Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Θα «τρέξει» με RoTE άνω του 15% η Eurobank

Εμφανίσαμε πολύ ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς, τόνισε ο CEO της Eurobank. Το νέο guidance για τα φετινά κέρδη και έσοδα. Αναμένει νέα δάνεια 1,5 δισ. ως το τέλος του 2023. Η επαναγορά από ΤΧΣ, τι αναμένει για την οικονομία.

Καραβίας: Θα «τρέξει» με RoTE άνω του 15% η Eurobank

Κορυφαία μας προτεραιότητα είναι η διανομή μερίσματος, τόνισε ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. 

Στόχος μας, τόνισε ο τραπεζίτης, είναι να μοιράσουμε στους μετόχους μας το 25% των κερδών του 2023. 

Ο κ. Καραβίας τόνισε ότι η τράπεζα εμφάνισε ισχυρές επιδόσεις στο εξάμηνο σε όλους τους τομείς, με πολύ ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους και ελεγχόμενες ροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. 

Ως εκ τούτου, η τράπεζα αυξάνει τις προβλέψεις της για το σύνολο της φετινής χρήσης. Ειδικότερα, εκτιμά πλέον ότι τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες προ προβλέψεων θα διαμορφωθούν στα 1,7 δισ. ευρώ (από 1,4 δισ. ευρώ), με τα λειτουργικά κέρδη στο σύνολο της χρήσης να υπερβαίνουν το 1,3 δισ. ευρώ (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης στα 1,1 δισ. ευρώ)

Παράλληλα, ανεβάζει την πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,28 ευρώ από προηγούμενη πρόβλεψη στα 0,22 ευρώ.

Η τράπεζα αυξάνει και την πρόβλεψη για τη φετινή απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας σε επίπεδα άνω του 15%, από προηγούμενη εκτίμηση για 13%.  

Η νέα πρόβλεψη για τον βασικό κεφαλαιακό δείκτη CET1 στο σύνολο της φετινής χρήσης αναφέρεται σε 17% από προηγούμενη πρόβλεψη για 16%. 

Το οικονομικό περιβάλλον 

Η Ελλάδα αναμένεται να υπεραποδόσει την επόμενη τριετία, εκτίμησε ο κ. Καραβίας, τονίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου η επενδυτική βαθμίδα, με την αγορά ήδη να την προεξοφλεί. 

Το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε μια τάση μείωσης των εταιρικών δανείων λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Αναμένεται επιτάχυνση των χορηγήσεων το δεύτερο εξάμηνο, τόνισε ο CEO της Eurobank. 

Το ΤΧΣ

Σε ερώτηση αναφορικά με το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η εξαγορά του ποσοστού 1,4% της τράπεζας που ελέγχει το ΤΧΣ, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι η Eurobank θα υποβάλλει σχετική προσφορά στο Ταμείο στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Η διαδικασία θα είναι σχετικά γρήγορη, οπότε αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του μήνα», τόνισε. 

Τα δάνεια 

«Οντως υπήρξε μείωση των χορηγήσεων λόγω των υψηλών επιτοκίων», τόνισε η διοίκηση της τράπεζας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ. Αναμένουμε επιτάχυνση το δεύτερο εξάμηνο, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι στις αναθεωρημένες προβλέψεις της η τράπεζα κάνει λόγο για δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. «Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι θα χορηγήσουμε νέα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ, με σχετική κινητικότητα από τους κλάδους ναυτιλίας, τουρισμού και κατασκευών».

Οι καταθέσεις 

Σε ερώτηση για το μείγμα των καταθέσεων, η διοίκηση της Eurobank υπογράμμισε ότι στις προβλέψεις της στο business plan εκτιμούσε ότι το 40% των καταθέσεων θα είναι προθεσμιακές. Το πρώτο εξάμηνο οι προθεσμιακές αποτελούσαν το 25% του συνόλου και με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις, η τράπεζα εκτιμά ότι θα κινηθούν κοντά στο 30% στο σύνολο της χρήσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v