Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μπίζνες των Eλλήνων λιανέμπορων στο real estate

Νέες ΑΕΕΑΠ, εταιρείες διαχείρισης ακινήτων αλλά και επενδυτικές πρωτοβουλίες δημιουργούνται από την άρρηκτη σχέση φυσικού σημείου και λιανεμπορίου. Ποιοι όμιλοι κινητοποιήθηκαν.

Οι μπίζνες των Eλλήνων λιανέμπορων στο real estate

Η τάση χρηματοοικονομικής, επενδυτικής αλλά και ουσιαστικής αξιοποίησης ακινήτων από το εγχώριο λιανεμπόριο παραμένει ισχνή σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο (π.χ. οι μεγάλες αλυσίδες στις ΗΠΑ και η τακτική του γκρουπ Ιnditex), ωστόσο στη συγκυρία αναδύονται σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Η Δ. Μασούτης Α.Ε. ανακοίνωσε προσφάτως πως αδειοδοτήθηκε και ξεκινά άμεσα να υλοποιεί  σε ιδιόκτητο χώρο πέντε στρεμμάτων στην περιοχή Τρεις Γέφυρες το project  δημιουργίας καταστήματος αλλά και οικιστικών συγκροτημάτων. Πρόκειται για επένδυση που αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ και αφορά σε σούπερ μάρκετ 2.000 τ.μ. και δύο συγκροτήματα διαμερισμάτων (110 συνολικά). Σημειώνεται πως η εταιρεία κατέγραψε το 2022 συνολικά έσοδα από μισθώματα ύψους 418.000 ευρώ, καθώς πέρα από τα ιδιόκτητα καταστήματα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ανάλογα projects συνδυασμού υπεραγορών και διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη και στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Στον τομέα αξιοποίησης ακινήτων -προς το παρόν ιδιοχρησιμοποιούμενων- εισήλθε και ο όμιλος Σκλαβενίτη, ιδρύοντας σχετική θυγατρική το 2022, ενώ ήδη έχει προβεί σε σημαντικές συναλλαγές.

Οι συνολικές επενδύσεις κατά το 2022 για αγορές ακινήτων, ανακαινίσεις καταστημάτων και ψυκτικές εγκαταστάσεις ανήλθαν σε 110 εκατ. ευρώ. Εντός του 2022 προχώρησε στην αγορά ακινήτων εννέα καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 102.000 τ.μ., καθώς και δύο ακόμα βιομηχανικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. περίπου.

Τον Νοέμβριο του 2023 στον έλεγχο του ομίλου Σκλαβενίτης και της θυγατρικής του στον τομέα ακινήτων πέρασε και το πρώην εργοστάσιο της Πίτσος στου Ρέντη, που προορίζεται να υποδεχθεί μέρος των βιομηχανικών δραστηριοτήτων του ομίλου. Το ακίνητο βρίσκεται στον Άγιο Ι. Ρέντη στην οδό Παρνασσού 8, η συνολική επιφάνεια των ορόφων είναι 53.399 τ.μ. και έχει ανεγερθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης 51.845,86 τ.μ.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αξιοποίησης ακινήτων εκ μέρους του λιανεμπορίου αφορά στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή, η οποία ξεκίνησε με χαρτοφυλάκιο ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, ενώ σήμερα, ως εισηγμένη πλέον ΑΕΕΑΠ, διαθέτει πλήθος εμπορικών πάρκων και logistics center για την εξυπηρέτηση και τρίτων φορέων. 

Παρά τη σθεναρή άρνηση του ομίλου Jumbo να μπει στον τομέα διαχείρισης ακινήτων (το σύνολο των ιδιόκτητων assets απεικονίζονται στη λογιστική αξία), διατηρείται η αντίληψη της επένδυσης. Μόλις τον Φεβρουάριο του 2024, η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε επίσης στις ευκαιρίες που γεννά η συγκυρία, προειδοποιώντας για αυξημένο CAPEX το 2024, το οποίο θα κατευθυνθεί κυρίως στην αγορά καταστημάτων και υποδομών.  Κατά τον κ. Βακάκη, οι συνθήκες αλλά και η ρευστότητα της Jumbο επιτρέπουν την εξαγορά ακινήτων (κυρίως σε Ρουμανία και Κύπρο), που εκτός από όφελος στο κόστος λειτουργίας, θα ενισχύσουν περαιτέρω την επιχειρησιακή αξία της Jumbο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v