Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εμπλοκή» στην πώληση της Prime Insurance

Πού «κολλάει» η πώληση της ασφαλιστικής, που ανήκε στον Δημ. Κοντομηνά, από τη Eurobank στη μαλτέζικη Lifestar. Τα δύο μεγάλα εμπόδια και το σενάριο για αλλαγή στάσης από την τράπεζα μετά το deal με την Ελληνική.

«Εμπλοκή» στην πώληση της Prime Insurance

Προκλήσεις φαίνεται να αντιμετωπίζει η απόπειρα πώλησης της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας Prime Insurance από τον όμιλο της Eurobank στη μαλτέζικη Lifestar.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το Νησί της Αφροδίτης, η μαλτέζικη Lifestar είχε «χτυπήσει» την πόρτα της Eurobank, με στόχο την εξαγορά της κυπριακής Prime Insurance, εξέλιξη για την οποία σας είχε ενημερώσει το Euro2day.gr από τον προηγούμενο μήνα.

H πλειοψηφία των μετοχών της Prime ανήκε στον Δημήτρη Κοντομηνά (επίσης μειοψηφικό ποσοστό κατέχει και ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, γνωστό στέλεχος της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς) και η εμπλοκή της Eurobank έλαβε χώρα λόγω των υποχρεώσεων του εκλιπόντος επιχειρηματία προς το γνωστό τραπεζικό όμιλο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το deal απαιτείται η υπέρβαση δύο τουλάχιστον εμποδίων. Το πρώτο αφορά το μέτωπο της χρηματοδότησης, καθώς οι Μαλτέζοι έχουν συνδυάσει το ζήτημα της εξαγοράς με δάνειο που θα λάβουν από τον τραπεζικό όμιλο. Τοπικοί παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον η Eurobank δεν έχει προβεί σε σχετική έγκριση.

Η δεύτερη πρόκληση -σε περίπτωση που τελικά δοθεί το προαναφερθέν δάνειο- σχετίζεται με τη στάση που θα τηρήσει ο Κύπριος επόπτης (Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών), καθώς η Lifestar πρόκειται για μια ασφαλιστική εταιρεία με μέγεθος μικρότερο από αυτό της Prime Insurance.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν είναι βέβαιο ότι τα δύο αυτά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν επαρκώς.
Επιπρόσθετα, ορισμένοι πιθανολογούν αλλαγή στάσης από την πλευρά της Eurobank, μετά την κίνηση της τελευταίας (αναμένεται η σχετική έγκριση του Επόπτη) να αυξήσει το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα πάνω από το 30% και να προχωρήσει στη συνέχεια σε δημόσια πρόταση απόκτησης και των λοιπών μετοχών της.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Τράπεζα δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό κλάδο (σε ζωικά προϊόντα και γενικές καλύψεις) μέσω των θυγατρικών της εταιρειών Hellenic Life και Παγκυπριακής, σχεδόν αποκλειστικά μέσα από το κανάλι του bancassurance. Έτσι, αντί για την πώληση σε τρίτους, μια ενδεχόμενη ένταξη της Prime Insurance στο Συγκρότημα της Ελληνικής θα προσέθετε πέρα από έναν επιπλέον κύκλο εργασιών στον ασφαλιστικό τομέα και ένα αξιοσημείωτο δίκτυο συνεργατών. Όλα αυτά, ωστόσο, επί του παρόντος αποτελούν μόνο σενάρια, καθώς καμιά απόφαση δεν φαίνεται να έχει ληφθεί.

Η Prime Insurance κατείχε κατά το πρώτο τρίμηνο μερίδιο αγοράς 4,7% στον κλάδο ζωής και 2,3% στις γενικές καλύψεις της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v