Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε λίγα χέρια «μαζεύεται» η αγορά business software

Λογισμικό ανθρώπινων πόρων, αγορά φαρμακείων, e-πληρωμές, λογιστήρια, είναι μερικά από τα πεδία όπου έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωπες εταιρείες όπως Epsilon Net, Entersoft, SoftOne. Τι κάνει πρόσφορο το έδαφος για deals.

Σε λίγα χέρια «μαζεύεται» η αγορά business software

Σε μικρό αριθμό ομίλων φαίνεται να περνά το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς του εγχώριου επιχειρηματικού λογισμικού, καθώς εταιρείες όπως η Epsilon Net, η Entersoft και η SoftOne προχωρούν σε συνεχείς εξαγορές, αποκτώντας παρουσία σε ολοένα και περισσότερες κάθετες δραστηριότητες.

Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση της Entersoft για την εξαγορά της «Infopower Ολοκληρωμένες Λύσεις Ανθρώπινου Δυναμικού», μέσω της οποίας ο εισηγμένος όμιλος εισέρχεται στην αγορά λογισμικού μισθοδοσίας, ωρομέτρησης και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων.

H ουσία είναι ότι το μπαράζ των εξαγορών που έχει λάβει χώρα την τελευταία τριετία έχει φέρει τις προαναφερθείσες εταιρείες, που κατά το παρελθόν ήταν ελάχιστα ανταγωνιστικές μεταξύ τους, να συγκρούονται σε ολοένα και περισσότερα μέτωπα, ανταγωνιζόμενες η μία την άλλη.

Το λογισμικό των ανθρώπινων πόρων, η αγορά των φαρμακείων, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, τα λογιστήρια, τα πακέτα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι μερικά μόνο από τα πεδία όπου έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωπες δύο τουλάχιστον από τους τρεις προαναφερθέντες ομίλους.

«Όλα δείχνουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη και πιθανόν να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024, όταν Epsilon Net, Entersoft και SoftOne θα έχουν ολοκληρώσει την επέκτασή τους στις επιθυμητές κάθετες αγορές, οι σπουδαιότερες εκ των οποίων φαίνεται να έχουν εξαντληθεί», δηλώνει γνωστό στέλεχος του κλάδου, συμπληρώνοντας:

«Πριν από λίγα χρόνια, η εγχώρια αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού ήταν ιδιαίτερα κατακερματισμένη. Εταιρείες όπως η Epsilon Net, η Entersoft και η SoftOne εκμεταλλεύθηκαν τα κεφάλαια που άντλησαν από τους μετόχους τους και τα επανεπενδυθέντα κέρδη και προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό εξαγορών άλλων εταιρειών. Το έδαφος ήταν πρόσφορο κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί πολλές αξιόλογες εταιρείες δεν είχαν τα κεφάλαια να προχωρήσουν στις απαιτούμενες επενδύσεις. Και δεύτερον, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρχε πειστική διάδοχη κατάσταση στο management».

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα θετικές για την Epsilon Net και για την Entersoft, πρώτα απ’ όλα γιατί λαμβάνουν χώρα ενόψει μιας μεγάλης αύξησης της εγχώριας ζήτησης που αναμένεται κατά τα επόμενα χρόνια, στην οποία θα επιδράσουν καταλυτικά τόσο η ανάγκη ψηφιοποίησης των εργασιών των επιχειρήσεων για λόγους ανταγωνιστικότητας όσο και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως άλλωστε έχει λεχθεί από παράγοντες του κλάδου, το μπαλάκι τώρα έχει περάσει στα χέρια των εταιρειών πληροφορικής, προκειμένου να πείσουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στο κομμάτι της τεχνολογίας. Ένας δεύτερος μοχλός αύξησης της ζήτησης προέρχεται από το θεσμικό πλαίσιο σε μια σειρά από μέτωπα, όπως στην επέκταση των POS, στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, κ.λπ.

Μια δεύτερη θετική εξέλιξη για τις εταιρείες που προχωρούν σε εξαγορές είναι ότι στις πλείστες των περιπτώσεων αφορούν επιχειρήσεις χωρίς προβλήματα ρευστότητας, οι οποίες πωλούνται έναντι λογικών τιμημάτων.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακό παράγοντα, «η τρέχουσα κατάσταση σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή του 2000. Οι εισηγμένες εταιρείες εξαγοράζουν συνεχώς άλλες επιχειρήσεις με ρευστότητα που αποκομίζουν από τις εργασίες τους -άρα χωρίς να δανείζονται- και οι εξαγοραζόμενες επιχειρήσεις είναι χρηματοοικονομικά υγιείς. Με αυτό τον τρόπο, έχουν τη δυνατότητα μέσα από την εκμετάλλευση συνεργειών και οικονομιών κλίμακας να είναι αποδοτικές για τους μητρικούς τους ομίλους, είτε άμεσα είτε μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v