Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει σελίδα η MIG, οι κρίσιμες αποφάσεις της ΓΣ

«Εξετάζουμε αυτή την περίοδο σειρά νέων επενδύσεων», σημείωσε ο πρόεδρος Πέτρος Κατσούλας. «Επιδιώκουμε να ξαναγίνουμε εταιρεία συμμετοχών, αποκτώντας μειοψηφικά ή πλειοψηφικά ποσοστά σε μη εισηγμένες».

Αλλάζει σελίδα η MIG, οι κρίσιμες αποφάσεις της ΓΣ

Μπαράζ εξελίξεων αναμένεται κατά τους επόμενους μήνες στη MIG, καθώς η εισηγμένη εταιρεία θα επιδιώξει να επαναδραστηριοποιηθεί στον χώρο των συμμετοχών, αντλώντας πρόσθετη ρευστότητα και παράλληλα διευρύνοντας τη μετοχική της διασπορά, προκειμένου στα μέσα του 2025 να πληροί τα κριτήρια του νέου κανονισμού του ΧΑ.

Ήδη, η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ψήφισε την επέκταση του καταστατικού της, εντάσσοντας σε αυτό πλήθος νέων δυνητικών δραστηριοτήτων που ξεκινούν από τα ακίνητα και φτάνουν στις επενδύσεις, στις χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, στην αντιπροσώπευση επιχειρήσεων του εξωτερικού, κ.λπ.

«Εξετάζουμε αυτή την περίοδο μια σειρά νέων επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο στην παρούσα φάση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΜIG Πέτρος Κατσούλας

«Δημιουργήσαμε ένα πολύ ευρύ καταστατικό, προκειμένου να έχουμε την ευχέρεια επιλογών στις επενδύσεις που θα προχωρήσουμε. Επιδιώκουμε να ξαναγίνουμε εταιρεία συμμετοχών, αποκτώντας μειοψηφικά ή πλειοψηφικά ποσοστά σε μη εισηγμένες ή και εισηγμένες εταιρείες», δήλωσαν κύκλοι προσκείμενοι στη ΜIG, οι οποίοι στο ερώτημα για τον χρονισμό των επόμενων κινήσεων ανέφεραν: «Δεν θα αργήσουμε να ανακοινώσουμε τις πρώτες κινήσεις μας. Μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους αναμένεται να έχουμε προχωρήσει».

Η ΜIG σήμερα έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και επιπλέον διαθέτει:

  1. Θυγατρική εταιρεία ακινήτων στη Σερβία, η οποία φέτος αναμένεται να εμφανίσει βελτιωμένο EBITDA και ενδεχομένως κερδοφόρο τελικό αποτέλεσμα.
  2. Ένα χαρτοφυλάκιο υψηλότερο των δέκα εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων είναι τοποθετημένο σε καταθέσεις και το υπόλοιπο σε επενδυτικά προϊόντα, όπως ομόλογα.

Χρηματοδότηση και free float

Η διοίκηση της ΜIG έχει αρκετούς τρόπους προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ήδη υπάρχουσα ρευστότητά της, η ενδεχόμενη λήψη τραπεζικού δανεισμού, αλλά και μια πιθανή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σε ερώτημα του Euro2day.gr για το πώς η εταιρεία θα αντιμετωπίσει τα θέματα που θα προκύψουν από το νέο κανονισμό του ΧΑ για το ελάχιστα απαιτούμενο ποσοστό διασποράς (free float), υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜIG τόνισε ότι «πρόθεσή μας είναι να παραμείνουμε στην Κύρια Αγορά του ΧΑ και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού, που προνοούν ελάχιστη διασπορά είτε στο 15% είτε στο 25%, ανάλογα με το ύψος της κεφαλαιοποίησης που θα έχει η εταιρεία.

Όπως ακούμε, το χρονικό όριο θα τεθεί για την 31η Δεκεμβρίου του 2024, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης. Άρα, έχουμε περίπου είκοσι μήνες για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα».

Στο ερώτημα που αφορά τη στρατηγική της μητρικής Τράπεζας Πειραιώς σε ό,τι αφορά το ποσοστό που επιθυμεί να διακρατήσει στη ΜIG σε μακροπρόθεσμη βάση (με δεδομένο ότι υπάρχει ένα ζήτημα για τις μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες των χρηματοπιστωτικών Ομίλων), η απάντηση είναι πως «προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η τράπεζα θα επιδιώξει να αποκτήσει υπεραξίες μέσα από αυτή την τοποθέτησή της και από κάποια στιγμή και μετά να αρχίσει να περιορίζει το ποσοστό της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v