Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έξοδος Δ. Κούτρα από Intrakat και το ενδιαφέρον για Δομική Κρήτης

Στο προσκήνιο και οι μεσαίες κατασκευαστικές, όπως προκύπτει από το ενδιαφέρον εξαγοράς της Δομικής Κρήτης από τον κ. Δ. Κούτρα. Εκτιμήσεις για περαιτέρω συγκέντρωση και διεκδίκηση έργων από κοινοπραξίες των «μικρών».

Η έξοδος Δ. Κούτρα από Intrakat και το ενδιαφέρον για Δομική Κρήτης

Ένας νέος κύκλος διεργασιών και επιχειρηματικών συμφωνιών στον κλάδο της κατασκευής άνοιξε χθες, με την επιβεβαίωση πως η Adamas Group, συμφερόντων του κ. Δ. Κούτρα, βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά μεγάλου μειοψηφικού ποσοστού στην εισηγμένη Δομική Κρήτης. 

Χθες επίσης επιβεβαιώθηκε και η πλήρης αποεπένδυση του κ. Κούτρα από την Ιντρακάτ, πουλώντας εξωχρηματιστηριακά το σύνολο της μετοχικής του θέσης (3 εκατ. μετοχές έναντι 6,450 εκατ. ευρώ) προς τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης, ήτοι τους εφοπλιστές Δ. Μπάκο-Γ. Καϋμενάκη και τον Αλ. Εξάρχου, οι οποίοι μέσω του κοινού σχήματος της Winex Investments Limited ελέγχουν πλέον το 36,65% της εισηγμένης.

Σημειώνεται πως παρά το γεγονός του ότι η Winex έχει ξεπεράσει το όριο κατοχής μετοχών, δεν υποχρεούται σε δημόσια πρόταση, καθώς αυτό είχε ήδη ξεπεραστεί μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ στις αρχές του 2023.

Οι παραπάνω διαδοχικές εξελίξεις αποδεικνύουν πως δεν έχει σταματήσει η κινητικότητα στον κλάδο, ο οποίος πέρα από τα πιο βαριά deals μεταξύ εταιρειών Πτυχίου 7ης τάξης (Iντρακάτ- Άκτωρ) επεκτείνεται και στην επόμενη στοιβάδα της αγοράς. Το ενδιαφέρον του Δ. Κούτρα για τη Δομική Κρήτης έρχεται από το παρελθόν, ωστόσο είχε υποχωρήσει όταν επιχείρησε να διεκδικήσει την Άκτωρ (μαζί με τη Wade Adams), χωρίς ως γνωστόν η συμφωνία να τελεσφορήσει.

Ο βασικός μέτοχος της κρητικής εταιρείας με ποσοστό 58,6% κ. Γ. Συνατσάκης, μιλώντας στο Εuro2day.gr, επιβεβαίωσε πως οι επαφές αφορούν στην εξαγορά του 30% της εταιρείας (από το προσωπικό του μερίδιο μετοχών), ενώ εκτίμησε πως αν υπάρξει καταληκτική συμφωνία, αυτή θα έχει οριστικοποιηθεί εντός δεκαημέρου. Κατά τον ίδιο, ο στόχος των δύο πλευρών είναι η Δομική Κρήτης να ενδυναμωθεί και να επεκταθεί γεωγραφικά όσο και ποιοτικά σε σειρά νέων έργων. Προς το παρόν, οι δύο πλευρές δεν έχουν ένα πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρείας ενόψει του όγκου των διαγωνισμών, που σκοπεύει να διεκδικήσει, καθώς σύμφωνα με τον κ. Συνατσάκη «προέχει η κατάληξη της συμφωνίας και των όρων που θα διέπουν τη σχέση των μετόχων και της νέας διοίκησης».

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αποεπένδυσης του κ. Δ. Κούτρα από την Iντρακάτ θεωρείτο προδιαγεγραμμένη (ο ίδιος δεν είχε ασκήσει το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ της εταιρείας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, υφιστάμενος απίσχναση του ποσοστού του).

Από την άλλη, μετά τις παραπάνω εξελίξεις τίθενται στο επίκεντρο μικρότερες εταιρείες του κλάδου που διαθέτουν τεχνικές «δυνάμεις» αλλά και θετική οικονομική εικόνα. Δεδομένης δε της συγκυρίας, δηλαδή των μεγάλων αναγκών ενόψει έργων υποδομής διαφόρων μεγεθών και προϋπολογισμών, η διαδικασία συγκέντρωσης ή συμπράξεις εκτιμάται πως θα ενταθούν.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Δομική Κρήτης σε κοινοπραξία με τις ΕΚΤΕΡ - ΕΡΕΤΒΟ - ΤΕ.ΝΑ διεκδίκησαν δύο σημαντικά οδικά έργα (Αυτοκινητόδρομο Ιωάννινα-Κακκαβιά και οδικό τμήμα Λαμία-Τυμφρηστός), προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, καταθέτοντας μάλιστα και προσφυγές και ζητώντας αλλαγή όρων, ώστε να μην αποκλείονται εταιρείες με Πτυχίο 6ης τάξης. Μάλιστα για τον πρώτο διαγωνισμό, η προσφυγή είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση και την επαναπροκήρυξή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v