Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Φόρμουλα για 200 προσλήψεις και πωλητήριο από... καλοκαίρι

Σε προσλήψεις των περισσοτέρων από τους 200 εργολαβικούς εργαζόμενους της ΔΕΠΑ προχωρούν οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου. Έρχονται και μειώσεις μισθών. Ιούνιο με Ιούλιο ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

ΔΕΠΑ: Φόρμουλα για 200 προσλήψεις και πωλητήριο από... καλοκαίρι

Γύρω στον Ιούνιο με Ιούλιο αναμένεται η πρώτη φάση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπουν την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών ένα τρίμηνο μετά το split του ομίλου σε δύο εταιρείες.

Στο προαναφερόμενο αυτό διάστημα και ξεκινώντας από τώρα, πηγές θέλουν την ηγεσία του ΥΠΕΝ να έχει βρει τη φόρμουλα πρόσληψης των περισσοτέρων από τους 200 εργαζόμενους που ανήκουν σε εργολαβικές εταιρείες προσωπικού και απασχολούνται χρόνια στη ΔΕΠΑ. Εδώ και μέρες, οι σύλλογοι των εργολαβικών αλλά και των μόνιμων εργαζομένων βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την πρόσληψή τους.

Η δημόσια επιχείρηση έχει τον περιορισμό του ΑΣΕΠ σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, αλλά το ΥΠΕΝ φέρεται στην προχθεσινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να διαβεβαίωσε για την πρόσληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των 200 μέσα από τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι είναι 150 στη ΔΕΠΑ και 23 στη ΔΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αερίου στην υπόλοιπη Ελλάδα), ενώ περί τους 30 με 35 απασχολούνται στους σταθμούς ανεφοδιασμού CNG.

Πηγές θέλουν αυτή την περίοδο να γίνεται η κατανομή του προσωπικού, ώστε να ξεκινήσουν οι προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις, πριν δημιουργηθούν οι δύο νέες εταιρείες «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και «ΔΕΠΑ Υποδομών»

Μειώσεις μισθών

Ενα επίσης μεγάλο θέμα που ανακύπτει, όχι μόνο με τους εργολαβικούς αλλά και με τους μόνιμους εργαζομένους είναι πως η μετάβαση θα συνοδευτεί με μειώσεις μισθών.

Οι δύο ΔΕΠΑ θα υπαχθούν στις ΔΕΚΟ με κόφτη τον ανώτατο μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή τις 4.750 ευρώ. Σήμερα στην εταιρεία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος αμείβεται με τον προαναφερόμενο μισθό, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν διευθυντικά στελέχη με υψηλότερες αμοιβές. Κι αυτό επειδή στη δημόσια επιχείρηση, λένε οι ίδιες πηγές, ελήφθη υπόψη ο νόμος του 2011, που προβλέπει πως το μέσο κατά κεφαλή κόστος αποδοχών, επιδομάτων κ.λπ. δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 65% των αντίστοιχων δαπανών του 2009. Οι μισθοί πριν τη διάταξη αυτή ήταν πολύ υψηλοί για τους περίπου 30 μόνιμους της ΔΕΠΑ και ως εκ τούτου παρά το «ψαλίδι» παρέμειναν σε επίπεδα μακριά από εκείνα της κρίσης.

Καλοκαίρι η αποκρατικοποίηση

Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ αναμένεται να κατατεθεί στις 28 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Οι διατάξεις του προβλέπουν, ως γνωστόν, τη διάσπασή της σε δύο εταιρείες, τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και τη «ΔΕΠΑ Υποδομών». Η πρώτη θα προκύψει από τη συγχώνευση της ΔΕΠΑ με τη θυγατρική της ΕΠΑ Αττικής και η δεύτερη από τη συγκέντρωση της ΕΔΑ Αττικής με τη ΔΕΔΑ (δίκτυα διανομής φυσικού αερίου υπόλοιπης Ελλάδας). Στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα υπαχθούν σε θυγατρική εταιρεία οι συμμετοχές σε διεθνή projects αγωγών και υποδομών φυσικού αερίου.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνουν ένα περιθώριο τριμήνου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς και όταν αυτοί ολοκληρωθούν, τότε θα ξεκινήσει η αποκρατικοποίηση της «ΔΕΠΑ Εμπορίας», με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (50,1%). Οι υπολογισμοί, δηλαδή, θέλουν γύρω στα μέσα Ιουνίου με Ιούλιο να εκκινούν οι σχετικές διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ.

Μία τέτοια εκτίμηση έδινε και το ίδιο το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο στο ADP έκανε λόγο για έναρξη του διαγωνισμού «τουλάχιστον ένα μήνα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v