Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπουτσάνης: Η στόχευση για τζίρο και κέρδη το 2023

Προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 3 έως 4 εκατ. ευρώ φέτος, με στόχο να αναπτυχθούν και οι τέσσερις πυλώνες δραστηριοποίησης της σαπωνοποιίας. Τα οικονομικά αποτελέσματα και η τιμολογιακή πολιτική.

Παπουτσάνης: Η στόχευση για τζίρο και κέρδη το 2023

Κόντρα στο κλίμα της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί στο οικονομικό περιβάλλον, η σαπωνοποιία Παπουτσάνης ξεκίνησε ανοδικά το πρώτο φετινό τρίμηνο, έχοντας ως στόχο να αυξήσει τις πωλήσεις και την κερδοφορία της στο σύνολο του 2023.

Ειδικότερα, η εισηγμένη αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μονοψήφιο ποσοστό ανόδου στις πωλήσεις της για το πρώτο φετινό τρίμηνο, περίοδο κατά την οποία το κόστος παραγωγής έχει παρουσιάσει τάσεις αποκλιμάκωσης (πρώτες ύλες, ενέργεια, μεταφορές), ενώ παράλληλα έχουν γίνει και κάποιες αυξήσεις τιμολογίων. Αντίθετα, αρνητικά θα επιδράσει φέτος στα αποτελέσματα η αύξηση των επιτοκίων.

Η εισηγμένη εταιρεία, έχοντας ολοκληρώσει πέρυσι τριετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ, έχει αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα, έχει αποκτήσει πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους και έχει ενισχύσει την παραγωγικότητά της, προχωρώντας παράλληλα πέρυσι και στην εξαγορά της εταιρείας «Αρκάδι». Αντίθετα, για φέτος οι προγραμματισμένες επενδύσεις περιορίζονται γύρω στα 3 έως 4 εκατ. ευρώ.

Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει φέτος και τους τέσσερις πυλώνες δραστηριοποίησής της, με:

  • Τα προϊόντα ξενοδοχείου να ευνοούνται από την προβλεπόμενη καλή τουριστική περίοδο και από την επιδιωκόμενη είσοδο σε νέες αγορές,
  • τα επώνυμα προϊόντα να διευρύνουν την προσφερόμενη γκάμα τους (π.χ. «Αρκάδι» συν πλήρη σειρά περιποίησης μαλλιών),
  • τις προσπάθειες για αύξηση πωλήσεων τόσο στον τομέα των παραγόμενων προϊόντων για λογαριασμό τρίτων (ανάπτυξη υπαρχουσών και αναζήτηση νέων συνεργασιών) όσο και σ' αυτόν της σαπωνόμαζας.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Παπουτσάνης Μενέλαος Τασόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία των αποτελεσμάτων του 2022, σημείωσε μεταξύ άλλων:

  • Οι συντελεστές του κόστους παραγωγής έχουν παρουσιάσει φέτος τάσεις αποκλιμάκωσης, πλην όμως βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2021. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, η εταιρεία δεν θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις τιμολογίων. Αντίθετα, θα πρέπει να δούμε περαιτέρω υποχώρηση του κόστους προκειμένου η εισηγμένη να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών. «Θα θέλαμε το κόστος να περιοριστεί περαιτέρω, προκειμένου κι εμείς από την πλευρά μας να ρίξουμε τις τιμές. Ο πληθωρισμός δεν βοηθά κανέναν, ούτε τους καταναλωτές ούτε την εταιρεία. Ωστόσο, δεν έχουν ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες για μειώσεις τιμολογίων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
  • Η κατάσταση τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό έχει επηρεαστεί από το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί. «Δεν θα έλεγα ότι η ζήτηση έχει καταρρεύσει, ωστόσο επικρατεί ανησυχία και ανασφάλεια».
  • Δεν αναμένεται κάποια κίνηση εξαγοράς άλλης εταιρείας το 2023.
  • Στόχος της Παπουτσάνης είναι να αναπτυχθούν και οι τέσσερις πυλώνες δραστηριότητας, καθώς το εργοστάσιο είναι ιδιαίτερα μοντέρνο και μπορεί να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο όγκο εργασιών, μετά και το επενδυτικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε πέρυσι. Παράλληλα, υπάρχουν συνέργειες μεταξύ των τεσσάρων αυτών δραστηριοτήτων. Πάντως, επιθυμητό θα ήταν να αυξηθεί η συμμετοχή των επώνυμων και των ξενοδοχειακών πωλήσεων ως ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών.

Πέρυσι, η Παπουτσάνης αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 54,8 στα 70,8 εκατ. ευρώ (+36%, με το 66% των πωλήσεων να αποτελεί εξαγωγές), ενώ λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής το EBITDA υποχώρησε από τα 8,4 στα 7,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 4,9 στα 3 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση θα προτείνει στην επικείμενη ετήσια τακτική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v