Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ΚΡΙ ΚΡΙ θυσίασε τα περιθώρια κέρδους

Οι νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, η «μάχη» στο ράφι και ο στόχος για επιστροφή του περιθωρίου κέρδους στα επίπεδα του 2021.

Γιατί η ΚΡΙ ΚΡΙ θυσίασε τα περιθώρια κέρδους

Σε επιστροφή του περιθωρίου EBIT στα επίπεδα του 2021, δηλαδή το 12,4%, προσβλέπει τη φετινή χρονιά η διοίκηση της ΚΡΙ ΚΡΙ.

Πέρυσι η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία «θυσίασε» τα περιθώρια κέρδους της στην προσπάθειά της να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της στην εσωτερική αγορά και τη θέση της στα διεθνή ράφια στα οποία κατευθύνεται πάνω από 1 στα 2 προϊόντα που παράγει στην Ελλάδα. Το περιθώριο EBITDA υποχώρησε στο 5,2% από 15,6% που ήταν το 2021 και το περιθώριο EBIT στο 2,3% έναντι 12,4% το 2021.

Σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς της στο παγωτό, αυξήθηκε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε όγκο (15,6%) και μειώθηκε -0,1 ποσοστιαία μονάδα σε αξία (15,8%), στο γιαούρτι αυξήθηκε 0,7 μονάδες στο 17,1%, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση στις πωλήσεις γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ζήτησής τους. Στο εξωτερικό, οι πωλήσεις γιαουρτιού αυξήθηκαν +32,7% ενώ επέκτεινε τις υπάρχουσες συνεργασίες σε Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Αυστρία, κ.λπ. 

Για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας (φωτ. ο Παναγιώτης Τσινάβος) εκτιμά ότι οι πωλήσεις της θα εμφανίσουν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, με αποτέλεσμα αυτές να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ από 172 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022.

Οι επενδύσεις πέρυσι ξεπέρασαν τα 8,7 εκατ. ευρώ ενώ για την τρέχουσα χρήση θα αγγίξουν τα 20 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 19,7 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 και αναμένεται να επιδοτηθούν σε ποσοστό 35% με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Μεταξύ των νέων επενδύσεων που έχει δρομολογήσει η γαλακτοβιομηχανία είναι και στην ενέργεια, για να καταστεί περισσότερο αυτόνομη, διότι πέρυσι το κόστος αγοραζόμενης ενέργειας ανά MWh αυξήθηκε κατά 122,4% έναντι του 2021.

Στον σχεδιασμό είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή επιπλέον 2 MW. Πέρυσι η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία τη μονάδα συμπαραγωγής βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας -σήμερα παράγει 2 MW μέσω της μονάδας βιοαερίου και φωτοβολταϊκών που έχει τοποθετήσει- και έχει προβεί σε πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 318.057 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v