Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Αλλάζει τα δεδομένα το ρυθμιστικό πλαίσιο

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και η προοπτική αλλαγής τιμολογίων. Η μεταφορά της πλειοψηφίας στο Δημόσιο. Οι επενδύσεις και ο μετασχηματισμός. Το αυξημένο κόστος λειτουργίας επιβάρυνε την κερδοφορία.

ΕΥΔΑΠ: Αλλάζει τα δεδομένα το ρυθμιστικό πλαίσιο

Τη μεταβίβαση του μετοχικού ποσοστού που σήμερα κατέχει το Υπερταμείο προς το Δημόσιο έως το τέλος του χρόνου αναμένει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με χθεσινή δημοσιογραφική ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα του 2022 και τις προοπτικές του 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνης, υπενθύμισε τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ όσον αφορά την κατοχή της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας (όπως και της ΕΥΑΘ) από το Δημόσιο. Το θέμα προκειμένου να μη μειωθεί το ενεργητικό του Υπερταμείου είχε επιχειρηθεί να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση και σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσφάτως ανέφερε πως προτίθεται οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ύδρευσης να επιστρέψουν στην άμεση κατοχή του Δημοσίου.

Πέραν της παραπάνω εξέλιξης, που επιβεβαιώνει ότι «το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό», ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε και στο ότι αποτελεί και ρυθμιζόμενο. Μετά την πρόσφατη ψήφιση διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ και τη μετατροπή της σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) τής ανατέθηκε η εποπτεία επί της παροχής των υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Η ΡΑΕΕΥ, που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, έχει επιπλέον την ευθύνη ελέγχου της κοστολόγησης και της τιμολόγησης των υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ και σε συνδυασμό με την έκδοση νέας ΚΥΑ αναμένεται το επόμενο έτος να καθοριστεί νέα τιμολογιακή πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ διατηρεί επί 13 χρόνια σταθερά τιμολόγια, παρά το γεγονός του ότι βρίσκεται σε φάση υψηλών επενδύσεων, αλλά και προκλήσεων σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργία της, καθώς το 2022 αναγκάστηκε να απορροφήσει ολοσχερώς το ενεργειακό κόστος, θυσιάζοντας την κερδοφορία της.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε πως τα τιμολόγια θα επιχειρηθεί να διατηρηθούν χαμηλά, δεδομένου ότι διέρχεται σε φάση μετασχηματισμού και ελέγχου του κόστους λειτουργίας της, ότι αναμένει να ανακτήσει ποσά (όπως για παράδειγμα τα 157 εκατ. ευρώ όπως προέκυψε μετά τη συμφωνία για το αδιύλιστο νερό και τα ποσά που είχε καταβάλει το διάστημα 2013-2020). Επιπλέον, κάθε τιμολογιακή αλλαγή θα προκύψει από το επιτρεπόμενο έσοδο που θα εγκρίνει τελικώς η ΡΑΑΕΥ.

Επενδυτικό Πρόγραμμα Έργων

Το 2022 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος έργων ανήλθε σε 30,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 66% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2021, η οποία είχε ανέλθει σε 18,3 εκατ. ευρώ και αυξημένη κατά 107% από τον μέσο όρο απορρόφησης της προηγούμενης πενταετίας.

Ο κύριος όγκος του επενδυτικού προγράμματος έργων αφορά στα μεγάλα έργα αποχέτευσης στην ανατολική Αττική, αλλά και σε έργα του δικτύου ύδρευσης (τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου ύδρευσης, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις) και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων και δευτερευόντως δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων, ανακατασκευή καταθλιπτικών αγωγών).

Το προϋπολογισμένο ποσό επενδυτικού προγράμματος έργων για το 2023 ανέρχεται σε 45,9 εκατ. ευρώ, με το 52% να αφορά στα έργα αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής, το 28% έργα ύδρευσης και το 15% έργα αποχέτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v