπός της μελέτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔEΗ σύνταξε τη συγκεκριμένη μελέτη για δύο λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με την ανάγκη να διαθέτει η κυβέρνηση επιχειρήματα, προκειμένου να διεκδικήσει από την Ευρ. Επιτροπή την παράταση των αδειών λειτουργίας των δύο ΑΗΣ.

Ο δεύτερος σκοπός είναι να αποκτήσει πάλι η κυβέρνηση ένα οπλοστάσιο, ώστε να διεκδικήσει τη θέσπιση ειδικών μηχανισμών αποζημίωσης (ΑΔΙ) για τις λιγνιτικές μονάδες. Ειδικά για το τελευταίο θέμα, η ΔEH και η κυβέρνηση φλέγονται λόγω της ανάγκης επιτυχούς έκβασης του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Η εκτόξευση της τιμής αγοράς δικαιωμάτων CO2 στα 22 ευρώ ανά τόνο καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων. Οπότε, εκτιμούν παράγοντες, αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος μηχανισμός αποζημίωσης, τότε το τίμημα που θα εισπραχθεί θα είναι χαμηλό…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v