Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ. Καραβίας: Οι τρεις άξονες της στρατηγικής της Eurobank

Η επέκταση εκτός συνόρων με αιχμή το Wealth Management και η αξιοποίηση της ρευστότητας της Ελληνικής Τράπεζας. Η πώληση NPE που θα ρίξει τον δείκτη κάτω από το 4% και η έκδοση Tier II.

Φ. Καραβίας: Οι τρεις άξονες της στρατηγικής της Eurobank

Σε τρεις στόχους στηρίζεται η εφεξής στρατηγική της Eurobank, οι οποίοι εξυπηρετούν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της και σαφώς την στήριξη των μετόχων της. Αυτό τόνισε στην ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας.

Ειδικότερα η τράπεζα στοχεύει: Πρώτον, στην αύξηση των χρηματοδοτήσεών της στο μέτωπο των δανείων, δεύτερον στην χρηματοδότηση ευκαιριών διεύρυνσης της παρουσίας σε διεθνές επίπεδο και τρίτον στην επιβράβευση των μετόχων της. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ο κ. Καραβίας επανέλαβε ότι η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα το 2024, που θα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 25% των κερδών του 2023.

Επέκταση εκτός συνόρων

Ερωτηθείς για τα πλάνα επέκτασης σε νέες αγορές, εκτός Κύπρου και Βουλγαρίας όπου η τράπεζα διαθέτει ισχυρή παρουσία, ο διευθύνων σύμβουλός της απάντησε: «Προς ώρας δεν προβλέπεται επέκταση σε νέες αγορές, ωστόσο στο μέτωπο του wealth management η τράπεζα εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους και πλάνα ώστε να αυξήσει τη διείσδυσή της στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, κρίσιμο ρόλο σε αυτή την στρατηγική αναμένεται να διαδραματίσει η ρευστότητα που διαθέτει η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου.

Για τους τρόπους αξιοποίησης της ρευστότητας της Ελληνικής Τράπεζας ο κ. Καραβίας δήλωσε ότι «θα αναπτυχθεί η πολιτική όταν ολοκληρωθεί η πλήρης απορρόφηση της Ελληνικής». Σημειώνεται ότι εκκρεμούν οι εγκρίσεις από την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Εν συνεχεία η Eurobank θα προχωρήσει σε Δημόσια Πρόταση όπως προβλέπει ο νόμος και σύμφωνα με τα στελέχη της διοίκησης όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στην Δημόσια Πρόταση τόσο το καλύτερο.

Η ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας στο ισολογισμό της Eurobank για την οικονομική χρήση του 2023 αναμένεται να προσφέρει κέρδη ύψους 300 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα καταγράψει η κυπριακή τράπεζα το 2023. Σε ό,τι αφορά στην συγχώνευση με την θυγατρική που διατηρεί η Eurobank στην Κύπρο ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι μετά τις εγκρίσεις θα εξεταστεί η πιθανότητα καθώς και όλες οι συνέργειες.

NPE: Πως θα πέσει κάτω από το 4%

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank ο δείκτης NPE αναμένεται στα τέλη του 2023 να υποχωρήσει στο 4,5% από 4,9% το τρίτο τρίμηνο και κάτω από το 4% τα επόμενα 3μηνα μέσω της πώλησης ενός μικρού πακέτου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Για τυχόν νέα NPE η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι η ποιότητα των κεφαλαίων συνεχίζει να είναι εξαιρετική καθώς οι νέες εισροές είναι μικρές της τάξης των 27 εκατ ευρώ για το τρίτο 3μηνο. «Περιμένουμε να κινηθούν στο ίδιο flat επίπεδο και το τελευταίο τρίμηνο του 2023», τόνισαν.

Τα Tier II

H Eurobank δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια νέα έκδοση ομολόγου εντός του 2023 καθώς έχει καλύψει τις ανάγκες των MERL. Την επόμενη χρονιά θα εξετάσει τις συνθήκες στις αγορές για την έκδοση ομολόγου Tier II, η οποία θα χρηματοδοτήσει τον τίτλο που έχει λάβει η τράπεζα από το ελληνικό δημόσιο. Τα στελέχη απέκλεισαν το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου AT1.

Στο 1 δισ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις

Για το σύνολο του 2023 οι νέες εκταμιεύσεις θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ και η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι το 2024 η πιστωτική επέκταση θα τρέξει με καλύτερους ρυθμούς καθώς σταμάτησαν οι αποπληρωμές δανείων και αρκετά επενδυτικά έργα που συνδέονται με το RRF θα χρηματοδοτηθούν την επόμενη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v