Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καρέλιας: Ταμείο-μαμούθ, χαρούμενοι εργαζόμενοι και... στασιμότητα στο ταμπλό

Η δύναμη πυρός των 650 εκατ. ευρώ που παραμένει στα ταμεία της επιχείρησης και τα παχυλά μπόνους στους εργαζόμενους έρχονται σε αντίθεση με την απουσία συναλλαγών στο ταμπλό.

Καρέλιας: Ταμείο-μαμούθ, χαρούμενοι εργαζόμενοι και... στασιμότητα στο ταμπλό

Η πλέον «καθιερωμένη» είδηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας για την εισηγμένη καπνοβιομηχανία είναι στο τέλος κάθε χρονιάς, όταν ανακοινώνονται οι έκτακτες καταβολές της εταιρείας προς το προσωπικό: Οι πλέον συνηθισμένοι τίτλοι είναι «χρύσωσε η Καρέλιας τους εργαζόμενους», ή «χριστουγεννιάτικος μποναμάς για τους εργαζόμενους της Καρέλιας».

Μια δεύτερη πολύ συνηθισμένη κατηγορία δημοσιευμάτων για την Καρέλιας (φωτ. ο Ανδρέας Καρέλιας) αφορά το πολύ μεγάλο ύψος των καταθέσεων και των λοιπών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει, με τα ποσά αυτά να βαίνουν αυξανόμενα χρόνο με τον χρόνο, παρά τα σημαντικά ετήσια μερίσματα που διανέμει η εταιρεία στους μετόχους της.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 31 Μαρτίου του 2023 το θετικό καθαρό ταμείο του ομίλου είχε ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ζήλευαν να έχουν υπό διαχείριση πολλές εγχώριες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ)!

Ειδικότερα, στο τέλος του πρώτου φετινού τριμήνου, η γνωστή καπνοβιομηχανία διέθετε:

  1. Διαθέσιμα 347,24 εκατ. ευρώ
  2. Επενδύσεις στην εύλογη αξία μέσω αποτελεσμάτων 76,87 εκατ. ευρώ
  3. Βραχυπρόθεσμες επενδύσεις επιμετρώμενες στο αποσβέσιμο κόστος 92,711 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμες επενδύσεις επιμετρώμενες στο αποσβέσιμο κόστος ύψους 135,66 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Καρέλιας πέρα από διαθέσιμα περιλαμβάνει κυρίως ομόλογα (τραπεζικά, εταιρικά, κρατικά), μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και επενδύσεις σε διπλό νόμισμα.

Το θετικό καθαρό ταμείο είναι τόσο μεγάλο, έτσι ώστε να αντιστοιχεί στο 95,8% των ιδίων κεφαλαίων που αντιστοιχούν στους μετόχους και κοντά στο 70% της αξίας με την οποία διαπραγματεύεται η μεσσηνιακή καπνοβιομηχανία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας!

Ωστόσο, παρά την τεράστια συσσώρευση ρευστότητας στην εταιρεία, η διοίκηση της εισηγμένης δεν σχεδιάζει κάποια σημαντική κίνηση στο μέτωπο των χρηματικών διανομών προς τους μετόχους της. Φέτος για παράδειγμα, η διοίκηση πρότεινε και η γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 11,8 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 38,2% των ενοποιημένων καθαρών κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας. Πέραν αυτού, σε προηγούμενες γενικές συνελεύσεις η διοίκηση της Καρέλιας έχει ξεκαθαρίσει πως η τόσο μεγάλη ρευστότητα είναι τοποθετημένη σε τίτλους χαμηλού ρίσκου και τη διατηρεί η διοίκηση για λόγους ασφαλείας (αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κινδύνων) αλλά και για να αποφέρει κάθε χρόνο εισόδημα από τόκους στην εταιρεία.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίον συζητείται η εταιρεία είναι η συνολική συμπεριφορά της διοίκησής της απέναντι στη χρηματιστηριακή αγορά. Αν και ουσιαστικά η μετοχή έχει μόνο κερδισμένους μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια (κεφαλαιακά κέρδη συν μερίσματα), μεγάλη εντύπωση προκαλεί η επιμονή της διοίκησης να διατηρεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των μετοχών (μόλις στα 2.760.000) με αποτέλεσμα η τρέχουσα τιμή της να βρίσκεται κοντά στα 340 ευρώ!

Ο τόσο περιορισμένος αριθμός μετοχών (σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι οικογένειες των βασικών μετόχων ελέγχουν γύρω στο 94,5% της εταιρείας, οδηγούν σε μια πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα στο ταμπλό του ΧΑ. Λόγω αυτού του γεγονότος, οι θεσμικοί επενδυτές και οι αναλυτές δεν ασχολούνται με τον τίτλο, ενώ στη χρηματιστηριακή πιάτσα βγαίνουν κατά καιρούς σενάρια περί επικείμενης δημόσιας πρότασης, τα οποία ωστόσο στη συνέχεια αποσύρονται με δεδομένο ότι οι σχέσεις των βασικών μετόχων δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

Άλλωστε, τόσο στη φετινή, όσο και στην περυσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων δεν παρέστη η «ενδοοικογενειακή αντιπολίτευση» με τα ποσοστά απαρτίας να υπολείπονται του 53% (52,72% φέτος, 52,60% το 2022). Με άλλα λόγια, η «αντιπολίτευση» αποφεύγει να ψηφίσει τις λογιστικές καταστάσεις, ενώ κατά το παρελθόν είχε προχωρήσει και σε αναβολή γενικής συνέλευσης, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος όσων κατέχουν ποσοστό άνω του 5%.

Υπέρβαση προκλήσεων

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μεσσηνιακή εταιρεία έχει διαψεύσει όλους τους φόβους και της ενδοιασμούς της επενδυτικής κοινότητας, διατηρώντας και ενισχύοντας τα μεγέθη της, κόντρα στο διεθνές αντικαπνιστικό κίνημα και ενάντια στα κάθε λογής θεσμικά και φορολογικά μέτρα που λαμβάνονται εναντίον του καπνού και των τσιγάρων.

Το 2022 η Καρέλιας σημείωσε κύκλο εργασιών 1,265 δισ. ευρώ, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 110,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 85,36 εκατ. ευρώ. Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η Καρέλιας αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 280,9 στα 292,97 εκατ. ευρώ, σημείωσε κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) 26,25 εκατ. (έναντι 25,98 εκατ.) και καθαρά κέρδη 20,43 από 21,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Η περιορισμένη υποχώρηση των καθαρών κερδών έλαβε χώρα παρά την βελτίωση των χρηματοοικονομικών αποτέλεσμα και οφείλεται σε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v