Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ. Καραβίας: Η Eurobank στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη όσων δοκιμάζονται

«Η Τράπεζά μας έχει αποδείξει ότι, όπως συμβάλλει καθημερινά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην κοινωνική ευημερία», επισημαίνει ο CEO της Eurobank σε επιστολή του προς το προσωπικό.

Φ. Καραβίας: Η Eurobank στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη όσων δοκιμάζονται

«Όποτε χρειάζεται, για την οικονομία διαθέτουμε όλους τους αναγκαίους πόρους και για τις κοινωνικές δράσεις είμαστε πάντοτε παρόντες στο μέτρο των δυνατοτήτων μας», επισημαίνει ο Φωκίων Καραβίας σε επιστολή του προς το προσωπικό της Eurobank με αφορμή τις τεράστιες φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού. Αναλυτικά

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τους τελευταίους μήνες δοκιμάζεται σκληρά η χώρα και τόσοι πολλοί συμπολίτες μας. Το καλοκαίρι σημαδεύτηκε από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές που έχει ζήσει ο τόπος μας. Τις μεγάλες φωτιές στη Ρόδο και στην Πάρνηθα διαδέχτηκε η λαίλαπα στον Έβρο, η πιο καταστροφική πυρκαγιά που έχει καταγραφεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που τηρούνται τα σχετικά στοιχεία. Και μετά ήρθε μια άνευ προηγουμένου καταιγίδα που έπληξε ανελέητα τη Θεσσαλία. Τέτοιας έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα δεν υπάρχουν ούτε στα αρχεία, ούτε στη συλλογική μνήμη της ελληνικής κοινωνίας. Ζούμε μια διαδοχή ακραίων φυσικών φαινομένων, πέρα από κάθε πρόβλεψη.

Η σκέψη μας πηγαίνει πρώτα από όλα σε εκείνους που χάθηκαν και τις οικογένειές τους. Τίποτα δεν είναι συγκρίσιμο με την ανθρώπινη απώλεια. Εξαιρετικά δύσκολες, όμως, είναι αυτές οι ημέρες και για εκείνους που είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται, τις οικογένειές τους να βρίσκονται ξαφνικά χωρίς στέγη, τις περιουσίες τους να χάνονται, για τους αγρότες που είδαν τη γη τους να βυθίζεται, για τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζώα τους, για τους επιχειρηματίες που είδαν κόπους και επενδύσεις ετών να καταστρέφονται από τη μια μέρα στην άλλη. Και, βέβαια, δεν ξεχνούμε και τους συναδέλφους μας στις πληγείσες περιοχές που βιώνουν άμεσα τις συνέπειες, οι οποίες εκτείνονται σε όλη την κοινωνία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Η Τράπεζά μας έχει αποδείξει ότι, όπως συμβάλλει καθημερινά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην κοινωνική ευημερία, έτσι και όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας για τη στήριξη των ανθρώπων και την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας - και μέσα από αυτήν των τοπικών κοινωνιών όπου και όποτε δοκιμάζονται. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και με άμεσα ανακλαστικά. Όπως θα έχετε πληροφορηθεί, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε μια δωρεά μεγάλης κλίμακας, συνολικού ύψους 50.000.000 ευρώ για την ανορθωτική προσπάθεια στη Θεσσαλία. Η Eurobank συμμετέχει με 12.500.000 ευρώ στη δωρεά αυτή, η οποία προορίζεται για έργα σε βασικές και απαραίτητες υποδομές, είτε για την αποκατάσταση είτε για το σχεδιασμό και την εκτέλεσή τους. Πιστεύουμε, όπως σημείωσε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ότι είναι μια πρωτοβουλία ουσίας, το ύψος της οποίας υπαγόρευσε η έκταση των ζημιών στη Θεσσαλία.

Παράλληλα, η Τράπεζα συμμετέχει στα μέτρα πρώτης ανακούφισης των πληγέντων, όπως κάνουμε σε κάθε μείζονα έκτακτη περίσταση, με αναστολή των πληρωμών για ενήμερα δάνεια και των μέτρων είσπραξης για τα καθυστερούμενα. Ιδιαίτερη ευθύνη έχουμε απέναντι στους πελάτες μας. Στη Ρόδο, στον Έβρο, στη Θεσσαλία, όποτε χρειάστηκε, βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, με διακριτικότητα και αποτελεσματικότητα. Στηρίζουμε ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις των περιοχών που πλήττονται, με συγκεκριμένες κινήσεις, προσαρμοσμένες κάθε φορά στις ανάγκες τους, γιατί πρώτο μέλημά μας είναι η αποκατάσταση του οικονομικού ιστού, γιατί χωρίς άμεσες παρεμβάσεις η βλάβη για τον κάθε τόπο πολλαπλασιάζεται σε βάθος χρόνου.

Όταν ανάμεσα στους πληγέντες βρίσκονται συνάδελφοί μας, είμαστε πάντοτε αμέσως στο πλευρό τους. Πρώτα από όλα ανθρώπινα, με προσωπική επικοινωνία και συμπαράσταση. Και κατόπιν, στηρίζοντας έμπρακτα τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Όπως στηρίζουμε και όλους τους εργαζομένους που, όπως τώρα στο Βόλο, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα αφιερώνουν όλη τη μέρα τους για να καταγράφουν ανάγκες και υποστηρίζουν, καθοδηγούν και διευκολύνουν τους πελάτες μας για τις πρώτες ενέργειες που απαιτούνται ώστε να λάβουν την αρωγή που έχουν ανάγκη.

Για τη Eurobank η απάντηση σε έκτακτες συνθήκες δεν είναι η εξαίρεση. Αντίθετα, είναι η σταθερή μας πρακτική, αυτή που επιβάλλουν οι αξίες και η παράδοση του Οργανισμού μας. Όποτε χρειάζεται, για την οικονομία διαθέτουμε όλους τους αναγκαίους πόρους και για τις κοινωνικές δράσεις είμαστε πάντοτε παρόντες στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Στην πανδημία, αμέσως μετά το ξέσπασμά της, πήραμε μια γενναία πρωτοβουλία, διαθέτοντας 750.000.000 ευρώ για την άμεση χρηματοδότηση του τουρισμού - και η κίνησή μας έπιασε τόπο, οι πελάτες μας την αναγνώρισαν, ο τουρισμός ανέκαμψε και είναι πάλι σήμερα πυλώνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα στάθηκε αμέσως αρωγός στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με ενέργειες που ξεπέρασαν συνολικά το 1.500.000 ευρώ, με δωρεά κλινών για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, νοσοκομειακού και υγειονομικού εξοπλισμού για τις ΜΕΘ όλης της χώρας καθώς και με ειδικές δωρεές στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Λαϊκό».

Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η Eurobank προχώρησε σε δωρεά 1.000.000 ευρώ για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Στις μεγάλες πυρκαγιές του 2021 σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο αποφάσισε επίσης δωρεά 1.000.000 ευρώ, παράλληλα με τις ενέργειες άμεσης ανακούφισης. Ήδη το 2020 είχαμε κάνει άλλη μια δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ προς το Πυροσβεστικό Σώμα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του και συμβάλλοντας στον αρτιότερο εξοπλισμό των μελών του που διακινδυνεύουν για την προστασία των συμπολιτών και του φυσικού πλούτου της χώρας. Σε περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά αναλαμβάνουμε ειδικές πρωτοβουλίες, όπως η συμμετοχή μας στην αποκατάσταση των ελαιώνων της Αρχαίας Oλυμπίας με δωρεά 20.000 ελαιόδενδρων. Φέτος, στη Ρόδο προχωρήσαμε σε δωρεά μισού εκατομμυρίου ευρώ με συγκεκριμένη στόχευση στη βιώσιμη αναδάσωση των καμμένων εκτάσεων. Και δεν περιοριζόμαστε στα άμεσα προβλήματα.

Δίνουμε σταθερή έμφαση και στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως κατεξοχήν μέσα από τη μεγάλη, πολυετή πρωτοβουλία μας για την ανάδειξη του Δημογραφικού. Στον Έβρο, περιοχή πρώτης επιλογής για τις δράσεις της πρωτοβουλίας αυτής, η παρουσία μας πηγαίνει πέρα από τις ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, με την εγκατάσταση μόνιμου προσωπικού που εργάζεται για την Τράπεζα, ήδη 50 εργαζομένων, γνωρίζοντας ότι και για τις άμεσες και για τις μελλοντικές προκλήσεις δεν υπάρχει απάντηση, εάν δεν υπάρχουν εκεί, επιτόπου, άνθρωποι για να την δώσουν. Και, βέβαια, παράλληλα με τις ενέργειές της, η Τράπεζα στηρίζει τις αξίες του εθελοντισμού, αναγνωρίζοντας και υποστηρίζοντας σχετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν ομάδες εργαζομένων σε ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών πεδίων, με ιδιαίτερη εστίαση σε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Αυτές είναι ορισμένες μόνο δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Eurobank. Είναι τόσες, ώστε μια απαρίθμησή τους είναι αδύνατη σε αυτή την επικοινωνία μας. Αλλά όλες, από την μεγαλύτερη έως την πιο μικρή σε κλίμακα, έχουν το αμέριστο ενδιαφέρον του Οργανισμού και μας κάνουν υπερήφανους που ανήκουμε σε αυτόν.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

έχουμε πλήρη αίσθηση της ευθύνης και του ρόλου μας στην κοινωνία, αίσθηση των προσδοκιών που έχουν από εμάς οι πολίτες. Πιστεύω ότι η Τράπεζα και οι άνθρωποί της το απέδειξαν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, γεμάτα από απρόβλεπτες και ακραίες δυσκολίες. Ελπίζω το μέλλον να επιφυλάσσει λιγότερες έκτακτες περιστάσεις για τη χώρα μας, λιγότερες δοκιμασίες για τόπους και ανθρώπους, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αν όμως χρειαστεί, η Eurobank και οι άνθρωποί της θα είμαστε πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v