Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες ψάχνονται για πωλήσεις ακινήτων

Η άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων οδηγεί πολλές εισηγμένες σε ποικίλες μορφές αξιοποίησης ή και πώλησης ακινήτων τους. Στόχοι: Η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, η μείωση δανείων ή τα έκτακτα κέρδη.

Ποιες εισηγμένες ψάχνονται για πωλήσεις ακινήτων

Η άνοδος που έχει παρατηρηθεί κατά τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια κτηματαγορά έχει εντείνει το ενδιαφέρον αρκετών επιχειρήσεων να ρευστοποιήσουν ακίνητα που δεν χρησιμοποιούν για λειτουργικούς σκοπούς με σκοπό, είτε τη μείωση των δανειακών τους ανοιγμάτων σε περίοδο υψηλών επιτοκίων, είτε ακόμη και την επίτευξη κερδών και τη βελτίωση της κεφαλαιακής τους διάρθρωσης.

Για παράδειγμα, η Unibios πούλησε πριν λίγους μήνες (Νοέμβριος 2023) το μέρος του ακινήτου που κατείχε στη Μαγνησία και δεν χρησιμοποιούσε για λειτουργικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να περιορίσει δραστικά τις δανειακές της υποχρεώσεις και να εξοικονομήσει πολύ σημαντικά χρηματοοικονομικά έξοδα.

Είναι γνωστό ότι η Ικτίνος Μάρμαρα έχει ως στόχο να ρευστοποιήσει τη μεγάλη τουριστική έκταση που διαθέτει στο νομό Λασιθίου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει έναντι ικανοποιητικού τιμήματος.

Το ζήτημα της επιδιωκόμενης αξιοποίησης του ακινήτου της στη Νέα Ιωνία Αττικής (παλαιό εργοστάσιο) από την Εριουργία Τρία Άλφα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια.

Ο τρόπος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η Yalco αποτελεί ίσως τη βασικότερη επιλογή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εισηγμένη. Ένα πρώτο σχετικό βήμα είχε γίνει κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Δρομολογημένες πωλήσεις

Επίσης, η Λεβεντέρης ρευστοποίησε πέρυσι το ακίνητό της στον Πειραιά προκειμένου να εξοφλήσει υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί ο τρόπος αξιοποίησης και της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας της εισηγμένης στη Μαγνησία.

Μέσα στο 2024 είναι πολύ πιθανόν να ολοκληρωθεί η πώληση του ακινήτου που διαθέτουν οι Ευρωσύμβουλοι στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να διευρυνθεί το ήδη θετικό καθαρό ταμείο της εισηγμένης και να αντληθεί ρευστότητα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε εξαγορές άλλων εταιρειών και λοιπές επενδύσεις.

Η Inrerwood-Ξυλεμπορία σημειώνει πλέον κερδοφόρα αποτελέσματα, πλην όμως «κουβαλά» -όπως όλος ο κλάδος- σημαντικές τραπεζικές υποχρεώσεις από την προηγούμενη δεκαετία λόγω της βαθιάς κρίσης που είχε πλήξει την αγορά της ξυλείας. Η εισηγμένη προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους έως και τριών εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει κρύψει ότι κατέχει (μη λειτουργική γι’ αυτήν) ακίνητη περιουσία που είναι διατεθειμένη να ρευστοποιήσει εφ’ όσον προκύψει το επιθυμητό αντίτιμο.

Η ΒΙΣ εξακολουθεί να διαθέτει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης παρά μια σειρά ενεργειών της διοίκησης, όπως η περυσινή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η πώληση μειοψηφικού ποσοστού που κατείχε στη μητρική της εταιρεία Hellenic Quality Food και η λήψη προκαταβολής έναντι μελλοντικής αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη ρευστότητας, η εταιρεία έχει δηλώσει πως προτίθεται να προχωρήσει σε νέα ΑΜΚ, αλλά και σε πώληση ακινήτων της που δεν χρησιμοποιούνται για λειτουργικούς σκοπούς.

Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους δεν εξετάζουν μόνο εταιρείες που αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας, αλλά και πολλές άλλες, οι οποίες αναζητούν επιλογές που θα οδηγήσουν στην αριστοποίηση της κεφαλαιακής τους διάρθρωσης. Για παράδειγμα, η διοίκηση της Εθνική Ασφαλιστική άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης των κεντρικών της εγκαταστάσεων επί της Λεωφόρου Συγγρού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v