Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον Epsilon Net για Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Στόχος του εισηγμένου ομίλου μέσα από αυτή την κίνηση είναι η παροχή κινήτρων σε στελέχη και εργαζόμενους. Μετά τις εκλογές το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ενδιαφέρον Epsilon Net για Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ολοένα και περισσότεροι φορείς και επιχειρηματικοί όμιλοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την ίδρυση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τάση που ελπίζεται να ενταθεί περαιτέρω μετά την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μετά τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συγκεκριμένα μεταξύ αυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ίδρυση νέων ΤΕΑ συγκαταλέγονται γνωστοί φορείς όπως για παράδειγμα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αλλά και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως αυτός της Epsilon Net.

Στόχος του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ομίλου μέσα από αυτή την κίνηση είναι η παροχή κινήτρων στα στελέχη και στους εργαζόμενούς του σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως το συνταξιοδοτικό και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι εταιρείες πληροφορικής προσπαθούν να προσελκύσουν αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι θιασώτες του θεσμού των ΤΕΑ αναμένουν με ενδιαφέρον το περιεχόμενο του προσχεδίου νόμου που θα θέσει η κυβέρνηση σε διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μετά τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να κατατεθεί με καθυστέρηση, καθώς το Υπουργείο είχε δεσμευθεί ότι θα το κατέθετε στα χρονικά πλαίσια της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας. Η καθυστέρηση μάλιστα φέρεται να φρέναρε ως ένα βαθμό την ταχεία ανάπτυξη του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, καθώς οι φορείς αλλά και οι εργαζόμενοι συχνά επιθυμούσαν να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα για τους όρους με τους οποίους θα λειτουργούν τα ΤΕΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι όροι αυτοί θα διασαφηνιστούν με την ψήφιση του επικείμενου νόμου.

Μεταξύ των αιτημάτων του κλάδου, πρωτεύοντα ρόλο παίζουν:

  • Η δημιουργία ενιαίας Εποπτικής Αρχής (σήμερα τα ΤΕΑ ελέγχονται από τρεις εποπτικές αρχές που είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή).
  • Η δυνατότητα ίδρυσης πολυεργοδοτικών ΤΕΑ, με τη συμμετοχή μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών ανεξαρτήτως επαγγελματικού δεσμού. Στόχος των πολυεργοδοτικών ΤΕΑ είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, καθώς και η δυνατότητα ένταξης στα ΤΕΑ τόσο εργαζομένων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και ελεύθερων επαγγελματιών).
  • Η αύξηση των βαθμών ελευθερίας στην επενδυτική διαχείριση, προκειμένου να επιτυγχάνεται καλύτερη σχέση προσδοκώμενων αποδόσεων και ρίσκου σε μακροπρόθεσμη βάση.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του νέου θεσμικού πλαισίου αναμένεται να είναι τελικά και ο τρόπος φορολόγησης των εισφορών, του καταβαλλόμενου εφάπαξ, αλλά και της σύνταξης που θα προσφέρουν τα ΤΕΑ. Μέχρι σήμερα, απαλλάσσονται πλήρως της φορολογίας τόσο οι εισφορές των εργοδοτών-εργαζομένων στα ΤΕΑ όσο και το ύψος των καταβαλλόμενων εφάπαξ.

Πάντως, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου έχει προϊδεάσει κατά το παρελθόν για την επιβολή κάποιας φορολογικής επιβάρυνσης στο διανεμόμενο εφάπαξ, ωστόσο όλοι θα πρέπει να αναμένουν το τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί στο αναμενόμενο προσχέδιο Νόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v