Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «βαθύ κόκκινο» η MLS

Στα -11,2 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια της MLS μετά το τσεκούρι του ορκωτού ελεγκτή στα άυλα πάγια. «Going concern» αλλά και ηχηρά καμπανάκια κινδύνου. Φουντώνει η αβεβαιότητα από την επόμενη εβδομάδα. Σε ΑΜΚ 17,2 εκατ. και κούρεμα υποχρεώσεων ποντάρει η διοίκηση.

Στο «βαθύ κόκκινο» η MLS

Μπορεί η MLS να έλαβε τελικά το «going concern» από τον ορκωτό ελεγκτή για τις λογιστικές καταστάσεις του 2019, ωστόσο οι παρατηρήσεις του τελευταίου περί «ουσιώδους αβεβαιότητας συνέχισης δραστηριότητας», αλλά και οι τεράστιες απομειώσεις που οδήγησαν σε ζημία 37,9 εκατ. και αρνητικά ίδια κεφάλαια -12,2 εκατ. ευρώ περιγράφουν με σαφήνεια τη δυσχερέστατη θέση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία.

Επιπλέον, ο ορκωτός αναφέρεται σε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες και ομολογιούχους, αλλά και σε απουσία επικαιροποιημένου business plan (τώρα γίνονται συζητήσεις για να αναλάβει τη δουλειά η Mazars).

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΜLS βασίζεται στις διαπραγματεύσεις με την Corinth Investments, καθώς σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το deal η εταιρεία θα περάσει σε θετικά ίδια κεφάλαια και σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της.

Ειδικότερα, τα ίδια κεφάλαια προγραμματίζεται να ενισχυθούν κατά 17,2 εκατ. μέσα από αύξηση κεφαλαίου που θα καλύψει η Corinth Investments (αν φυσικά ολοκληρωθεί το deal), καθώς και από το κούρεμα των υποχρεώσεων που θα ρυθμιστούν (το κούρεμα αποτελεί προϋπόθεση για την επένδυση της Corinth Investments). Σύμφωνα με τη διοίκηση, απώτερος στόχος είναι η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας στο ταμπλό του ΧΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από την επόμενη εβδομάδα, ξεκινά μια νέα περίοδος έντονης αβεβαιότητας για την εισηγμένη, καθώς ζητούμενα αποτελούν:

• Το πώς θα αντιδράσουν νομικά οι ομολογιούχοι της πρώτης έκδοσης και οι λοιποί πιστωτές από τη στιγμή που το πρώτο ομόλογο έληξε χωρίς να αποπληρωθεί (κύκλοι προσκείμενοι στην ΜLS θεωρούν πως δεν θα προκύψει κάποια αρνητική εξέλιξη σε βραχυπρόθεσμη βάση).

• Η στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το αν θα παρέμβει αλλάζοντας ορισμένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΜLS.

• Και κυρίως από το αν και κατά πόσο θα προχωρήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν η όλη δουλειά της Whitetip θα διαρκέσει μήνες (ιδίως ενόψει θερινής ραστώνης) και όχι εβδομάδες.

Η ανακοίνωση της ΜLS 

Η ΜLS δημοσιεύει τα οικονομικά αποτελέσματα που αφορούν τη χρήση του 2019.

Οπως αναφέρει η εταιρία στην ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, όσον αφορά τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας στις 31-12-2018, με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για την εταιρία τον Οκτώβριο του 2020 (όταν και έγινε ο έλεγχος της Deloitte) η Deloitte πρότεινε και η εταιρία αποδέχθηκε να μεταβάλει τη λογιστική της πολιτική σχετικά με τη μέθοδο αναγνώρισης και απόσβεσης των άυλων περιουσιακών της στοιχείων, ώστε να εφαρμόσει τη μέθοδο των συνθετικών στοιχείων.

Έτσι λοιπόν τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας στις 31-12-2018 αποτιμήθηκαν με βάση τα νέα δεδομένα σε 17,2 εκ. ευρώ.

Αντίστοιχα για τις 31-12-2019 η εταιρία ανέθεσε εκ νέου στην Deloitte την αποτίμηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων με βάση τα τωρινά δεδομένα πωλήσεων και η τελευταία τα αποτίμησε σε 2,3 εκ. ευρώ (λόγω μεγάλης πτώσης των πωλήσεων).

Προκύπτουν λοιπόν για το 2019 μεγάλου ύψους λογιστικές ζημιές, EBITDA -11,9 εκ. ευρώ και ζημίες μετά φόρων -31,2 εκ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών για το 2019 ανήλθε σε 14,7 εκ. ευρώ.

Η εταιρία εμφανίζει και αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 12,2 εκατ. ευρώ. 

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 που ανακοινώνονται σήμερα αντανακλούν την βούληση της εταιρίας να επικεντρωθεί στο μέλλον και στη νέα της πορεία, καταλήγει η ανακοίνωση. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v