Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤΕΡ: Εξετάζει εξαγορές για να αποκτήσει πτυχίο 7ης τάξης

Ο φετινός κύκλος εργασιών αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα 45 εκατ. ευρώ και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να εκτιναχθεί στα 174 εκατ. ευρώ. Διανομή μερίσματος 0,08 ευρώ ανά μετοχή. Τα πρότζεκτ και τα πλάνα της εταιρείας.

ΕΚΤΕΡ: Εξετάζει εξαγορές για να αποκτήσει πτυχίο 7ης τάξης

Το ενδεχόμενο εξαγοράς ή απορρόφησης άλλων εταιρειών θα εξετάσει το δεύτερο φετινό εξάμηνο η ΕΚΤΕΡ, με στόχο να αποκτήσει τα απαιτούμενα μεγέθη (ίδια κεφάλαια, πάγιο ενεργητικό και εξοπλισμό) έτσι ώστε στις αρχές του2025 να μπορεί να αναβαθμίσει το εργοληπτικό της πτυχίο από αυτό της έκτης στην έβδομη τάξη.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας Αθανάσιος Σίψας στα πλαίσια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, σημειώνοντας ότι ο προβληματισμός αυτός προέρχεται από το γεγονός ότι στα δημόσια έργα που αφορούν μόνο τις εταιρείες έβδομης τάξεως, ο ανταγωνισμός είναι σαφώς χαμηλότερος σε σχέση με τις δημόσιες συμβάσεις χαμηλότερου ύψους, όπως επίσης και σε σύγκριση με τα ιδιωτικά projects.

«Δεν απέχουμε ούτε λίγο, αλλά ούτε και πολύ από τα απαιτούμενα μεγέθη της έβδομης τάξεως. Νομίζω ότι είναι μέσα στις δυνατότητές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Σίψας, σημειώνοντας πως εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να επιτευχθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Εκτίναξη εργασιών

Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται για κατασκευαστικά έργα τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, εξέλιξη που έχει περιορίσει ως ένα βαθμό τις εκπτώσεις και έχει αμβλύνει τις επιπτώσεις από την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους.

Έτσι, στο πρώτο φετινό εξάμηνο η ΕΚΤΕΡ αναμένεται να σημειώσει κύκλο εργασιών 27,5 εκατ. ευρώ (έναντι 23,1 εκατ. ολόκληρο το 2022) και προ φόρων κέρδη γύρω στα 4,8 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο τον συνυπολογισμό των κοινοπραξιών (ίσως προκύψει κάποια περιορισμένη αρνητική επίπτωση στην «κάτω γραμμή» από τις κοινοπραξίες).

Επίσης με βάση τα έργα που έχουν ήδη υπογραφεί και εκείνα που αναμένεται να «κλείσουν», ο φετινός κύκλος εργασιών αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα 45 εκατ. ευρώ και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων στο τέλος του 2023 να εκτιναχθεί στα 174 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχου ποσού 107 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Το ξενοδοχείο της Πάρου

Η διοίκηση της εισηγμένης αναφερόμενη στην υπόθεση της Πάρου, τόνισε ότι η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει φτηνή χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Τράπεζα Πειραιώς για την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου στην Πάρο, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν απέρριψε την επένδυση, αλλά απλά ζητήθηκαν παράμετροι οι οποίοι προετοιμάζονται και ελπίζεται ότι στις αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η έναρξη υλοποίησης της επένδυσης.

Πέραν αυτών, ο Αθανάσιος Σίψας απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι:

  • Προκειμένου να αποφευχθεί η σημαντική επιβάρυνση από την αύξηση των επιτοκίων, η εταιρεία αποπλήρωσε το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων της (έχει απομείνει μόλις 1,5 εκατ. ευρώ).
  • Οι ίδιες μετοχές που θα δοθούν δωρεάν σε μέλη του Δ.Σ. και σε προσωπικό της εταιρείας κατά τα έτη 2023, 2024 και 2025 θα έχουν διετή υποχρεωτική διακράτηση και η διάθεσή τους θα είναι συνδεδεμένη με την επίτευξη στόχων.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων η διανομή μερίσματος 0,08 ευρώ ανά μετοχή (αποκοπή στις 7 Αυγούστου, καταγραφή στις 8 Αυγούστου, καταβολή στις 11 Αυγούστου), καθώς και η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών κατά τους επόμενους 24 μήνες σε εύρος τιμών μεταξύ 0,2 και 5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v