Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Μυλωνάς: Στο 15% ανεβαίνει ο πήχης για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων

Αναθεωρημένους στόχους παρουσίασε η διοίκηση της Εθνικής μετά τα αποτελέσματα 2ου τριμήνου. Οι εκτιμήσεις για την πορεία της χορήγησης δανείων. Το σχόλιο για το μέρισμα.

Π. Μυλωνάς: Στο 15% ανεβαίνει ο πήχης για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων

Σε ανοδική αναθεώρηση κερδοφορίας και απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων τρέχουσας χρήσης, βάσει οργανικής κερδοφορίας, προχώρησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του Β τριμήνου, σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους.

Όπως σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των στοιχείων η νέα καθοδήγηση προβλέπει κέρδη ανά μετοχή άνω των 1,10 ευρώ (0,75 ευρώ η προηγούμενη) και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων βάσει οργανικής κερδοφορίας (core RoTE) πάνω από 15% (11% η προηγούμενη). Σημειώνεται ότι στο Β τρίμηνο η Εθνική εμφάνισε core RoTE 18%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 11% σε τριμηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στην Ελλάδα διευρύνθηκαν κατά 13% σε τριμηνιαία βάση επωφελούμενα από την αύξηση του βασικού επιτοκίου και την αναδιάρθρωση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου προς χρεόγραφα με υψηλότερες αποδόσεις ( +12% στα έσοδα από τόκους σε τριμηνιαία βάση). Το κόστος καταθέσεων ανήλθε σε 134 μ.β στο Β τρίμηνο από 90 μ.β. στο Α τρίμηνο ενώ το περιθώριο δανεισμού συμπιέστηκε.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 448 εκατ. ευρώ στο Β τρίμηνο σημειώνοντας άνοδο κατά 17%. Στο εξάμηνο το core PPI εκτοξεύτηκε σε 831 εκατ. ευρώ υψηλότερο κατά 2,2 φορές σε σχέση με την επίδοση του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Η πορεία αποκλιμάκωσης των περιθωρίων της τράπεζας επί του υπολοίπου των εν Ελλάδι χορηγήσεων συνεχίστηκε. Το συνολικό spread μειώθηκε σε 260 μ.β. από 275 μ.β. στο τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση επήλθε στα περιθώρια καταναλωτικών (6,5% από 7,15%) και μικρών επιχειρήσεων (4,84% από 5,18%) ενώ στα υπόλοιπα μεγάλων επιχειρήσεων και στεγαστικών το μέσο περιθώριο συμπιέζεται με αισθητά χαμηλότερο ρυθμό ( 1,83% για στεγαστικά, 2,37% για μεγάλες επιχειρήσεις).

Αποπλήρωσε TLTROs 3,1 δισ. ευρώ στο Β τρίμηνο

Το υπόλοιπο του Προγράμματος Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) διαμορφώθηκε σε μόλις €1,9 δισ. τον Ιούνιο 2023, μειωμένο περαιτέρω κατά €3,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση.

Ο Παύλος Μυλωνάς χαρακτήρισε «εύρωστη» την οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας καθώς ξεπερνά την αντίστοιχη της ευρωζώνης στηριζόμενη σε ξένες επενδύσεις και εξαγωγές.

Σε ότι αφορά τις χορηγήσεις δανείων η εικόνα χαρακτηρίστηκε «επίπεδη» στις αρχές της χρονιάς. Δυναμική υπάρχει στον εταιρικό δανεισμό (κυρίως μεγάλες εταιρείες), ενώ αντίθετα στασιμότητα καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια. Ο όμιλος έχει εγκρίνει χορηγήσεις 1,2 δισ. ευρώ που ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί, ενώ σημαντικά έργα θα έρθουν σύντομα προς έγκριση. 

Το μέρισμα

Τα καλά αποτελέσματα στα stress test ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων από τις εποπτικές αρχές, σημείωσε η διοίκηση απαντώντας σε ερώτηση για το μέρισμα. Δεν επιτράπηκε να μοιράσουμε μέρισμα φέτος, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε την επόμενη χρονιά. Στόχος είναι να είναι ένα δίκαιο ποσοστό.

*Τα αναλυτικά αποτελέσματα της Εθνικής Tράπεζας, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v