Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκινά ο Καφηρέας, προχωρά το project στην Αμφιλοχία

Ξεπερνά στην Ελλάδα το 1 GW σε παραγωγή πράσινης ενέργειας. Η εταιρεία στοχεύει στην εγκατάσταση 6,4 GW από ΑΠΕ μέχρι τέλος 2029. Ουδέν νεότερο για τη First Sentier.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκινά ο Καφηρέας, προχωρά το project στην Αμφιλοχία

Στην τελική ευθεία λειτουργικής εκκίνησης εισέρχεται ο Καφηρέας στην Εύβοια, που θεωρείται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η ναυαρχίδα της στα αιολικά. Η πλήρης λειτουργία του τοποθετείται στα τέλη του καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου.

Αυτό έγινε γνωστό από τη διοίκηση της εταιρείας κατά το χθεσινό conference call με τους αναλυτές, που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, το μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την αυστραλιανή First Sentier δεν αναφέρθηκε κάτι νεότερο.

Ο Καφηρέας είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW. Με την έναρξη της λειτουργίας του η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεπεράσει στην Ελλάδα το 1 GW σε παραγωγή πράσινης ενέργειας και συνολικά με τις επενδύσεις στο εξωτερικό (Πολωνία, Βουλγαρία) το 1,2 GW.

Ένα ακόμη εμβληματικό έργο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται από πέρυσι. Πρόκειται για το project αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, 680 MW, που θα προσφέρει στο εγχώριο Σύστημα Ηλεκτρισμού μεγάλης κλίμακας και διάρκειας αποθήκευση.

Η εταιρεία έχει θέσει ιδιαίτερα φιλόδοξους επενδυτικούς στόχους, με το βλέμμα στο 2030. Ειδικότερα, στοχεύει στην εγκατάσταση 6,4 GW από ΑΠΕ μέχρι τα τέλη του 2029, με το συνολικό κόστος του προγράμματός της να υπολογίζεται σε 5,9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022-2029. Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπεται να υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Εντός συνόρων, το χαρτοφυλάκιο έργων του ομίλου ανέρχεται σε 12 GW, περιλαμβάνοντας έργα διαφόρων τεχνολογιών σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης. Εκτός συνόρων, εξετάζεται η ανάπτυξη έργων πάνω από 1 GW.

Ωστόσο, οι φιλόδοξοι στόχοι της εταιρείας έρχονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της πραγματικότητας σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον, που προσδιορίζεται από την ενεργειακή κρίση. Ενδεικτικά, όπως έγινε γνωστό, το κόστος των κεφαλαιουχικών δαπανών (capex) αυξάνεται κατά 20-30%. Μπορεί το κόστος για τα φωτοβολταϊκά να σταθεροποιήθηκε από τα μέσα του 2022, αντίθετα, οι τιμές για τις ανεμογεννήτριες συνεχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις τιμές των PPAs στην Ευρώπη αυξάνονται κατά 60% σε ετήσια βάση, με τις ταρίφες στον διαγωνισμό που διενήργησε πέρσι τον Σεπτέμβριο η ΡΑΕ να είναι αυξημένες κατά 30-50% σε σχέση με τον Μάιο του 2021.

Πάντως, η εταιρεία εκτιμά ότι η ελληνική αγορά PPAs βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v