Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Centric: Εξτρα έσοδα το 2024 από τις βίλες στη Μεσσηνία

Η ικανοποιητική πορεία της εισηγμένης το 2023 και οι πρώτες ενδείξεις για τη φετινή χρονιά. Οι βίλες στη Μεσσηνία και το ξενοδοχείο στην Αράχοβα.

Centric: Εξτρα έσοδα το 2024 από τις βίλες στη Μεσσηνία

Σε μια καλή χρονιά για την Centric εξελίχθηκε το 2023, καθώς όχι μόνο ενισχύθηκαν οι επιδόσεις στον κλάδο της εν πλω ψυχαγωγίας, αλλά επιπλέον προέκυψαν σημαντικές υπεραξίες από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που διαθέτει η εισηγμένη εταιρεία (κυρίως ομολογιακοί τίτλοι και μετοχές που στις περισσότερες των περιπτώσεων συνοδεύονται από είσπραξη μερισμάτων).

Ειδικότερα, στο χώρο της εν πλω ψυχαγωγίας η εισηγμένη διαθέτει συμβάσεις συνεργασίας με μεγάλο αριθμό πλοίων, τα οποία πέρυσι λειτούργησαν κανονικά στο σύνολό τους, σε αντίθεση με τα προσκόμματα που υπήρξαν κατά προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας Covid-19. Έτσι, τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν σαφώς αυξημένα.

To ξενοδοχείο της Μυκόνου κατάφερε να επαναλάβει πέρυσι λίγο-πολύ τις επιδόσεις του 2022 -κόντρα στη γενικότερη πτωτική πορεία που παρουσίασε ο τουρισμός στο νησί το 2023- καθώς κατά το τελευταίο τρίτο της χρονιάς ανέκτησε τις απώλειες του πρώτου οκταμήνου.

Τα ακίνητα συνέχισαν να συνεισφέρουν στην Centric έσοδα από ενοίκια, ενώ σε ότι αφορά το μεγάλο χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας -πέραν των εισπραχθέντων τόκων και μερισμάτων- κατέγραψε σημαντικές θετικές υπεραξίες, επηρεάζοντας τη συνολική κερδοφορία της εισηγμένης.

Αντίθετα, η Centric αποφάσισε να αποχωρήσει από την επένδυσή του στα Chicken Stories, διακόπτοντας τη λειτουργία του μοναδικού καταστήματος που διέθετε στην Αγία Παρασκευή. Η εισηγμένη εταιρεία εξέταζε εδώ και χρόνια το μέλλον της συγκεκριμένης επένδυσης, έχοντας ως επιλογή είτε να διακόψει τη λειτουργία του καταστήματος, είτε να επενδύσει σημαντικά ποσά για τη μεγέθυνση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, σε έναν κλάδο που εμφανίζει σημάδια κορεσμού. Τελικά επέλεξε να αποχωρήσει από αυτό το μέτωπο.

Για το 2024 είναι πολύ νωρίς προκειμένου να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, ωστόσο:

  • Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι έτοιμες προς εκμετάλλευση οι βίλες στη Μεσσηνία (πλησίον του Costa Navarino) οι οποίες προβλέπεται να αποφέρουν έσοδα το 2024 καθώς θα λειτουργήσουν πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν.
  • Αναμένεται επιτάχυνση στο μέτωπο της εκμετάλλευσης των λοιπών ακινήτων της εταιρείας.
  • Πιθανολογείται μια ακόμη καλή χρονιά στον κλάδο της εν πλω ψυχαγωγίας.
  • Αντίθετα, στασιμότητα επικρατεί σε ότι αφορά την ξενοδοχειακή μονάδα της Αράχοβας, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε αναμονή απόφασης για την ένταξη της επένδυσης σε καθεστώς αναπτυξιακών κινήτρων (ΕΣΠΑ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v