Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι συναντήσεις και το παρασκήνιο πίσω από το ντιλ Alpha-UniCredit

Τα ραντεβού του CEO της ιταλικής τράπεζας με Κ. Μητσοτάκη και Γ. Στουρνάρα. Πώς η συμφωνία με UniCredit αλλάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Επανέναρξη διαπραγμάτευσης για τη μετοχή.

Οι συναντήσεις και το παρασκήνιο πίσω από το ντιλ Alpha-UniCredit

Στην αναβάθμιση της ποιότητας της αποεπένδυσης του κράτους (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) από το τραπεζικό σύστημα συμβάλλει το τριπλό deal της Alpha Bank με τον ιταλικό όμιλο UniCredit καθώς ο νέος παίκτης που μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής τράπεζας είναι ένα από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης, με αναπτυξιακή δυναμική σε 15 χώρες και πρόσβαση σε 15 εκατομμύρια πελάτες.

Το θεσμικό βάρος της ιταλικής τράπεζας προσδίδει άλλη δυναμική στα ελληνικά assets, πόσω μάλλον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο μέχρι πρόσφατα πάλευε με το βουνό των κόκκινων δανείων. Συνιστά, άλλωστε, την πρώτη επένδυση ξένου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα μετά από 17 χρόνια. 

Από την άλλη πλευρά, οι Ιταλοί κατάφεραν να ενδυναμώσουν την αναπτυξιακή τους διαδρομή στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποκτώντας κρίσιμο μέγεθος στην πολλά υποσχόμενη σε οικονομικό επίπεδο ρουμανική αγορά. Επίσης, απέκτησαν το 50% της Alpha Life, μέσα από την οποία θα έχουν πρόσβαση σε ένα ικανοποιητικό χαρτοφυλάκιο VIP πελατών, πουλώντας προϊόντα και υπηρεσίες σε ολόκληρο το φάσμα του asset management.

Το ΤΧΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της UniCredit προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την απόκτηση του 9% των μετοχών της Alpha Bank προσφέρει premium της τάξης του 15%. Xθες, η διοίκηση του Ταμείου συναντήθηκε με τα στελέχη της UniCredit, προκειμένου αφενός να ενημερωθεί εις βάθος για την πρόταση και αφετέρου οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης η οποία εκδόθηκε χθες το βράδυ, με στόχο να επιτρέψει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δώσει το πράσινο φως για επανέναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής, κάτι που αναμένεται να γίνει.

Στην ανακοίνωση, το Ταμείο δίνει ένα αδρό χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα οριστεί ο σύμβουλος διάθεσης για το 9% της Alpha Βank, προκειμένου να τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες. Ως προς το τίμημα, οι σχετικές γνωστοποιήσεις αναμένεται να γίνουν μετά από κάποιες ημέρες.

Από τον Απρίλιο

Το χρονικό της συζήτησης μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Βank Βασίλη Ψάλτη και του ομολόγου του της UniCredit έχει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, την αφετηρία του στην περασμένη άνοιξη και συγκεκριμένα τον Απρίλιο.

Το deal στήθηκε πάνω στη ρουμανική θυγατρική με αρχική βάση την επιδίωξη της ιταλικής τράπεζας να αυξήσει το μέγεθός της στη Ρουμανία, έναντι των βασικών ανταγωνιστών της που είναι οι αυστριακές τράπεζες. Από εκεί και πέρα, η διοίκηση της Alpha Βank αξιοποίησε την ευκαιρία να εκπληρώσει τον στόχο του απεγκλωβισμού από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να εξασφαλίσει γενικότερη στρατηγική συνεργασία.

Ραντεβού με πρωθυπουργό και Γ. Στουρνάρα

Το deal ξεδιπλώθηκε με πάσα μυστικότητα, καθώς η πρόταση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έφθασε εχθές το πρωί. Στο μεταξύ, όμως, κοινωνοί της τελικής συμφωνίας μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit Andrea Orcel (φωτ. δεξιά) και του CEO της Alpha Βank Βασίλη Ψάλτη έγιναν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο κ. Orcel συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να τους ενημερώσει για την απόφαση επένδυσης στην Alpha Βank επί της βάσης της κοινής συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών. Ενημέρωση είχε και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Η Εθνική Τράπεζα

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης, η υπόθεση της Alpha Βank δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό για την πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με πηγές, τα δύο projects αναμένεται να προχωρήσουν στην ώρα τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v