Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί είναι win-win η συμφωνία ΔΕΗ-Intrakat στις ΑΠΕ

Η στρατηγική συμφωνία των δύο ομίλων για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τι προσφέρει η κάθε πλευρά. Ποια έργα βρίσκονται σε φάση εκκίνησης μετά το ντιλ.

Γιατί είναι win-win η συμφωνία ΔΕΗ-Intrakat στις ΑΠΕ

Συνεχίζει να «χτίζει» στρατηγικές συμμαχίες η ΔEΗ Ανανεώσιμες (ΔEΗΑΝ), για την ταχύτερη προώθηση του φιλόδοξου επιχειρηματικού πλάνου της, με απώτερο στόχο να αναδειχθεί σε πρωτοπόρα εταιρεία στην πράσινη ενέργεια.

Μετά την RWE Renewables και τη MORE του ομίλου της Motor Oil, προστίθεται η Intrakat, με την οποία αποφασίστηκε να συμπράξουν για την κατασκευή από κοινού έργων ΑΠΕ ισχύος έως 2,7 GW.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Intrakat, η ΔEΗΑΝ θα αποκτήσει καταρχάς έξι έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 164 MW, από τα οποία τα 20 MW είναι δύο εν λειτουργία αιολικά πάρκα και θα αθροιστούν στο χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής της ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας τον Φεβρουάριο του 2024. Πρόκειται, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές, για υψηλότατης αιολικής δυναμικότητας πάρκα στην Άνδρο και την Εύβοια. Τα υπόλοιπα 144 MW είναι έργα στη φάση υλοποίησης.

Ταυτόχρονα, η ΔEΗΑΝ θα εισέλθει ως μέτοχος με ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών της Intrakat, οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW. Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών προβλέπει τη δυνατότητα διεύρυνσης των υπό ανάπτυξη έργων έως τα 2,7 GW.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το 50% των συμφωνηθέντων έργων είναι αιολικά και το υπόλοιπο φωτοβολταϊκά. Σε ό,τι αφορά τους όρους της συμφωνίας, χαρακτηρίζεται win-win και για τα δύο μέρη. Η μεν ΔEΗΑΝ γίνεται συνεταίρος σε μεγάλο pipeline έργων ΑΠΕ, που θα της δώσει τη δυνατότητα, παράλληλα με την οργανική ανάπτυξή της, να καλύψει τους στόχους της για την απόκτηση ενός διευρυμένου χαρτοφυλακίου πάνω από 5 GW μέσα στην επόμενη 5ετία. Η δε Intrakat αποκτά έναν στρατηγικό εταίρο του μεγέθους του ομίλου της ΔEΗ για την επίτευξη των «πράσινων» στόχων της.

Σήμερα η ΔEΗΑΝ διαθέτει έργα ΑΠΕ εν λειτουργία περί τα 700 MW και έχει υπό κατασκευή ή υπό δημοπράτηση στα τελικά στάδια 1,3 GW, τα οποία θα προστεθούν στο δυναμικό της σταδιακά από το 2024 έως το 2026. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται το φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 550 MW, που κατασκευάζεται σε ανενεργό ορυχείο λιγνίτη της ΔEΗ στην Πτολεμαΐδα. Το έργο αυτό, που θεωρείται ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025.

Η ΔEΗΑΝ, εξάλλου, έχει αποκτήσει και το 49% στις εταιρείες Baliaga, Pivot Solar και Teichio, που ελέγχονται κατά 51% από την Unagi, εταιρεία των αδελφών Μανωλόπουλων, την οποία εξαγόρασε κατά 75% η More της Motor Oil. Οι τρεις εταιρείες διαθέτουν άδειες για 16 φωτοβολταϊκά πάρκα στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα, συνολικής ισχύος 1,9 GW. Από αυτά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, τα 300 MW μπαίνουν σε ρότα κατασκευής στους επόμενους τρεις μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v