Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνει η πώληση του 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ

Στην πώληση του συνόλου των μετοχών της Πειραιώς, ήτοι του 27% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.

Κλειδώνει η πώληση του 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ

Στην πώληση του συνόλου των μετοχών της Tράπεζας Πειραιώς ήτοι του 27% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Εκτός ισχυρού απροόπτου, με βάση αρμόδιες πηγές, η αποεπένδυση του Ταμείου από την Tράπεζα Πειραιώς θα είναι καθολική, με δεδομένο το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στις επαφές που πραγματοποίησαν τόσο ο σύμβουλος (Bank of America) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και οι σύμβουλοι (GS και UBS) της Tράπεζας Πειραιώς.

Μολονότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για το ποσοστό που θα πωλήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι έχει κερδίσει έδαφος η διάθεση του συνόλου της συμμετοχής του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Tράπεζας Πειραιώς.

Τα μηνύματα από τους ξένους επενδυτές είναι θετικά και η διάθεση του 27% ανοίγει το παιχνίδι της τοποθέτησης για όλα τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια. Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι όσο μεγαλύτερο το ποσοστό πώλησης τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον ισχυρών επενδυτών να τοποθετηθούν με ικανοποιητικά ποσά στη μετοχή της τράπεζας.

Το χρονοδιάγραμμα

Επί της διαδικασίας, το placement αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού θα διατεθεί στους ξένους επενδυτές και ένα μέρος στην ελληνική επενδυτική αγορά. Βέβαια, θα προηγηθεί η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όσο για τον μεγαλομέτοχο της Tράπεζας Πειραιώς Τζον Πόλσον, που ελέγχει μέσω της εταιρείας του περίπου το 18% των μετοχών του ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρήσει στο ακέραιο το ποσοστό του.

Καλό story το business plan

Στα συν όσον αφορά στο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Tράπεζα Πειραιώς συμπεριλαμβάνονται και οι στόχοι της τράπεζας για την 3ετία 2024-2026 όπως αυτοί περιγράφονται στο business plan που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023.

Η τράπεζα προβλέπει κερδοφορία 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη 3ετία αλλά και διανομή μερίσματος που θα ξεκινήσει με τη διανομή του 10% των κερδών του 2023 και από το 2025 θα ανέλθει -με βάση τους στόχους- στο 50% των κερδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v