Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Στα 250 εκατ. ευρώ οι εγγραφές στο ελληνικό βιβλίο

Υπερκαλύφθηκε και το ελληνικό βιβλίο προσφορών για τις μετοχές που ελέγχει το ΤΧΣ στην τράπεζα. Ο σχεδιασμός για κάλυψη, εν μέρει, της υπερβάλλουσας ζήτησης.

Εθνική Τράπεζα: Στα 250 εκατ. ευρώ οι εγγραφές στο ελληνικό βιβλίο

Με υπερκάλυψη της προσφοράς κατά 1,67 φορές έκλεισε η δεύτερη ημέρα της δημόσιας προσφοράς (σ.σ. ελληνικό βιβλίο), για τη διάθεση ως 27.441.455 μετοχών Εθνικής Τράπεζας (σ.σ. 3% του μετοχικού της κεφαλαίου) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των αιτήσεων εγγραφής ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ καθώς σήμερα εισήλθαν στο σύστημα και αιτήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων καθώς και μεγάλων ιδιωτικών «πορτοφολιών», πέραν των μικροεπενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι στη δημόσια προσφορά οι επενδυτές εγγράφονται στην ανώτατη τιμή του εύρους (5,44 ευρώ). Η τιμή διάθεσης, όμως, θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών της ιδιωτικής τοποθέτησης (ξένο βιβλίο) και πιθανώς θα είναι χαμηλότερη των 5,44 ευρώ.

Η δημόσια εγγραφή, όπως και η ιδιωτική τοποθέτηση, μέσω accelerated book building, ολοκληρώνεται την Πέμπτη στις 16:00 ώρα Ελλάδος. Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, θα υπάρξει πίεση να κατευθυνθεί για την ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης σημαντικό μέρος, αν όχι το σύνολο, από τις 18.294.303 μετοχές (σ.σ. 1,99%), που μπορεί να διαθέσει, επιπροσθέτως, το ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η συνδυασμένη προσφορά προβλέπει διάθεση (ως) 27.441.455 μετοχών, μέσω δημόσιας προσφοράς και 155,5 εκατ. μετοχών (σ.σ. 17% του μετοχικού κεφαλαίου), μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Το Ταμείο διαθέτει τη δυνατότητα να διαθέσει πέραν του 20% άλλο ένα 2% (18.294.303 μετοχές), στην περίπτωση που διαπιστωθεί υπερβάλλουσα ζήτηση. Το ενδεχόμενο διάθεσης ποσοστού πέραν του 22% εξετάστηκε, αλλά αποκλείστηκε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v