Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα σκαριά απαλλαγή της Σφακιανάκης από υπερβολικό δανεισμό

Μετά τα δάνεια της Alpha η Fortress αγόρασε τις απαιτήσεις της Πειραιώς. Το discount και γιατί ανοίγει ο δρόμος για βιώσιμη αναδιάρθρωση δανεισμού. Στα 287 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός.

Στα σκαριά απαλλαγή της Σφακιανάκης από υπερβολικό δανεισμό

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο απαλλαγής της Σφακιανάκης από τον υπερβολικό δανεισμό της καθώς το private equity fund, Fortress, αφού συμφώνησε με την Alpha Bank για την αγορά των απαιτήσεών της, αγόρασε και τα δάνεια της Πειραιώς.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου της Πειραιώς, η τελευταία πώλησε τον περασμένο μήνα το χαρτοφυλάκιο Wheel IΙ, το οποίο περιλάμβανε, σύμφωνα με πληροφορίες, τυπικά ενήμερα δάνεια της Σφακιανάκης, ύψους 36 εκατ. ευρώ. Στις 30 Ιουνίου, μερικές ημέρες πριν την μεταβίβαση, η Πειραιώς πήρε ζημιά απομείωσης 19 εκατ. ευρώ και η καθαρή λογιστική αξία των δανείων διαμορφώθηκε σε 17 εκατ. ευρώ. Προφανώς, η πρόβλεψη ελήφθη με βάση την προσφορά της Fortress, η οποία έγινε αποδεκτή.

Η Fortress, δηλαδή, αγόρασε τα δάνεια της Σφακιανάκης στο 47,2% της ονομαστικής τους αξίας. Το βάθος του «κουρέματος» αντανακλά τον εν εξελίξει σχεδιασμό για τη μείωση του υπερβολικού, εδώ και αρκετά χρόνια, δανεισμού του ομίλου εμπορίας αυτοκινήτων και μισθώσεων με κριτήριο τη διαχρονική εξέλιξη του λόγου καθαρός δανεισμός προς EBITDA.

Ο δρόμος για την αναδιάρθρωση άνοιξε, μετά τη συμφωνία μεταξύ Fortress και Alpha Bank, η οποία διέθετε το μεγαλύτερο άνοιγμα στον όμιλο εμπορίας αυτοκινήτων. Η Alpha συμφώνησε να μεταβιβάσει στη Fortress χαρτοφυλάκιο με δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 240 εκατ. ευρώ των Σφακιανάκης, Θεοχαράκης και Attrattivo.

Οι υπόλοιπες απαιτήσεις της Σφακιανάκης έχουν τιτλοποιηθεί, στην ονομαστική τους αξία, μέσω των τιτλοποιήσεων Cairo και Frontier ΙΙ. Πρόκειται, όμως, για μικρότερα ποσά. Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις της Εθνικής, που τιτλοποιήθηκαν, μέσω του Frontier II, ανέρχονται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι μετά τις συμφωνίες Alpha και Πειραιώς με Fortress ο σχεδιασμός αναδιάρθρωσης του χρέους λαμβάνει σάρκα και οστά. Το πώς θα καταλήξει αποτελεί παράμετρο που θα καθοριστεί μεταξύ του private equity fund και των μετόχων της Σφακιανάκης.

Καθαρός δανεισμός 287,5 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο

Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου, το 2021 (σ.σ. τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία), ανήλθαν σε 391,2 εκατ. ευρώ (+ 22,7%), ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 53,9 εκατ. ευρώ (+34,8%) και τα προ φόρων κέρδη σε 12,3 εκατ. ευρώ. Παρά τη σημαντική αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, η μητρική του ομίλου αύξησε τον καθαρό δανεισμό της σε 287,5 εκατ. ευρώ από 276,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020.

Η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA διαμορφώθηκε σε 5,9 φορές, ενώ το σύνολο του δανεισμού είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο. Η προ τετραετίας αναδιάρθρωση δανεισμού της Σφακιανάκης εδράζεται σε μεγάλο «μπαλόνι» ( σ.σ. αποπληρωμή στη λήξη του 96% του ποσού), ενώ μεσολάβησε η πανδημία, που μείωσε σημαντικές ταμειακές ροές, μεταθέτοντας την πληρωμή δόσεων στη λήξη.

Εγγύηση υπέρ ALPAN για αγορά ακινήτων

Η Σφακιανάκης αποφάσισε πρόσφατα την παροχή εγγύησης υπέρ της συνδεδεμένης κυπριακής ALPAN Electroline για δάνειο 510 χιλ. ευρώ που θα λάβει από την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου.

Η Σφακιανάκης κατέχει το 40% της ALPAN και ο μεγαλομέτοχός της, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Σταύρος Τάκη, το υπόλοιπο 60%. Το δάνειο χορηγείται για την αγορά δύο ακινήτων από την ALPAN στη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου στη Λευκωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v