Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξημένες πωλήσεις με λιγότερα έσοδα για την Τζιρακιάν

Ποιοι είναι οι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τον τζίρο της εισηγμένης. Τι ρόλο παίζει η ολοκλήρωση διάθεσης των αποθεμάτων υψηλού κόστους. Οι προοπτικές για το δεύτερο 6μηνο.

Αυξημένες πωλήσεις με λιγότερα έσοδα για την Τζιρακιάν

Σημαντική αύξηση στους όγκους των πωλήσεων κατέγραψε στο πρώτο φετινό εξάμηνο η Τζιρακιάν, χωρίς ωστόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη να οδηγήσει ούτε σε άνοδο του κύκλου εργασιών, αλλά ούτε και σε ισχυρό καθαρό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, η εισηγμένη εταιρεία επιτυγχάνει διψήφιο ποσοστό αύξησης στον όγκο των πωλήσεών της κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, πλην όμως έχει επηρεαστεί και αυτή, όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου:

  1. Από τη σημαντική πτώση της τιμής του χάλυβα στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών να εμφανίζεται μειωμένος παρά την πώληση περισσότερων προϊόντων.
  2. Στη δραστική συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, το περυσινό μικτό περιθώριο κέρδους στον κλάδο ήταν εξαιρετικά υψηλό (ειδικότερα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους) ενώ αντίθετα το φετινό διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα, λόγω του ότι οι εταιρείες ξεκίνησαν τη χρονιά έχοντας στις αποθήκες τους αποθέματα υψηλού κόστους.
  3. Από την αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με πέρυσι, η οποία ανέβασε το κόστος χρηματοδότησης.

Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία αισιοδοξούν ότι το δεύτερο εξάμηνο φέτος, θα μπορούσε να κινηθεί καλύτερα σε σχέση με το πρώτο μισό του 2023, μέσα από τη διατήρηση ή και διεύρυνση του ποσοστού αύξησης των πωλήσεων σε όγκο, αλλά και επειδή έχει ολοκληρωθεί η διάθεση των αποθεμάτων υψηλού κόστους.

Γενικότερα, επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας στον κλάδο καθώς -ιδίως μετά την αποφυγή του πολιτικού ρίσκου που επηρέασε ως ένα βαθμό το πρώτο εξάμηνο του 2023- η προβλεπόμενη αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια είναι σε θέση να τονώσει σημαντικά τη ζήτηση και για τα προϊόντα του κλάδου.

Τέλος, συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα της Τζιρακιάν (περιλαμβάνει την ανέγερση νέου κτιρίου και την αγορά σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024) που αποσκοπεί στη διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας και στη μείωση του κόστους παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v