Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρά ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Θεσσαλονίκης

Ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο μπορεί να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου. Στο τέλος του μήνα, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη μαρίνα Ιτέας, αν δεν υπάρξει νέα παράταση.

Προχωρά ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Θεσσαλονίκης

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πιθανώς μέσα στον μήνα, αναμένεται να προκηρύξει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) τον διαγωνισμό για την πολυετή παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μαρίνα του χαρτοφυλακίου τουριστικών λιμένων του ΤΑΙΠΕΔ μετά τη μαρίνα Αλίμου, όπου εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Η μαρίνα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται στο νότιο μέτωπο της παράκτιας ζώνης του Δήμου Καλαμαριάς στην περιοχή «Μικρό Έμβολο» και σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η μαρίνα θα διαθέτει 388 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30 μέτρα μήκος αλλά και σημαντική χερσαία ζώνη, έκταση περί τα 77 στρέμματα. Στις αρχές Οκτωβρίου, το ΤΑΙΠΕΔ είχε ξεκινήσει τρεις διαδικασίες για την πρόσληψη του νομικού, τεχνικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου για την παραχώρηση.

Ο νέος διαγωνισμός έρχεται, μάλιστα, σε μια περίοδο που υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις στους τουριστικούς λιμένες της περιοχής καθώς προχωρούν επενδύσεις από τον όμιλο Ανδρεάδη στη Χαλκιδική, ενώ πωλείται το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς. Οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Ιβάν Σαββίδη για την πώληση του Πόρτο Καρράς από την Τεχνική Ολυμπιακή είναι σε προχωρημένο στάδιο. Ο όμιλος Σαββίδη εμφανίζεται και ως ένας από τους υποψηφίους για τη μαρίνα Θεσσαλονίκης.

Η Ιτέα

Πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε δίμηνη παράταση στον διαγωνισμό για την πολυετή (κατ’ ελάχιστο 35 ετών) παραχώρηση της μαρίνας Ιτέας. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές είχε προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου, αλλά τελικά η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 31 Ιανουαρίου 2020. Όπως έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ, η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: στη φάση προεπιλογής και στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Η μαρίνα Ιτέας βρίσκεται στην Ιτέα Φωκίδος, στη θέση «Μαρίνα» του κόλπου της Ιτέας, εντός των ορίων του τέως Δήμου Ιτέας. Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας Ιτέας καταλαμβάνει επιφάνεια της τάξεως των 26.000 τ.μ. και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού 146 σκαφών μικρού και μεσαίου μεγέθους. Προβλέπονται επίσης εξήντα (60) θέσεις σκαφών στη χερσαία ζώνη.

Η εγκατάσταση είναι ολοκληρωμένη ως προς τα λιμενικά έργα, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι χερσαίες υποδομές. Η χερσαία επιφάνεια της μαρίνας Ιτέας καλύπτει έκταση της τάξεως των 24.700 τ.μ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v