Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Επέστρεψε, χωρίς κραδασμούς, σε τυποποιημένο μοντέλο

Η έγκριση από ΕΚΤ και η επάνοδος από 1η Μαρτίου σε τυποποιημένη προσέγγιση για το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό (RWA), μετά από 15 χρόνια. Η άνοδος των RWAs, η επίπτωση στο CET1 και η απορρόφηση της μετάβασης από την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.

Eurobank: Επέστρεψε, χωρίς κραδασμούς, σε τυποποιημένο μοντέλο

Χωρίς κραδασμούς, δεδομένης της έκτασης μετάβασης, ο όμιλος Eurobank επανήλθε, μετά από 15 χρόνια, σε τυποποιημένη μέθοδο (Standardised Approach-STD) υπολογισμού του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού του, χάρη στην ισχυρή εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, που αντιστάθμισε μεγάλο μέρος της επίπτωσης.

Ειδικότερα, την 1η Μαρτίου η Eurobank έλαβε την έγκριση της ΕΚΤ για επαναφορά της τυποποιημένης μεθόδου, αντί της προσέγγισης εσωτερικών διαβαθμίσεων (IRB Approach -IRB) για όλα τα πιστωτικά της ανοίγματα που ακολουθούσε τα τελευταία 15 χρόνια.

Ως αποτέλεσμα -και- της επανόδου σε τυποποιημένη μέθοδο υπολογισμού, το σταθμισμένο ενεργητικό αυξήθηκε σε 43,2 δισ. ευρώ από 41,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Οι λοιπές εποπτικές προσαρμογές ανήλθαν σε 387 εκατ. ευρώ (253 εκατ. 31/12/2022) και τα κεφάλαια κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier I-CET1) σε 6,56 δισ. ευρώ.

Η επίπτωση της μετάβασης αντισταθμίστηκε σε σημαντικό βαθμό από την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου. Στις 31/3 ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 15,2% από 16% στο τέλος του 2022 και ο pro forma (συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων Solar και Eurobank Direktna) σε 15,7%. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 18% από 19,2% στο τέλος 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η σε εξέλιξη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) πραγματοποιείται βάσει των στοιχείων τέλους 2022. Επομένως, η Eurobank συμμετέχει στην άσκηση με τα δημοσιευμένα στοιχεία 31/12/2022, τα οποία έχουν προκύψει με την ισχύουσα τότε προσέγγιση εσωτερικών διαβαθμίσεων.

Η απόφαση της τράπεζας να επιστρέψει σε μία λιγότερο πολύπλοκη μέθοδο υπολογισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων οφείλεται, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις, στο γεγονός ότι τα ιστορικά στοιχεία και η επίδοση στα οποία βασίζονται τα μοντέλα IRB, θεωρούνται ότι είναι περιορισμένης αντιπροσωπευτικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις.

Η Eurobank μετέβη σε μοντέλο IRB το 2008, κατόπιν έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος και αποτελούσε ως πρόσφατα το μοναδικό εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα, που ακολουθούσε την παραπάνω προσέγγιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v