Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπλημμυρικά και υποδομές στην συνάντηση της διοίκησης της ΕΥΑΘ με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Τα έργα στο Καπάνι και τα αντιπλημμυρικά, στην ατζέντα της συζήτησης. Συμφωνήθηκε να αλλαχθούν οι βρύσες στη Νέα Παραλία και την Άνω Πόλη.

Αντιπλημμυρικά και υποδομές στην συνάντηση της διοίκησης της ΕΥΑΘ με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Οι δημόσιες βρύσες, τα αντιπλημμυρικά και γενικότερα σημαντικά τεχνικά έργα της πόλης που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων βρέθηκαν στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ στα ανακαινισμένα γραφεία της επί της Εγνατίας 127.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, από πλευράς EΥΑΘ, ο πρόεδρος Άγις Παπαδόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος Άνθιμος Αμανατίδης και ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Πενέλης ενημέρωσαν τον δήμαρχο για την εξέλιξη των εργασιών στο Καπάνι, όπου η EΥΑΘ στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης του δήμου, έχει αναλάβει να αντικαταστήσει με δικά της έξοδα τα παλιά δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης. Όπως ενημερώθηκε ο κ. Αγγελούδης, που συνοδευόταν από τη Μαρία Ζουρνά, διευθύντρια Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει και η νέα φάση εργασιών, μετά την ολοκλήρωση των αντικαταστάσεων δικτύων στο κομμάτι της αγοράς Βλάλη το προηγούμενο διάστημα.

«Προσβλέπουμε σε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με την EΥΑΘ, ώστε να αναζητήσουμε και να προωθήσουμε από κοινού λύσεις σε μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης και στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών. Διεκδικούμε το αυτονόητο, να καταστεί η Θεσσαλονίκη βιώσιμη και ανθεκτική, μια σύγχρονη πόλη που απαντά με επιτυχία στις αυξημένες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο κ. Αγγελούδης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ά. Παπαδόπουλος εξέφρασε και την επιθυμία της EΥΑΘ «να συνεργαστούμε σε όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας της πόλης, κάτι που άλλωστε αποτελεί και στρατηγικό στόχο της ίδιας της εταιρείας».

Για το μείζον θέμα των δημόσιων βρυσών και της πρόσβασης των Θεσσαλονικέων σε καθαρό πόσιμο νερό στους κοινόχρηστους χώρους εν μέσω μάλιστα κλιματικής κρίσης, συμφωνήθηκε να επανέλθει η EΥΑΘ με τον σχεδιασμό της για αλλαγή των βρυσών στη Νέα Παραλία, ο οποίος δεν ευοδώθηκε με την προηγούμενη διοίκηση του δήμου.

«Δεν νοείται να μην έχουν οι συμπολίτες μας λειτουργικές βρύσες και καθαρό πόσιμο νερό στη βόλτα τους στη Νέα Παραλία, υπό αυτές τις κλιματικές συνθήκες. Δεν είναι μόνο υποχρέωσή μας βάσει ευρωπαϊκών επιταγών, είναι και θέμα προστασίας του περιβάλλοντός μας από απορρίμματα και πλαστικά μιας χρήσης», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της EΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης. Συμφωνήθηκε επίσης να διευρυνθεί γεωγραφικά το πρότζεκτ των δημόσιων βρυσών, με την αποκατάσταση και των κρουνών στην Άνω Πόλη. «Η EΥΑΘ προτίθεται να αναλάβει την αποκατάσταση της λειτουργίας των υδραυλικών μηχανισμών, ενώ η συνολική αποκατάσταση θα γίνει σε συνεννόηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης.

Αναλυτική ήταν η συζήτηση και για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας εντός της πόλης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν συστηματικά πρόβλημα (Άγιοι Πάντες, Πλατεία Βαρδαρίου, Λιμάνι, Βασιλικό Θέατρο και Λευκός Πύργος), θέμα για το οποίο συμφωνήθηκε στενή συνεργασία των δύο πλευρών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την πόλη. Συνεργασία συμφωνήθηκε να υπάρξει και για άλλα τεχνικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως εκπόνηση μελετών αναπλάσεων όπου εμπλέκονται δίκτυα, αποχέτευση ομβρίων κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v