Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλώρη για έσοδα 115 εκατ. ευρώ έβαλε η Λάμψα, τα επενδυτικά σχέδια

Καλύτερη από το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι η φετινή χρονιά για τον όμιλο που ελέγχει το Μεγάλη Βρεταννία και το King George. Τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας.

Πλώρη για έσοδα 115 εκατ. ευρώ έβαλε η Λάμψα, τα επενδυτικά σχέδια

Με επιδόσεις υψηλότερες από το 2022 θα ολοκληρωθεί το 2023 για τον όμιλο Λάμψα, με τις πωλήσεις να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε περίπου 115 εκατ. ευρώ, έναντι 109 εκατ. ευρώ το 2022, και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 35 εκατ. ευρώ από τα 32 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ενθαρρυντικές είναι, την ίδια στιγμή, οι ενδείξεις για το 2024, με τις εκτιμήσεις να «δείχνουν» περαιτέρω άνοδο κατά 5% σε επίπεδο τζίρου και EBITDA κοντά στα 37 εκατ. ευρώ.

Ως προς τα αποτελέσματα του 2023, για τη ναυαρχίδα του ομίλου, το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 63 εκατ. ευρώ από τα 53 εκατ. ευρώ περίπου της περυσινής χρονιάς, ενώ για το King George, το έτερο ξενοδοχείο του ομίλου που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, ο τζίρος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 15 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 13 εκατ. ευρώ το 2022.

Σε ό,τι αφορά το Athens Capital MGallery, τα έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν από τα 13 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 17 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ αντίστοιχες επιδόσεις αναμένεται να καταγράψει και το ξενοδοχείο του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές προσκείμενες στη Λάμψα, η βελτίωση των φετινών επιδόσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο της μέσης τιμής ανά δωμάτιο και όχι τόσο στην αύξηση της πληρότητας.

Ως προς την κερδοφορία, πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ανάλογη αύξηση και στο περιθώριο κέρδους, αφενός, λόγω της αύξησης του ενεργειακού και του λειτουργικού κόστους και αφετέρου, της αύξησης του μισθολογικού κόστους, καθώς ο όμιλος προχώρησε σε αυξήσεις μισθών άνω του πληθωρισμού και καταβολή bonus 1.000 ευρώ στο προσωπικό που απασχολεί. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων του ομίλου ανέρχεται σε περίπου 1.400.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, αυτό περιλαμβάνει την αναβάθμιση που έχει δρομολογηθεί στο Elatos Resort στον Παρνασσό. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πολυτελούς χειμερινού resort υψηλών προδιαγραφών. Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει 45 ξύλινα σπίτια και ένα κέντρο ευεξίας. Το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης είναι μεταξύ 15-20 εκατ. ευρώ, με την έναρξη λειτουργίας να τοποθετείται εντός του 2025 και τους ιθύνοντες του ομίλου να αναζητούν το brand που θα φέρει το αναβαθμισμένο resort.

Μέσα στο 2024 αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας το ξενοδοχείο που αναπτύσσεται στο διατηρητέο ακίνητο, ιδιοκτησίας του e-ΕΦΚΑ, που έχει μισθώσει στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού η Λάμψα για 30+10 χρόνια. To boutique ξενοδοχείο, που θα περιλαμβάνει 19 σουίτες και βρίσκεται στην οδό Ζαλοκώστα στον αριθμό 7, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο Athens Capital MGallery της Κριεζώτου.

Στα πλάνα του ομίλου, πάντως, βρίσκεται και η συμμετοχή του στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του parking που γειτνιάζει με το Athens Capital MGallery, εφόσον λήξει η ισχύουσα σύμβαση το 2025, με στόχο τη λειτουργία του ως χώρου στάθμευσης για τους επισκέπτες των ξενοδοχείων της Λάμψα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v