Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: «Πατάει πόδι» στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά

Η Ελληνική Τράπεζα, στην οποία ανεβάζει το ποσοστό η Eurobank, ελέγχει τόσο τη Hellenic όσο και την Παγκυπριακή Ασφαλιστική. Τα μερίδια αγοράς.

Eurobank: «Πατάει πόδι» στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά

Αξιοσημείωτη παρουσία στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά αποκτά ο Όμιλος Eurobank, μετά τις κινήσεις που έχουν ως απώτερο στόχο την απόκτηση του ελέγχου στο Συγκρότημα της Ελληνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, η Ελληνική Τράπεζα έχει ως θυγατρικές εταιρείες τόσο τη Hellenic (κλάδος ζωής, που δραστηριοποιείται κυρίως στο μέτωπο του bancassurance) όσο και την Παγκυπριακή (γενικές καλύψεις). Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Hellenic κατείχε μερίδιο 9,2% στον κλάδο ζωής και 0,1% στις γενικές καλύψεις, ενώ η Παγκυπριακή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έλεγχε το 7,6% της αγοράς γενικών ασφαλίσεων.

To 2022 η Παγκυπριακή σημείωσε μικτά ασφάλιστρα 38,2 εκατ. ευρώ (37 εκατ. το 2021), θετικό τεχνικό αποτέλεσμα 11,4 εκατ. (+12,6 εκατ. το 2021) και προ φόρων ζημία 1,9 εκατ., έναντι κερδών 5,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Πέρυσι, η Hellenic αύξησε την παραγωγή της από τα 27,4 στα 39,7 εκατ. ευρώ και σχεδόν διπλασίασε την καθαρή της κερδοφορία (από τα 2,9 στα 5,3 εκατ. ευρώ).

Η Eurobank κατέχει επίσης το 20% της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife FFH (καμιά σχέση με τη θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο όμιλος Fairfax, ο οποίος αποτελεί ταυτόχρονα και τον κυριότερο μέτοχο της Τράπεζας.

Η Fairfax δραστηριοποιείται στρατηγικά στον ασφαλιστικό κλάδο, διαθέτοντας θυγατρικές εταιρείες σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, οπότε μέσω της απόκτησης της πλειοψηφίας του Συγκροτήματος της Ελληνικής από τη Eurobank αποκτά αξιοσημείωτη παρουσία και στο Νησί της Αφροδίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v