Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ραντάρ της Helleniq Energy το διυλιστήριο Lukoil στη Βουλγαρία

Πώς θα μπορούσε να «κουμπώσει» η απόκτησή του με τη στρατηγική του ελληνικού ομίλου. Η θέση της διοίκησης για την προοπτική κατασκευής τρίτης μονάδας φυσικού αερίου από την Elpedison και οι προσδοκίες για τα μεγέθη του τέταρτου τριμήνου.

Στο ραντάρ της Helleniq Energy το διυλιστήριο Lukoil στη Βουλγαρία

Την προσοχή του ομίλου της Helleniq Energy έχει τραβήξει η ενδεχόμενη πώληση του διυλιστηρίου της ρωσικής Lukoil, στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας πριν από λίγο στους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου, ανέφερε ότι η εταιρία παρακολουθεί τις εξελίξεις για το θέμα αυτό «και θα δούμε πώς θα πάνε». Παρά το γεγονός, όπως επισήμανε ο ίδιος, στο πρόγραμμα ανάπτυξης Vision 2025 δεν προβλέπεται η δέσμευση σημαντικών κεφαλαίων σε assets, όπως τα διυλιστήρια, ωστόσο, θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση το διυλιστήριο της Lukoil, λόγω της ισχυρής θέσης που έχει η εταιρία στην αγορά καυσίμων της Βουλγαρίας, αλλά και λόγω της εγγύτητας με τη γειτονική χώρα. Ο κ. Σιάμισιης, πάντως, πρόσθεσε ότι η πώληση της Lukoil κυκλοφορεί ως φήμη εδώ και ενάμιση χρόνο, με το θέμα να συνδέεται και με πολιτικές αποφάσεις εκτός από τα επιχειρηματικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική κατασκευής τρίτης μονάδας φυσικού αερίου από την Elpedison, ο μάνατζερ της Helleniq Energy επανέλαβε τους προβληματισμούς που συνεχίζουν να υπάρχουν για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, λόγω και της ρευστότητας στην αγορά του φυσικού αερίου. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται να δεσμεύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», επισήμανε ο ίδιος. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για «ζωντανό project, αλλά όχι στη φάση λήψης της τελικής επενδυτικής απόφασης».

Σχετικά, εξάλλου, με την ανακοινωθείσα απόφαση του ΥΠΕΝ να επιβληθεί έκτακτη εισφορά και στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τα υπερέσοδα που αποκόμισαν από τον προσωρινό μηχανισμό τιμολόγησης, όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση για το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει η Elpedison.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας από τον όμιλο, αναφέρθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προώθησης έργων ΑΠΕ θα προέλθει από το υφιστάμενο pipeline, χωρίς, όμως, να αποκλείονται νέες εξαγορές έργων. Δεν θα είναι απαραίτητα έργα εν λειτουργία, θα μπορούσαν να είναι και έργα υπό ανάπτυξη σε διάφορα στάδια, διευκρινίστηκε.

Ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το εξαιρετικό, όπως το χαρακτήρισε, γ’ τρίμηνο και υπογράμμισε ότι οι καλές επιδόσεις θα συνεχιστούν και στο δ’ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v