Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Entersoft: Τέσσερις καταλύτες για συνέχιση του growth story

Τα στοιχεία που δείχνουν συνέχεια της ανοδικής πορείας στα μεγέθη της εισηγμένης. Το πλήθος εξαγορών, η διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας και οι οικονομίες κλίμακας. Τι βλέπει η διοίκηση.

Entersoft: Τέσσερις καταλύτες για συνέχιση του growth story

Ισχυρό σετ οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου παρουσίασε χθες η Entersoft, σημειώνοντας αύξηση κύκλου εργασιών 29% (από τα 20,7 στα 26,8 εκατ. ευρώ), EBITDA 45% (από τα 5,6 στα 8,1 εκατ. ευρώ) και προ φόρων κερδών 47% (από τα 3,6 εκατ. ευρώ).

Πέραν αυτών, ο εισηγμένος όμιλος εμφάνισε στις 30/9/2023 θετικό καθαρό ταμείο (Net Cash) 2,1 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο κατέβαλε 4,6 εκατ. ευρώ για τρεις εξαγορές (GGSoft, SmartCV και RetailSoft), επένδυσε σε νέο λογισμικό 1,2 εκατ. ευρώ και μοίρασε στους μετόχους του 3,0 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, η Entersoft προϊδέασε το επενδυτικό κοινό για ισχυρές οικονομικές επιδόσεις τόσο κατά το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς όσο και για τα επόμενα χρόνια: «Για το τελευταίο τρίμηνο, η ισχυρή εισερχόμενη ζήτηση και το βαθύ pipeline νέων έργων ενισχύει την εκτίμηση για διατήρηση αντίστοιχων ρυθμών ανάπτυξης εσόδων και κερδοφορίας, ενώ οι επενδύσεις των προηγούμενων ετών σε νέα προϊόντα και η γεωγραφική επέκταση θέτουν τις βάσεις για διατήρηση παρόμοιων ρυθμών και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο εισηγμένος όμιλος διαθέτει αρκετά επιχειρήματα για να υποστηρίξει το ανοδικό του αφήγημα (growth story), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

  • Πρώτον, το μεγαλύτερο ποσοστό του κύκλου εργασιών του είναι επαναλαμβανόμενο. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του πρώτου φετινού εννεαμήνου, το 61% των συνολικών εσόδων είναι επαναλαμβανόμενο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί σε 57% πέρυσι και σε 58% το 2021.
  • Δεύτερον, όλα δείχνουν ότι η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες επιχειρηματικού λογισμικού θα παρουσιάσουν ανοδική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία, δηλαδή στις δύο χώρες που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται η εισηγμένη (βλέπε ανάγκες για ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο που υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε τεχνολογικές λύσεις). Ειδικότερα για τη χώρα μας, τα μέχρι τώρα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν κυρίως τις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις και όχι το μεσαίο κομμάτι της αγοράς, στο οποίο σε μεγάλο βαθμό απευθύνεται η Entersoft. Τα κονδύλια για τις μεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να τρέξουν κυρίως από το 2024 και μετά.
  • Τρίτον, η σταδιακή διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας, είτε μέσα από ιδιοπαραγόμενα προϊόντα είτε μέσα από υλοποιούμενες εξαγορές. Η πολιτική των εξαγορών θα συνεχιστεί (η ύπαρξη θετικού καθαρού ταμείου επιτρέπει την άνετη χρηματοδότησή τους), μέσω της οποίας ο όμιλος διεισδύει σε κάθετες αγορές, αλλά παράλληλα απευθύνεται και σε μικρού μεγέθους επιχειρήσεις (ένα έως πέντε άτομα προσωπικό) στις οποίες επιδιώκει να διευρύνει τα μερίδιά της και 
  • τέταρτον, οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν από την επέκταση της εταιρείας μέσω εξαγορών. Γενικότερα, στην εγχώρια αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού έχει υλοποιηθεί πλήθος εξαγορών κατά την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωσή της σε λιγότερους «παίκτες» και την απόκτηση πολύ ισχυρής παρουσίας από ομίλους όπως η Entersoft, η Epsilon Net και η SoftOne. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τρεις αυτοί όμιλοι προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να διευρύνουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά μέσα από νέες επιλεγμένες εξαγορές. Αντίστοιχα, κινήσεις εξαγορών αναμένεται να γίνουν και εκτός Ελλάδας.

Βελτιώνονται οι δείκτες

Σε ό,τι αφορά το χρηματιστηριακό κομμάτι, η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη και της συγκεκριμένης μετοχής κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα (τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κοντά στα 166 εκατ. ευρώ), σε συνδυασμό με τα έντονα βελτιωμένα φετινά αποτελέσματα αναμένεται να οδηγήσουν σε ελκυστικότερους επενδυτικούς δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης σε σχέση με εκείνους που υπολογίζονταν το καλοκαίρι με βάση τις οικονομικές επιδόσεις του 2022.

Το 2022 η Entersoft είχε σημειώσει καθαρά κέρδη 6,015 εκατ. ευρώ, διανέμοντας φέτος το 50% αυτών των κερδών (3 εκατ. ευρώ, ή 0,10 ευρώ ανά μετοχή). Η Entersoft συνηθίζει να μοιράζει κάθε χρόνο στους μετόχους σημαντικό ποσοστό των ετήσιων κερδών της (payout ratio), όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v