Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζιρακιάν: Συρρίκνωση κερδών το 2022, πώς ξεκίνησε η χρονιά

Επιτεύξιμοι οι φετινοί στόχοι, τονίζει η εισηγμένη, θετικά πρόσημα σε τζίρο και τονάζ το πρώτο τρίμηνο. Αύξηση τζίρου και μεγάλη πτώση κερδών τη χρονιά που ολοκληρώθηκε.

Τζιρακιάν: Συρρίκνωση κερδών το 2022, πώς ξεκίνησε η χρονιά

Αύξηση κύκλου εργασιών και υποχώρηση κερδών σημείωσε η συρματουργία Τζιρακιάν το 2022, καθώς:

  • Οι πωλήσεις ανέβηκαν από τα 30,2 στα 35,4 εκατ. ευρώ.
  • Το EBITDA μειώθηκε από τα 3,49 στο 1,7 εκατ. ευρώ.
  • Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 174 χιλ. έναντι 2,168 εκατ. ευρώ το 2021.
  • Στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαια «έκλεισαν» στα 10,255 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός στα 16,6 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη δεν πρόκειται να διανείμει φέτος μέρισμα στους μετόχους της.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές της φετινής χρονιάς, η διοίκηση της Τζιρακιάν σημειώνει: «Η εταιρεία συνεχίζει εντατικά την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου σε μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, αποσκοπώντας κατά αυτό τον τρόπο στην αποκόμιση ωφελειών που θα προκύψουν από την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και τη μείωση του κόστους ενέργειας μέσω των χαμηλότερων καταναλώσεων.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου, οι στόχοι που είχαν τεθεί επιβεβαιώθηκαν, με τον όγκο του πωληθέντος τονάζ και του τζίρου να έχουν θετικό πρόσημο.

Κατά την έναρξη του δευτέρου τριμήνου παρατηρούνται καθυστερήσεις και αναβολές στη λήψη αποφάσεων για την υλοποίηση διαφόρων κατασκευαστικών έργων, καθώς η διεθνής και η εγχώρια αβεβαιότητα φαίνεται να συγκρατεί τη ζήτηση. Η αρνητική συγκυρία και η προσωρινή διάθεση αναμονής εκτιμάται ότι σύντομα θα αντιστραφεί καθώς υφίστανται τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και πολιτικές για να εξομαλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις και να περιορίσουν την αβεβαιότητα δίνοντας ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση προϊόντων χάλυβα.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου οι διεθνείς τιμές του χάλυβα σημείωσαν ανάκαμψη σε σχέση με την μεγάλη πτώση των τιμών που καταγράφηκε στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές συνεχίζουν να παρουσιάζουν αστάθεια, οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις Α’ υλών διεθνώς θα συγκρατήσουν τις τιμές κόστους αλλά και τις τιμές πώλησης σε ικανοποιητικά επίπεδα τουλάχιστόν έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Οποιαδήποτε διόρθωση αν προκύψει μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές εφαρμόζοντας τις κατάλληλες πολιτικές που είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν τις τυχόν αυξομειώσεις των τιμών των Α’ υλών.

Οι κίνδυνοι που αναδύει το διεθνές οικονομικό περιβάλλον προκαλούν ανησυχία, ωστόσο ελεγχόμενη. Μέχρι στιγμής τα επίπεδα ζήτησης προϊόντων χάλυβα στην εγχώρια αγορά αλλά και των τιμών των Α’ υλών ενισχύουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές ανάπτυξης της εταιρείας συμβάλλοντας στην εκτίμηση ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το τρέχον έτος είναι επιτεύξιμοι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v