Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν φέτος σε αντεπίθεση

Για ποιες οι τιμές πρώτων υλών μετατρέπονται τη φετινή χρονιά από βαρίδι σε όπλο για σειρά εισηγμένων ομίλων. Τα δεδομένα από την πλευρά της ζήτησης και οι προοπτικές.

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν φέτος σε αντεπίθεση

Ευρεία σειρά εισηγμένων εταιρειών που υπέφερε το 2023 λόγω της δραστικής μείωσης των τιμών των πρώτων υλών και των επιπτώσεων που είχε αυτή στα οικονομικά  αποτελέσματα, αισιοδοξεί φέτος για καλύτερες επιδόσεις, καθώς πολλά εμπορεύματα είτε έχουν σταθεροποιηθεί είτε έχουν εμφανίσει σημάδια μερικής ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εγχώρια ζήτηση που παρατηρείται στους κλάδους αυτούς παραμένει ισχυρή, με τις προοπτικές μάλιστα να είναι ανοδικές κατά τα επόμενα χρόνια και έτσι προμηνύονται ικανοποιητικές κερδοφορίες για τις εταιρείες αυτές, στον βαθμό που οι τιμές των πρώτων υλών σταθεροποιηθούν στα τρέχοντα επίπεδα και πόσο μάλλον σε περίπτωση που αυτές συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

Πρώτες ύλες

Πρόκειται για εταιρείες που πωλούν προϊόντα, οι τιμές των οποίων επηρεάζονται άμεσα από τις τρέχουσες τιμές των πρώτων υλών, τις οποίες όμως οι ίδιες οι εισηγμένες τις έχουν αγοράσει πριν από αρκετούς μήνες. Άρα, σε περιόδους ανοδικών τιμών των πρώτων υλών, οι εταιρείες αυτές διευρύνουν το περιθώριο κέρδους τους, ενώ όταν οι πρώτες ύλες «διορθώνουν», βλέπουν την κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων τους να επηρεάζεται πτωτικά.

Για παράδειγμα, από την πορεία της διεθνούς τιμής του χάλυβα επηρεάζεται η κερδοφορία αρκετών εισηγμένων εταιρειών, όπως για παράδειγμα της Έλαστρον, της ΣΙΔΜΑ (άρα έμμεσα και της Μπήτρος Συμμετοχών), της Αφοί Κορδέλλου, των Σωληνουργείων Τζιρακιάν, της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας και ως ένα βαθμό του ομίλου Viohalco, λόγω των θυγατρικών του Σιδενόρ και Sovel.

Η τιμή του χάλυβα εκτινάχθηκε από τα μέσα του 2020 έως και τον Μάιο του 2022, με αποτέλεσμα κατά τη συγκεκριμένη περίοδο οι εταιρείες του κλάδου να σημειώσουν «ουρανοκατέβατα» κέρδη. Στη συνέχεια, η διεθνής τιμή του μετάλλου κατρακύλησε, με αποτέλεσμα οι εταιρείες αυτές (πλην της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας που αντιστάθμισε τις απώλειες μέσα από τον πολύ υψηλότερο όγκο των εργασιών της) να υποχρεωθούν σε επιδείνωση της «κάτω γραμμής» των αποτελεσμάτων τους μέσα στο 2023, πράγμα που αναμένεται να αποτυπωθεί στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις που θα δημοσιεύσουν μέχρι το τέλος του προσεχούς Απριλίου.

Αντίθετα, η εγχώρια ζήτηση στον κλάδο σημείωσε αύξηση και συνεχίζει να εμφανίζει μάλλον ανοδικές προοπτικές, ενώ η τιμή του χάλυβα έχει ανακάμψει σε σχέση με πέρυσι.

Λόγω των μεγάλων αυξομειώσεων των τιμών των πρώτων υλών, η ΕΛΤΟΝ Χημικά σημείωσε «ουρανοκατέβατα κέρδη» το 2022 και πολύ χαμηλότερες επιδόσεις πέρυσι. Πάντως, η εισηγμένη εταιρεία διαθέτει σήμερα στις αποθήκες της προϊόντα χαμηλότερου μέσου κόστους, ξεκινώντας τη νέα χρονιά χωρίς τα «βάρη» της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

Κλωστοϋφαντουργία

Το 2023 ήταν μια πολύ κακή για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, με τη διεθνή ζήτηση να υποχωρεί κατακόρυφα και τις τιμές τόσο του βάμβακος όσο και των νημάτων να προσαρμόζονται προς τα κάτω.

Έτσι, τα αποτελέσματα εισηγμένων εταιρειών όπως π.χ. της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου αναμένεται να εμφανιστούν το 2023 χειρότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρήσης. Η φετινή χρονιά ωστόσο ξεκίνησε με μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη τόσο της ζήτησης από την Ευρώπη όσο και με αύξηση στις τιμές του βάμβακος και του νήματος. Ζητούμενο βέβαιο αποτελεί η διάρκεια αυτού του rebound, το οποίο σε περίπτωση που διατηρηθεί, θα οδηγήσει σε σαφώς καλύτερα φετινά οικονομικά αποτελέσματα για την εισηγμένη εταιρεία.

Η περυσινή χρονιά συνοδεύτηκε και από μια σημαντική υποχώρηση των τιμών στις περισσότερες κατηγορίες ξύλου, με αποτέλεσμα εισηγμένες εταιρείες όπως η Interwood-Ξυλεμπορία και η Ακρίτας να επηρεαστούν αρνητικά. Η εγχώρια ζήτηση πάντως παρέμεινε και παραμένει ισχυρή, οι τιμές των πρώτων υλών έχουν σταθεροποιηθεί και στον βαθμό που διατηρηθεί η τρέχουσα κατάσταση, διαγράφονται προοπτικές για ικανοποιητικά αποτελέσματα στις εταιρείες του κλάδου το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v