Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πώς αναβαθμίζει την παρουσία της στα Βαλκάνια

Οι στόχοι του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της ΔΕΗ για την επόμενη τριετία. Η αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ και ο ρόλος του ενεργειακού διαδρόμου στα Βαλκάνια.

ΔΕΗ: Πώς αναβαθμίζει την παρουσία της στα Βαλκάνια

Σε τρία χρόνια από τώρα η ΔΕΗ θα είναι μια διαφορετική εταιρεία. Η ενέργεια που θα παράγεται θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ στα Βαλκάνια θα έχει έναν αναβαθμισμένο ρόλο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου είναι η δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή των Βαλκανίων, ο οποίος θα παρέχει πρόσθετες συνέργειες. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕH χθες στο Λονδίνο, η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου αναμένεται να αυξηθεί στα 13,1 GW από 10,7 GW που είναι σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων με καύσιμο τον λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 2,8GW. Ο ρόλος του λιγνίτη μέσα στην επόμενη τριετία θα είναι όλο και μικρότερος, μέχρι να μηδενιστεί. Η απόφαση της ΔΕH είναι να κλείσουν όλες οι μονάδες λιγνίτη μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, μέχρι το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς έργων ΑΠΕ θα ανέλθει σε 8,9 GW. Έτσι, ο στρατηγικός σχεδιασμός, εκτός από τον κρίσιμο ρόλο στην Ελλάδα και την ισχυρή παρουσία στη Ρουμανία, περιλαμβάνει και ανάπτυξη στη Βουλγαρία ή και την ευρύτερη περιοχή, όπου η ΔΕH αποσκοπεί να έχει 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Euro2day.gr, η εταιρεία δεν ετοιμάζεται να κάνει μεγάλες εξαγορές στον τομέα των ΑΠΕ.

Την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οδηγούν τα φωτοβολταϊκά έργα, η εγκατεστημένη ισχύς των οποίων από 0,5 GW που ήταν το 2023, θα ανέλθει το 2026 σε 3,6 GW. Η αυξητική τάση των αιολικών είναι μικρότερη. Έτσι, από 0,8 GW το 2023 θα ανέλθει σε 1,7 GW το 2026. Σύμφωνα με πηγές της ΔΕH, η παρουσία του ομίλου σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές βοηθά στο να υπάρχει διασπορά του κινδύνου και η εταιρεία να εκμεταλλεύεται τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Μια σειρά από τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας μπορούν να προσδώσουν την απαιτούμενη ευελιξία. Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η παρουσία υδροηλεκτρικών και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.

Παράλληλα, η ΔΕH ξεδιπλώνει την πελατοκεντρική στρατηγική της, προσφέροντας προϊόντα για το σπίτι, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ενεργειακά προϊόντα. Στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει ενεργειακές λύσεις (φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λύσεις smart home) και συμβουλευτική για θέματα ενέργειας, μέχρι υπηρεσίες για το σπίτι, παραδόσεις παραγγελιών και λύσεις προστιθέμενης αξίας, όπως πληρωμές.

Ο όμιλος προβλέπει την επόμενη τριετία συνολικές επενδύσεις 9 δισ. ευρώ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου και δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί. Όσον αφορά στη λειτουργική κερδοφορία, έχοντας φτάσει τον στόχο για ΕΒΙΤDA 1,5 δισ. ευρώ δύο χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο, η ΔΕH στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση κατά 15% σε ετήσια βάση. Το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026. Για το 2030, η ΔΕH στοχεύει σε EBITDA 3 δισ. ευρώ περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v