Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Ποιοι «μεγάλοι» ενδιαφέρονται για συμβόλαια PPAs

Αρκετοί φορείς του δημοσίου «βλέπουν» με καλό μάτι τη σύναψη συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs). Ενδιαφέρον και από το χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Ενέργεια: Ποιοι «μεγάλοι» ενδιαφέρονται για συμβόλαια PPAs

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται ως προς την υπογραφή συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs). Εν αναμονή κατάθεσης της τροπολογίας που θα δίνει προτεραιότητα σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα τροφοδοτούν τις βιομηχανίες με ηλεκτρική ενέργεια, τα PPAs κερδίζουν έδαφος στην αγορά. Σε κάθε PPA μεσολαβεί ένας πάροχος που έχει αγοράσει την ηλεκτρική ενέργεια και στη συνέχεια την πουλάει σε έναν καταναλωτή, όπως στις βιομηχανίες.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετά «αγκάθια», που προβληματίζουν την αγορά σε σχέση με την υπογραφή συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας  (PPAs). Ανάμεσα σε αυτά είναι, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το γεγονός πως ο τραπεζικός δανεισμός δεν είναι δεδομένος. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορα ερωτήματα για έναν προμηθευτή, όπως αν θα είναι συνεπής στις πληρωμές ο αγοραστής. «Δεν είναι και το πιο εύκολο για έναν μεγάλο καταναλωτή να φεύγει από τη σιγουριά του ΔΑΠΕΕΠ για να υπογράψει ένα PPA με κάποιον πάροχο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πρόσφατα, ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) έθεσε  σε εφαρμογή τη διετή  αναστολή της Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης την οποία οι κάτοχοι των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ  είχαν υπογράψει. Για το χρονικό διάστημα της αναστολής οι παραγωγοί δεν θα λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση.

Στο πρόσφατο παρελθόν η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνίες (PPA) με την Viohalco και την ΤΙΤΑΝΤην προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε PPA ανάμεσα στην ΕΥΑΘ και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Με βάση τη συμφωνία η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια έως και 100 GWh ετησίως, για χρονική διάρκεια 8 ετών με δικαίωμα προαίρεσης 4 επιπλέον ετών. Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται τόσο από αιολικούς, όσο κι από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, η ΕYΑΘ θα προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με μέση τιμή κάτω των 80 €/MWh, 75 GWh από αιολικό πάρκο που είναι ήδη σε λειτουργία και 25 GWh από φωτοβολταϊκό σταθμό που είναι υπό κατασκευή. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή εκτός από άλλους φορείς του δημοσίου τομέα και άλλες εταιρίες όπως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ συζητάνε να υπογράψουν τέτοιες συμβάσεις.

Όπως προαναφέρθηκε το υπουργείο Ενέργειας προωθεί μια ρύθμιση ώστε να έχουν αυξημένη προτεραιότητα έργα τα οποία θα συνεισφέρουν σε συμβόλαια PPA. Βέβαια, υπενθυμίζεται πως η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) έχει ασκήσει κριτική στις καθυστερήσεις στο να πάρουν τα συγκεκριμένα έργα όρους σύνδεσης.

Με επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΕΒΙΚΕΝ ανέφερε πως «εάν λάβουμε υπόψη μας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε κατ’ αρχήν το αίτημα της χώρας μας για έγκριση μηχανισμού επιδότησης της βιομηχανίας για μέρος του κόστους, που προκύπτει από την προσαρμογή της καμπύλης παραγωγής ενός φωτοβολταϊκού, στην καμπύλη λειτουργίας μιας βιομηχανίας (Green Pool), τότε είναι σαφές ότι η λύση των μακροχρόνιων πράσινων ΡΡΑ με φωτοβολταϊκά εμπεριέχει μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v