Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Ψάλτης-And. Orcel: Ολιστική αύξηση της αξίας μετόχων και πελατών

Τι είπαν στους αναλυτές οι διευθύνοντες σύμβουλοι Alpha Bank και UniCredit. Οι συνέργειες και η πρόσβαση σε 17 εκατομμύρια πελάτες. Τι δήλωσε ο Ιταλός για το ενδεχόμενο συγχώνευσης με Alpha Bank και τι ο Β. Ψάλτης για το ενδεχόμενο εξόδου από τη Ρουμανία.

Β. Ψάλτης-And. Orcel: Ολιστική αύξηση της αξίας μετόχων και πελατών

Η ολιστική προϊοντική συνεργασία της UniCredit με την Alpha Bank τόσο στη Ρουμανία όσο και στην ελληνική αγορά συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της αξίας τόσο για τους μετόχους όσο και για τους πελάτες των δύο τραπεζών.

Η διαπίστωση αυτή ήταν κοινή στις δηλώσεις των δύο διευθύνοντων συμβούλων Andrea Orcel και Βασίλειου Ψάλτη (φωτ.). Σε ερώτηση αναλυτή αν η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Βank αποτελεί το πρώτο βήμα για τη συγχώνευση της ιταλικής τράπεζας με το ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, ο κ. Orcel απάντησε πως «είναι ξεκάθαρος ο τύπος της συνεργασίας μας, με αιχμή τις συνέργειες σε προϊοντικό επίπεδο αλλά και την απόκτηση κρίσιμου μεγέθους στη ρουμανική αγορά». Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCcredit, οι συνέργειες στους τομείς Asset Management, payments, corporate κ.ά. αναμένεται να αυξήσουν την κερδοφορία και των δύο τραπεζών.

Ερωτηθείς ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Βank Βασίλειος Ψάλτης αν υπάρχει πιθανότητα για πλήρη έξοδο από την αγορά της Ρουμανίας, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι στα πλάνα και η συγχώνευση με τη UniCredit μεγιστοποιεί την αξία του ποσοστού που διατηρεί η Alpha Βank στο νέο σχήμα καθώς αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού τραπεζικού παίκτη.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της UniCredit για την απόκτηση του 9% των μετοχών της Alpha Βank που κατέχει το ΤΧΣ, ο CEO της ιταλικής τράπεζας ανέφερε ότι «η χρονική στιγμή για επέκταση των συνεργειών στην ελληνική αγορά είναι η σωστή καθώς η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, απέκτησε επενδυτική βαθμίδα και η UniCredit ενδυναμώνει το δίκτυο των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζεται σε 15 χώρες». Πρόσθεσε ότι εφόσον δεν επιτευχθεί η απόκτηση του 9% από το ΤΧΣ, η ιταλική τράπεζα έχει δεσμευθεί να αποκτήσει το 5% των μετοχών της Alpha Βank σε βάθος 24 μηνών.

Σε ό,τι αφορά το μέρισμα και την εναλλακτική του buy back, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Βank Βασίλειος Ψάλτης ανέφερε ότι ο στόχος διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023 παραμένει και πλέον με τη συνεργασία με τη UniCredit αποκτά επιπλέον όπλα στις συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές.

Μιλώντας για τη ρουμανική αγορά, ο CEO της UniCredit, όπου στάθηκε ιδιαίτερα στη συγχώνευση, τόνισε πως πρόκειται για μια από τις ελκυστικότερες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξ ου και το deal προσδίδει ιδιαίτερη αξία στον ιταλικό αλλά και στον ελληνικό τραπεζικό όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v